2020-10-14 20:45

Slovakien - Israel

Inför Slovakien - Israel: Hapal coronasmittad

Inför Slovakien - Israel: Hapal coronasmittad

Efter den nästintill katastrofala säsongsinledningen av Nations League är det dags för Slovakien att steppa upp. På onsdagen spelar laget den tredje matchen på mindre än en vecka när Israel kommer på besök - där tre poäng är det enda som gäller för att slovakerna fortsatt ska vara med i gruppen. Mötet på Anton Malatinskýstadion kommer däremot inte ledas av förbundskapten Pavel Hapal, som testats positivt för covid-19.

Inför oktober månads sista landslagsmöte har ett par nya positiva coronafall konstaterats i det slovakiska laget. Efter att tidigare såväl Milan Škriniar som Jaroslav Mihalík samt fyra i staben testats positivt har nu även förbundskapten Pavel Hapal och förbundets presstalesperson Monika Jurigová konstaterats smittade. Liksom de tidigare nämnda uppvisar ingen symptom, uppger förbundet på sin hemsida.

Resultatet av testerna innebär därmed att den assisterande förbundskaptenen Oto Brunegraf kommer att leda laget i Trnava på onsdagskvällen, med U21-landslagets förbundskapten Jaroslav Kentoš som sin assisterande. Brunegraf trädde in i laget samtidigt som kollegan Hapal men kommer nu för första gången ha ett ensamt ansvar över manskapet, som ställs mot Israel på Anton Malatinskýstadion.
– Det här är något som man har behövt vänja sig vid numera. Hela processen med att testa sig är en stor stressfaktor - men den gäller ju alla, inledde Brunegraf om Hapals positiva test under en online-presskonferens på tisdagen och fortsatte:

– Vi behöver och vill plocka en seger mot Israel för att lösgöra oss från sistaplatsen i gruppen. Det är det viktigaste just nu. Jag ser alltid väldigt mycket fram emot matcherna från bänken och kommer nu det dessutom att få gör det i en annan roll. Det ska bli spännande. 

Slovakernas inledning i Nations League-spelet, som har kommit halvvägs, har som bekant varit allt annat än lyckat. Endast en poäng har skrapats ihop, efter förlusten mot Tjeckien, det sena krysset mot Israel samt söndagens nederlag borta mot Skottland.
   Hapal ställde upp med ett minst sagt reservbetonat och högst mediokert lag i Glasgow. Endast Marek Hamšík var ordinarie och tillsammans med mittbacken Martin Valjent den enda som även fanns med från start i det tidigare segermötet mot Irland. I övrigt var laget ett svagt ihopplock, vilket syntes tydligt - främst i den första halvleken.

På onsdagen står återigen Israel som motstånd - denna gång på hemmaplan. I det senaste mötet var det Slovakien som tog ledningen genom Michal Duriš i en match som man hade god kontroll och bevakade ledningen långt in. Men på stopptid kom till slut kvitteringen och kort därefter var hemmalaget dessutom bara en ramträff ifrån att plocka samtliga tre pinnar. En seger i Netanya hade varit nödvändig, men nu huserar istället Hapals mannar på jumboplatsen i gruppen med en mycket liten chans att hamna i topp. Om så överhuvudtaget ska kunna bli fallet måste den första trepoängaren inkasseras på onsdagskvällen.

Laget mot Israel lär säkerligen (och förhoppningsvis) inte vara alltför likt det vi fick se i den skotska huvudstaden i söndags. På mindre än en vecka ska landslaget spela en tredje match - vilket i sig är ett rekord - och att spelare vilades i matchen mot Skottland kan möjligen ur den aspekten ses som ett klokt val. Men en helt ny elva? Det var desto mer ett felsteg.

Att ett matchrekord av denna karaktär nås mitt en pågående pandemi är å andra sidan tämligen absurt.

Förutom tidigare nämnde Škriniar och Mihalík ska det i skrivande inte finnas några frågetecken på spelarfronten till onsdagens kamp. Marek Rodák och Dušan Kuciak har fått vakta målet i varsin match, vilket innebär att Slovan Bratislavas talangfulle burväktare Dominik Greif med största sannolikhet lär få chansen mot israelerna. Matúš Bero, som utgick tidigt i mötet mot Skottland på grund av en knäskada, kommer inte till spel, vilket också gäller Juraj Kucka som är avstängd.

Israel kommer anländer till Trnava med två raka förluster bakom sig. Först blev laget straffat mot Skottland i sin playoff-semifinal - och därefter var det Tjeckien som fick segerjubla när lagen möttes i kuststaden Haifa. En vinst är även för dem av högsta vikt och det är framförallt den målglade anfallaren Eran Zahavi som det slovakiska försvaret kommer att behöva se upp för. 33-åringen har ett mäktigt målfacit i de flesta av sina tidigare klubbar och har i landslaget gjort 21 mål på 56 framträdanden. Strikern, som blev klar för PSV nu under hösten, var också den som gjorde israelernas reduceringsmål mot Tjeckien senast.

Tre poäng är det enda som räknas för sokoli på Anton Malatinský-stadion på onsdagen - inte minst för att avsluta månadens landslagssamling på bästa sätt. 

Veríme.
Slovensko do toho!


SLOVAKIEN – SKOTTLAND
Nations League, liga B, Grupp 2
Datum: 13 oktober 2020, 20:45 CET
Plats: Anton Malatinský-stadion, Trnava
Domare: Alejandro Hernández, ESP
TV - Sverige: C More, start 20:35
TV - Slovakien: RTVS 1, start 20:20


Samlingssida för Slovakiens grupp i UEFA Nations League finner du här.

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2020-10-13 21:00:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM