2016-06-20 21:00

Slovakien - England

Inför: Slovakien – England
Ján Kozák förbereder ytterligare ändringar | Foto: Gabriel Kuchta - SME

Inför: Slovakien – England

EM-gruppspelets sista omgång är här. Efter en förlust och en seger, väntar nu en direkt avgörande match för det slovakiska laget, som i Saint-Étienne drabbar samman med gruppfavoriten England.

Lyckan var total när Vladimír Weiss och Marek Hamšík fixade tre blytunga poäng mot Ryssland i onsdags. En högljudd och mäktig skara slovakiska supportrar skötte inramningen på Stade Pierre Mauroy i Lille, där man fick se sina hjältar besegra den ryska björnen med 2-1. Vinsten innebar genast att "slovensky sokoli" (de slovakiska falkarna) är med i raceet om en slutspelsplats. Efter förlusten mot Wales var minerna desto mindre muntra, samtidigt som det var många som höll humöret uppe och visste att det slovakiska laget har rest sig förr - och slagit motståndare av absoluta värdsklass. 

På måndagskvällen tar sig Ján Kozáks lag an den stora gruppfavoriten England. Engelsmännen har som bekant inlett gruppspelet med ett kryss (Ryssland) och en "sen" seger (Wales), vilket mer eller mindre har givit Roy Hodgsons lag en plats i slutspelet. Engelsmännen har visat upp ett bra spel med bland annat en Wayne Rooney som har fungerat väl i rollen något längre ner på banan. Man har dessutom gruppens kanske vassaste offensiv med just Rooney, Jamie Vardy och Harry Kane - som dessutom kan kompleteras med spelare som Daniel Sturridge (målskytt senast) och Manchester United-undret, Marcus Rashford. Det slovakiska försvaret lär på nytt få jobba kopiöst under måndagskvällen, där framför allt Liverpool-backen Martin Škrtel, med sin långa erfarenhet av Premier League, blir en avgörande del i defensiven.
  Senast visade också Tomáš Hubocan hur viktig han är i det slovakiska laget. Nästintill felfri var Dinamo Moskva-backen när han, efter en längre skada, fick chansen från start på högerbackspositionen - och tillsammans med Róbert Mak skapade man en hel del oreda i den ryska defensiven.


Glädje efter 2-1-segern mot Ryssland. Nu ställs man mot gruppfavoriten | Foto: Futbalsfz.sk

Spekulationer på mittfältet
Hodgsons backlinje är den del som på förhand har ansetts som den svagare. Detta är något som slovakernas kvicka yttrar kan utnyttja, då man lär få en del utrymme i djupledsspelet av spelare som Juraj Kucka och Marek Hamšík. Tidigare har de bägge visat att man dominerar på mitten, och kanske är det just det som är nyckeln till framgång för det slovakiska laget på måndagskvällen.

Förbundskapten Kozák yttrade redan efter matchen mot Ryssland, att det blir någon eller några ändringar i startelvan. Mot Ryssland spelade man utan en klassisk anfallare, då istället Ondrej Duda skickades upp på toppositionen. När man besegrade Spanien i kvalet valde den forne Košice-tränaren att spela utan en renodlad forward vilket - precis som mot Ryssland - gav bästa tänkbara resultat. Spekulationerna är många inför måndagskvällens möte, där man framför allt diskuterar just mittfältet. På den defensiva delen, som kommer att få jobba hårt mot Englands starka offensiv, lär med stor sannolikhet Kozák sätta två spelare. Utöver givne Juraj Kucka, fanns Viktor Pecovský med senast och gjorde det bra i det defensiva jobbet. Ett annat alternativ är Patrik Hrošovský, som i sin tur är nyttigare när det kommer till att föra bollen framåt och skapa kontringar framåt. Det tredje och sista alternativet är fysiskt starke Ján Greguš, som ännu inte fått någon speltid i mästerskapet.

Repris på VM 2010?
Det slovakiska laget har tidigare visat att man spelar som bäst mot "starka" motstånd. Detta är något som både Tyskland, Spanien, Italien m.fl. har fått känna på tidigare - och när England ska tas emot på måndagskvällen, är det inte alltför många som tror att favoriten kommer att få det lätt. Slovakerna har med sin starka defensiv visat att man helt klart är att räkna med, då man dessutom på mittplan och på kanterna har spelare av mycket hög kaliber. Dušan Švento är en av de spelare som kanske inte är självklar från start i Kozáks trupp, men har fått en start i Hubocans frånvaro (Wales) samt ett inhopp såhär långt i mästerskapet. Den 30-årige yttern har dock gjort det bra på sin position och fungerar som ett utmärkt komplement. Inför måndagens möte lär det inte bli någon startplats för den korne Köln-spelaren, som ser tror att hans Slovakien helt klart har en chans att rå på favoriten från de brittiska öarna. 
Det vi lyckades göra mot Ryssland är stort och det ultimata vore att göra samma sak mot England. I dagens fotboll är allt möjligt. Vi ska förbereda oss väl och vi ska förverkliga vår dröm, sade Slavia Prag-backen till tidningen Sme och fortsatte: I kvalet fick vi en hel del respekt från vårt motstånd, då vi på senare tid har lyckats slå dem, på pappret bättre, lagen. Vi har ett starkt kollektivt nog för att kunna göra det igen.

Det är få slovaker som inte minns bragden i Johannesburg 2010. Inför den sista gruppspelsomgången hade Slovakien en poäng (efter att ha tappat ledningen mot Nya Zeeland på stopptid, samt förlorat mot Paraguay) och för att ta sig vidare till slutspel behövde man slå den regerande världsmästaren Italien. I ett av landslagets starkaste matcher någonsin, besegrades italienarna med 3-2, där man blev det första laget att göra tre mål på Gli Azzurri på över 40 år. Nu är förutsättningarna förvisso något bättre - både vad det gäller motstånd och tidigare resultat i gruppspelet. Ännu en gång ställs man dock i den avslutande gruppomgången mot favoriten i gruppen, något man tidigare uppenbarligen har trivts med.

Slovakerna kan vinna gruppen - kan också bli jumbo
De vita lejonen hade en gnutta otur när man i den första matchen tappade tre poäng till ett massivt forcerande Ryssland. Ett Ryssland som i den sista omgången nu måste slå Wales för att kunna ha en chans plocka en plats bland de 16 bästa lagen. I slovakernas fall kan det räcka med tre poäng för avancemang till slutspel. Man måste förvisso förlita sig på andra gruppers resultat, där man i skrivande stund är - tillsammans med Nordirland - de enda grupptreorna med tre poäng. Förutsättningarna ser ut som följer:

– 1:a (slutspel) Seger mot England - samtidigt som Wales förlorar eller spelar oavgjort med Ryssland.
– 2:a (slutspel) Seger mot England - samtidigt som Wales vinner mot Ryssland. ELLER oavgjort mot England - samtidigt som Ryssland vinner mot Wales.
– 3:a (ev. slutspel) Oavgjort mot England - samtidigt som Wales vinner mot Ryssland. ELLER förlust mot England - samtidigt som Wales vinner mot Ryssland.
– 4:a (missar slutspel) Förlust mot England - samtidigt som Ryssland vinner mot Wales.

Plockar slovakerna poäng på måndagskvällen, har man undvikit fjärdeplatsen i tabellen. Man kan vid ett kryss antingen komma på andraplatsen och garanterat ta sig till slutspel, men man kan också ta sig vidare som en av de bästa grupptreorna.


Foto: Gabriel Kuchta (SME)

Vi har gjort det förr. Vi kan göra det igen. De slovakiska fotbollsherrarna vill inte lämna trikolorenas land i förtid - och man kommer att göra allt för att ta poäng på måndagskvällen. Supporterskaran i Saint-Étienne är stor och tillsammans med de engelska fansen, lär stämningen i Lubomír Moravcíks gamla stad vara påtaglig.
Mot tre poäng.

Potentiell startelva:
Kozácik – Pekarík, Durica, Škrtel (C), Hubocan – Kucka, Pecovský – Weiss, Hamšík, Mak – Nemec


HÅLL KOLL PÅ:
Marek Hamšík: Har hyllats till skyarna av de allra flesta. Gör ett fantastiskt mästerskap såhär långt och lär återigen få en livsviktig roll på mitten.
Tomáš Hubocan: Lär få jobba hårt mot Englands snabba yttrar, men visade stor dominans mot Ryssland.
– 
Martin Škrtel: Inte haft sin bästa säsong i Liverpool, men har i landslaget visat mycket hög klass. Viktig mot ett lag som England, med tanke på hans långa erfarenhet av Premier League.

Jeden národ, jedno srdce, jeden sen

Veríme.
Slovensko do toho!


OMGÅNG 3 - GRUPP B
SLOVAKIEN – England
Datum: Måndagen 20 juni 2016, kl. 21:00
Plats: Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne
TV - Sverige: TV4, start: 20:50
TV - Slovakien: RTVS 1, start: 20:20
Domare: Carlos Velasco Carballo (ESP)


– EM-guiden - så bra är Slovakien, hittar du här.
– Slovakisk samlingssida för EM 2016 hittar du här.

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2016-06-19 18:00:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM