Inför Slovakien – Danmark: Bisarr landskamp att vänta

Inför Slovakien – Danmark: Bisarr landskamp att vänta

Genrepet inför UEFA Nations League är här - och för Slovakiens del blir det av ett nästintill bisarrt slag. Onsdagskvällens motstånd, Danmark, kommer till spel med tredje- och fjärdeligespelare samt stora delar av sitt futsallandslag.

Det återstår endast ett genrep innan de slovakiska fotbollsherrarna åter kliver in och tävlar om att slå sig in i mästarskapsfotbollen ånyo. Landslaget har i år spelat två träningsmatcher och en mininationsturnering, King's Cup, som man också vann, men på söndagen är det åter dags för allvar när UEFA Nations League går av stapeln.

Men först ska det genrepas - och slovakernas match på Anton Malatinskýstadion i Trnava har gått från att vara ett helt vanligt genrep till en drabbning av nästintill bisarr karaktär.

"Kommer inte att ge oss någonting"

Under den förra veckan rapporterades det om att det danska fotbollsförbundet (DBU) samt spelarna i dess herrlandslaget hamnat i konflikt över ett nytt kollektivavtal. Då förbundet sagt nej till spelarnas bud och istället erbjudit dem ett tillfälligt avtal över de två kommande matcherna mot Slovakien samt Wales, kom hotet om att en spelarstrejk skulle äga rum. Och så blev också fallet. Stjärnor som Christian Eriksen, Kasper Schmeichel och Simon Kjaer med flera kommer inte att finnas med i Danmark trupp på onsdagen. Inte heller förbundskaptenen Åge Hareide.

För att undkomma kraftiga böter från UEFA samt en eventuell uteslutning från kommande EM-kvalspel har förbundet nu blivit tvungna att gräva längre ner i seriesystemen - och sporterna. Danska Ekstrabladet uppger att över hälften av spelarna som kommer att ställa upp i Danmarks lag under onsdagskvällen är från det danska futsallandslaget (!) och dessutom även en rad med namn från division 1 och 2. Leda laget kommer John Jensen och Hasse Kuhn att göra.



Både FC Köpenhamn-mittfältaren Ján Greguš samt den slovakiska förbundskaptenen Ján Kozák har varit hårda i sin kritik, där den sistnämnde bland annat menar på att matchen nu blir av helt annan art och snudd på meningslös i förberedelserna.

– Vad är det för mening att resa hit med sådana spelare Så att man slipper att betala böter Rent sportsligt kommer denna match inte att ge oss någonting. Hade detta aviserats tidigare hade även vi kunnat utnyttja den här tiden på annat sätt, sade förbundskaptenen i en kommentar till slovakiska SME.

Slovakiska förbundet tar ställning - säljer samtliga biljetter för 1€

Mittfältaren Greguš var desto hårdare i sin kritik:
– Det är bara i Danmark och för vissa afrikanska spelare, som det finns sådana här problem med förbunden. Jag har aldrig upplevt något liknande, sade Greguš till Ekstrabladet och fortsatte: När jag blir kallad till landslaget så kommer jag. Vi har inga problem med vårt förbund. Vi har samlat alla våra bästa spelare. Det kan vara svårt att förstå vad som sker i Danmark. Och jag är mycket överraskad över det som hänt. Men samtidigt kan jag inte stå och säga att det som spelarna gör är dålig.

På grund av detta har å sin sida det slovakiska fotbollsförbundet velat ta ställning. I ett pressmeddelande på tisdagen skrev man att biljetterna till matchen kommer att säljas för den symboliska summan av 1€. För dem som redan har köpt biljetter kommer en återbetalning att genomföras.

***

I Slovakien är kriserna, åtminstone de fotbollsmässiga, desto mindre. Faktum är att Ján Kozák har ställt upp ett solitt manskap med få överraskningar, där en hel del spelare har fått komma till nya miljöer på klubbnivå och också haft fina formtoppar. En generationsväxling börjar sakterligen bli faktum, även om det fortfarande finns en hel del spelare som spelade i både VM 2010 och EM 2016. 

TRUPPEN MOT DANMARK OCH UKRAINA

Målvakter:
Martin Dúbravka (Newcastle United), Matúš Kozácik (Viktoria Plzen), Michal Šulla (Slovan Bratislava)

Kommentar: Martin Dúbravka är i sin livs form och hyllas stort i Newcastle, där han gång på gång bjuder på fina räddningar och solida insatser. En given etta som har potentialen att växa fram till en riktig gigant. Kozácik har hamnat lite i skymundan, men är fortfarande en stabil målvakt och en mer än godkänd backup.

Försvarare:
Peter Pekarík (Hertha Berlin) +, Martin Škrtel (Fenerbahce), Róbert Mazan (Celta Vigo), Martin Valjent (RCD Mallorca, lån), Norbert Gyömber (Perugia), Milan Škriniar (Inter), Lubomir Šatka (DAC Dunajská Streda), Tomáš Hubocan (Olympique Marseille), Erik Sabo (Beitar Jerusalem)

Kommentar: Backsidan har fin spets, men något sämre bredd. Škriniar, Škrtel och Hubocan utgör fortfarande en mycket solid backbesättning, framförallt den förstnämnda supertalangen, men vem ska kliva in istället för skadade Pekaríks antagliga frånvaro Róbert Mazan och Martin Valjent är två spännande namn som både har gått över till den spanska ligan. Kanske dags för dem att visa upp sig på riktigt i kommande Nations League?

Mittfältare:
Stanislav Lobotka (Celta Vigo), Patrik Hrošovský (Viktoria Plzen), Juraj Kucka (Trabzonspor), Ján Greguš (FC Köpenhamn), Marek Hamšík (SSC Napoli), Ondrej Duda (Hertha Berlin), Róbert Mak (Zenit St. Petersburg), Albert Rusnák (Real Salt Lake), Vladimír Weiss (Al-Gharafa)

Kommentarer: På mittfältet återfinner vi exakt noll (0) överraskningar. Klokt, då nästintill samtliga spelare är inne i en fin form. Vladimír Weiss har börjat spruta in mål, Duda likaså (tvåmålsskytt mot FC Schalke i helgen). Róbert Mak har kommit till ro i Zenit St Petersburg och Albert Rusnák tillhör en av MLS bästa spelare. Mittfältet är i vanlig ordning den mest stabila delen i det slovakiska maskineriet.

Anfallare:
Erik Pacinda (DAC Dunajská Streda), Michal Duriš (Anorthosis Famagusta), Adam Nemec (Pafos FC)

Kommentarer: Det slovakiska anfallet är inte det sexigaste, trots hunken Adam Nemecs sporadiska målryck. Erik Pacinda är dock en van målskytt i den slovakiska ligan och Michal Duriš kan vara på väg att få ett sving i cypriotiska Anorthosis. Här har Kozák fortsatt inte mycket till val, men bör kanske våga ge ytterligare ett par spelare chansen att få visa upp sig. För slovakiska anfallskvaliteter finns att hitta i såväl den inhemska ligan, som i övriga ligor runt om i världen.

Trots förutsättningarna från motståndarhåll kommer spelarna säkerligen att vilja komma väl förberedda till den första Nations League-fighten på söndag. Dessutom för att visa sina hängivna supportrar den respekt de förtjänar. Kommer förbundskaptenen gå för köra över det "tillfälliga landslaget" eller låter han sina stjärnor vila inför helgens fight?

Veríme.
Slovensko do toho!

TRÄNINGSLANDSKAMP
SLOVAKIEN – Danmark
Datum: Onsdagen 5 september 2018, 20:45
Plats: Anton Malatinskýstadion, Trnava
TV - Sverige: C More Play, start 20:30
TV - Danmark: Kanal 5, start 19:30
TV - Slovakien: RTVS 1, start 20:25
Domare: Julian Weinberger (AUT)

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2018-09-04 22:50:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM