-

Inför: Slovakien - Spanien
Lyckas Slovakien knäcka Spanien?

Inför: Slovakien - Spanien

På torsdagen gäller det - mötet alla har pratat om. Efter smakstarten i Kiev, ställs nu Slovakien inför en av de absolut tuffaste uppgifterna i nationens historia. I den andra kvalomgången, tar man emot Spanien, hemma i Žilina.

Slovakiens herrlandslag har, under sina dryga 20 år som självständig nation, stött på en hel del tuffa utmaningar. En av de absolut tuffaste kanske var i VM 2010, när man ställdes mot de regerande världsmästarna, Italien. Efter en riktig guldinsats stod man som segrare med 3-2 och chockade en hel fotbollsvärld, då man blev det första laget på över 40 år att göra tre mål på Italien. Nu är det över fyra år sedan som laget avancerade vidare till slutspelet i VM i Sydafrika och sedan dess har man inte fått syna något repre i varken VM eller EM.

Nu är det nya tider. Efter en andrasäsong med Vladimír Weiss, som blev ett fiasko, samt en katastrofsäsong med duon Griga och Hipp, har nu Ján Kozak tagit över. En revolution som verkligen satt fart på den slovakiska fotbollen igen och inte minst syntes det när man i kvalpremiären i september slog Ukraina med uddamålet.

Nu väntar nästa tuffa utmaning. Trots att chanserna att ta sig till EM är större än någonsin, är det förstaseedade laget i gruppen, knappast det man önskar att få. Spanien, som stod för ett sensationellt dåligt mästerskap i somras, efter att ha vunnit VM och EM tre gånger i rad, har nu börjat på en ny kula. Detta märktes inte minst när man tog emot Makedonien på hemmaplan i den första omgången och fullkomligt krossade sitt motstånd med 5-1 - en match som kunde ha slutat med högre siffror. Spanien är, trots sin usla sommarform, ett lag att räkna med och givetvis ett gäng nummer större än lilla Slovakien. 

Men Slovakien har gjort det förr.

Insatser där hjärtat har präglat spelet mer än något annat, har ofta gjort att slovakerna har lyckats stå för skrällresultat. Den senaste segern mot Ukraina, som förvisso inte bör kvalificeras som en alltför stor skräll, visade precis vad det lilla landet behövde. En solid defensiv, i kombination med ett kvickt kontringsspel satte stopp för hemmalaget, som fick se sig besegrat med rättvisa 1-0.

Det är få som tror på Slovakien i torsdagens möte i Žilina. Inte ens de slovakiska supportrarna själva. Även spelaren, Róbert Mak, har tillexempel sagt att han "slutar med fotbollen" om han lyckas göra mål mot Spanien. En formstark Mak, som har producerat poäng efter poäng i sitt klubblag, PAOK, kan dock precis bli den som gör mål mot La Roja i morgon...

Vad det gäller skador kom en glädjande nyhet på onsdagen. Marek Hamšík har börjat att träna med laget. Napoli-spelaren, som var i Bratislava under förra veckan med sitt klubblag för att ställas mot Slovan, gick på antibiotika under helgen och hans start var ytterst tveksam. Nu ska han vara redo, samtidigt som även Martin Škrtel är tillbaka i laget. En viktig försvarskugge, tillsammans med Ján Durica och Tomáš Hubocan, som alla ser fram emot att få jobba hårdare än någonsin på torsdagen.

Ján Kozaks trupp ser ut som följer:

Målvakter
Ján Mucha (FC Samara)
Matúš Kozácik (FC Viktoria Plzen)
Ján Novota (SK Rapid Wien)

Backar
Peter Pekarík (Hertha BSC)
Martin Škrtel (Liverpool)
Norbert Gyömbér (Catania)
Ján Durica (Lokomotiv Moskva)
Lubomír Michalík (FC Kairat Almaty)
Tomáš Hubocan (FC Dinamo Moskva)
Michal Breznaník (AC Sparta Praha)

Mittfältare
Viktor Pecovský (MŠK Žilina)
Karim Guédé (SC Freiburg)
Juraj Kucka (Genoa FC)
Filip Kiss (Ross County FC)
Erik Sabo (FC Spartak Trnava)
Stanislav Šesták (VfL Bochum)
Marek Hamšík (SSC Napoli)
Vladimír Weiss (Lekhwiya SC)
Róbert Mak (PAOK)
Miroslav Stoch (Al-Ain FC)

Anfallare
Michal Duriš (FK Mladá Boleslav)
Martin Jakubko (FK Amkar Perm)
Adam Nemec (1. FC Union Berlín)

Kommentar: Förbundskapten Kozak har tidigare sagt att han inte kommer att byta målvakt. Ján Kozácik gjorde det mycket bra i Ukraina senast och väntas vakta stolparna även under torsdagen.

Vad det gäller backarna kommer man med största sannolikhet att spela med ett fyrbackssystem. I mitten finner vi Škrtel och Durica, på kanterna Pekarik och Hubocan. Två defensiva mittfältare i Pecovsky och Kucka, medan Weiss och Mak plockar varsin kant. I mitten kommer, förhoppningsvis, Marek Hamšik att dirigera. På topp, något som är Slovakiens svagaste del, finner vi en anfallare, som antagligen kommer att bli Adam Nemec.

I övrigt har man en relativt bred trupp, men i jämföresle med Spanien är det självfallet stor skillnad. Det spanska laget värderas upp till 303,6 miljoner euro, medan slovakerna totalt landar på 83,5 miljoner euro.

Form (vinster, oavgjorda, förluster)
Slovakien: 4 - 0 - 1
Spanien: 2 - 0 - 3

Inbördes möten, historiskt:
13/11-96 Spanien - Slovakien 4 - 1
24/09-97 Slovakien - Spanien 1 - 2
12/11-05 Spanien - Slovakien 5 - 1
16/11-05 Slovakien - Spanien 1 - 1

Nationen ställs inför en av de tuffaste matcherna någonsin. Formen är god, stämningen i laget likaså. Någon underskattning lär inte finnas från spanskt håll, men kanske kan slovakernas solida defensiv och kvicka kontringsspel, sänka det spanska finessbygget som förväntar sig en seger.

Låt oss hoppas på ännu en bragd. 

Veríme.
Slovensko do toho!


SLOVAKIEN - SPANIEN
EM-kval
9 oktober 2014, 20:45
Stadion Pod Dubnom, Zilina
TV: RTVS (Slovakien), Kanal 5 Play Premium (Sverige)

Lukas C. Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2014-10-08 22:26:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM