2020-10-11 20:45

Skottland - Slovakien

Inför Skottland - Slovakien: Dags att hitta Nations League-formen

Inför Skottland - Slovakien: Dags att hitta Nations League-formen

Segern i playoff-semifinalen får för stunden lämnas åt sidan. Redan på söndagen står Slovakien inför nästa utmaning, denna gång när VM-kvalsbekantingen tillika gruppledaren Skottland står för dörren på Hampden Park i Glasgow. Fortsätter den negativa Nations League-formen eller markerade segern mot Irland starten för ljusare tider?

Krutröken från torsdagskvällen playoff-avancemang har knappt hunnit lägga sig. Efter en trögstartad och inspirationsfattig höst kom segern som ingöt såväl självförtroende som energi i ett annars sargat slovakiskt landslag. Bara dagar senare ställs man inför nästa test, som trots att det inte förefaller att vara av lika stor vikt, förhoppningsvis är början på något nytt. 

Starten på den nya Nations League-säsongen blev som nämnt allt annat än lyckat. Förvisso kantades den av spelarbortfall i spåren av pandemin, något det också fortsatt lär göra så länge den fortgår. Men till just söndagens match mot Skottland har Pavel Hapal fått tillgång till flera tunga namn som saknades senast - däribland Marek Hamšík.
   Hamšíks närvaro höjer inte bara lagets prestationer på planen. Med sina tunga rutin och goda ledaregenskaper har han genom åren vuxit till en frontman som den slovakiska fotbollen tidigare inte har skådat. 
– Det senaste exemplet vi kan ta är mötena med Tjeckien respektive Israel. Det märktes tydligt att han (Hamšík) fattades - som spelare, som kapten och som person, förklarade den forne förbundskaptenen, som var med vid Hamšíks landslagsdebut 2007, Ján Kocian inför ödesmötet mot irländarna. 

Den forne Napoli-dirigenten var mer eller mindre felfri i playoffmötet på torsdagen. Med honom på mitten kontrollerade slovakerna den delen av planen utan några större bekymmer och detta trots avsaknaden av en annan viktig pjäs, nämligen Stanislav Lobotka, som med sin bländande teknik och bollsäkerhet fungerat som det mer defensiva ankaret sedan sitt intåg i landslaget. Nu ska samma fina spel tas vidare till Hampden Park i den skotska huvudstaden på söndagen, där slovakerna siktar mot sin första seger i årets Nations League-spel.

Senaste mötet mot Skottland var i kvalet till VM 2018. Efter en glänsande 3-0-seger hemma på Anton Matalinskýstadion i Trnava skulle mötet i Glasgow bli en desto mörkare historia. En tidig utvisning på Róbert Mak satte rejäla käppar i hjulen i en match där slovakerna hade behövt minst en poäng för att fixa playoffplatsen. Men noll blev det, efter Martin Škrtels självmål i den 89:e matchminuten - ett självmål som tog död på VM-drömmen då slovakerna istället blev kvalets sämsta tvåa.

Med detta plågsamma - men förhoppningsvis sedan länge bortglömda - minne tar sig Slovakien an Skottland på nytt. Skottarna toppar tabellen efter ett kryss mot Israel och en seger mot Tjeckien, men gruppen är fortsatt öppen i ett tidigt skede och Pavel Hapals mannar kan vid en trepoängare ta klivet upp från sistaplatsen. Några större ändringar från torsdagens fight har ännu inte aviserats förutom att Jaroslav Mihalík, vänsterytter i Bratislava senast, testats positivt för coronaviruset. Likt Milan Škriniar, som bekant missade torsdagens möte på grund av att ha testats positivt, är han dock helt asymptomatisk. Förbundskapten har dessutom klargjort att det kommer att bli ändringar i elvan, bland annat att någon av målvaktsduon Greif/Kuciak kommer att vakta buren.
  Skottland, som även de avancerade till playoff-final via en straffseger mot Israel, saknar Southampton-mittfältaren Stuart Armstrong, Arsenal-backen Kieran Tierney och Celtic-strikern Ryan Christie till söndagens kamp. En kamp till vilken Slovakien måste hitta formen och vinna för att inte bli allt för avsågade i Nations League-gruppspelet.

Redaktörens elva:
Greif – Pekarík, Vavro, Valjent, Mazán – Kucka, Hrošovský – Haraslín, Hamšík, Rusnák – Duda

Veríme.
Slovensko do toho!

SKOTTLAND – SLOVAKIEN
Nations League, liga B, Grupp 2
Datum: 11 oktober 2020, 20:45 CET
Plats: Hampden Park, Glasgow
Domare: Davide Massa, ITA
TV - Sverige: C More, start 20:35
TV - Slovakien: RTVS 1, start 20:20


Samlingssida för Slovakiens grupp i UEFA Nations League finner du här.

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2020-10-10 17:00:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM