Inför Slovakien - Skottland: Hancko och Weiss lämnar truppen

Inför Slovakien - Skottland: Hancko och Weiss lämnar truppen

När krutröken från EM-avancemanget har lagt sig är det åter dags för allvar. På söndagseftermiddagen tar slovakerna emot en annan playoffvinnare, nämligen Skottland, på Anton Malatinskýstadion i Trnava där en seger är ett måste för att laget överhuvudtaget ska ha en chans att lämna jumboplatsen i Nations League-gruppen.

Det har bara gått ett par dagar sedan Slovakien cementerade sin plats i nästa sommars stora fotbollsfest. EM 2020, som spelas 2021, har nu fyllt igen luckorna med lag från playoff-spelet och under torsdagen blev det klart att Slovakien är en av dem och kommer att figurera i ett europamästerskap för andra gången i följd. En stor bedrift för ett land som är ett av de yngsta i Europa och som därmed går in i sitt tredje stora mästerskap som självständig nation.

Men på söndagseftermiddagen måste sokoli åter ställa in sitt fokus. För dörren står den femte och näst sista Nations League-kampen för säsongen, där en seger är ett måste för att laget överhuvudtaget ska ha chansen att lämna den jumboplacering man i dagsläget innehar. Upp till Israel och säker mark är det fyra poäng - men just Israel har slovakerna endast skrapat ihop en ynka pinne emot. Inbördes möten gäller och därför krävs full pott i de två avslutande matcherna - samtidigt som även andra resultat måste gå nationens väg. Sitsen slovakerna har hamnat i med Pavel Hapal ska nu hans efterträdare Štefan Tarkovic göra ett försök i att städa upp. Hans kontrakt skrevs endast till denna sista landslagsperiod - men enligt förbundspresidenten Ján Kovacík pekar allt på att det blir 47-åringen som leder manskapet i EM nästa sommar.

I de två sista landskamperna för året kommer Slovakien bli utan Slavia Prag-backen Dávid Hancko samt Slovan Bratislavas Vladimír Weiss. Duon fick inte gör några framträdande under torsdagen och kommer båda från perioder med en del skavanker - vilket också är anledningen till deras sorti. Ansluter gör endast en spelare, Ivan Schranz, från tjeckiska Jablonec - en centerforward som står som en av målskyttarna i årets upplaga Nations League-gruppspelet. 27-åringen reducerade till 1-3 i premiärmötet med Tjeckien tidigare under hösten och har i sin nya klubb presterat väl med bland annat två mål på sex matcher.
 I övrigt har rapporter kommit om att Tomáš Hubocan och Marek Hamšík haft mindre skadebekymmer efter mötet i Belfast. Den förstnämnda grinade illa efter en duell i torsdags men avslutade matchen - medan lagkaptenen byttes ut efter halva förlängningen på grund av en mindre skada. I skrivande stund är dock deras status inte bekräftad.

Motståndet i Trnava på söndagen heter Skottland. Ett Skottland som även de fick fira ett EM-avancemang i veckan efter ett straffdrama mot Serbien i Belgrad - och som är inne i en mycket fin form. Steve Clarkes mannar har inte förlorat sedan oktober i fjol och leder Nations League-gruppen efter att ha kammat ihop 10 poäng på de fyra inledande matcherna. En poäng i Trnava cementerar inte bara i pratiken ett avancemang till liga A utan gör också landslaget historiskt. Senast Skottland gick tio matcher utan att förlora var mellan mars 1924 och februari 1927.
En trend och ett rekord som Slovakien mer än gärna vill sätta stopp för.

Redaktörens elva:
Rodák - Pekarík, Škriniar, Šatka, Hubocan - Kucka, Hrošovský - Hamšík, Duda, Mak - Duriš


Veríme.
Slovensko do toho!

SLOVAKIEN – SKOTTLAND

Nations League, liga B, Grupp 2
Datum: 15 november 2020, 15:00
Plats: Štadión Antona Malatinského, Trnava
Domare: Istvan Kovacs, ROU
TV - Sverige: C More, start 14:55
TV - Slovakien: RTVS 1, start 14:30


Samlingssida för Slovakiens grupp i UEFA Nations League finner du här.

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2020-11-14 20:00:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM