2018-10-13 15:00

Slovakien - Tjeckien

Inför: Slovakien – Tjeckien

Inför: Slovakien – Tjeckien

Derbyt - som ofta kallas det mest vänskapliga i Europa - är fyllt av rivalitet, prestige och framförallt historia. När Slovakien möter Tjeckien för första gången på tre år, är det med ett Slovakien som vuxit om och som står som favorit. Räkna med en känsloladdad och magisk stämning på Anton Malatinskýstadion i Trnava.

Två nationer som en gång varit en, slutsålda läktare och en prestige av Guds nåde. I Europas mest vänskapliga derby drabbar ärkerivalerna Slovakien och Tjeckien samman i en fight där dessutom båda lagen är i desperat jakt efter en seger. Ett derby som är viktigare än någonsin.

"Vad synd att jag inte spelade. Hade jag gjort det hade vi vunnit. Slovakerna är inget mirakellag."

Det sa tjecken Tomáš Rosický efter 2-2-mötet mellan Slovakien och Tjeckien i kvalet till VM 2010. När slovakerna sedan kvalificerade sig till mästerskapet, där Rosický inför matchen kommenterade att slovakerna skulle "bli överkörda i ett eventuellt playoff", skickade slovakiska televisonen ett virtuellt vykort till tjecken som inte sällan bjöd på kaxiga utspel mot slovakerna, framförallt under kvalet.

I UEFA Nations Leagues andra omgång ställs de mot varandra för första gången sedan 2015. Anton Malatinskýstadion i Trnava är slutsåld inför lördagens fight där lillebror Slovakien står som knapp favorit mot storebror från grannlandet i väst. Utöver de kollektiva insatserna som genererat i ett flertal bragder och solida resultat under de senaste åren - har även blivande stjärnor fötts på i princip varje position. Slovakernas utveckling har pekat spikrakt uppåt - och nu är frågan hur dessa framsteg står sig när man för första gången på tre år ställs mot storebror Tjeckien - ett lag med flera års bragder bakom sig efter upplösningen av Tjeckoslovakien 1993 - men som nu varit inne i en negativ trend.

Slovakiska elvan - dubbelt så dyr

Sett till de inhemska ligorna är dock den tjeckiska långt före slovakiska Fortuna Liga. Förra säsongen var det storlaget Viktoria Plzen som med sin förstaplats i ligan direkt klev in i Champions League-gruppspelet medan tvåan fick chansen redan i den tredje kvalrundan. Trots Spartak Trnavas framgångar i år är det för slovakisk del inte i den närmaste framtiden att ligan skulle få en direktplats till ett Champions League-gruppspel, men på landslag- och spelarnivå är det dock motsatsen. Där har slovakerna sakta men säkert gått om sin storebror i väst.
  Legitima källan Transfermarkt värderar Ján Kozák manskap att vara värt knappt åtta miljoner euro mer än den nye förbundskaptenens, Jaroslav Šilhavý, dito - och sett till potentiella startelvor är slovakernas värd nästan dubbelt så mycket. En utveckling som kanske framförallt har att göra med en generationsväxling i det tjeckiska landslaget, som dock även de har producerat fina talanger - inte minst Romas Patrik Schick och Udineses Jakub Jankto.

Under den tidiga hösten har en rad slovaker presterat goda - framförallt individuella - insatser i sina respektive klubblag. Här är en trio som onekligen visat vass form i inledningen av den säsongen.

Martin Dúbravka, målvakt - Newcastle United



Spelade matcher: 8/8
Räddningar: 25
Insläppta mål: 13
Nollor: 2

I ett lag i något av en kris har slovaken Martin Dúbravka varit den stora stjärnan. Newcastle Uniteds nästjumboplacering i Premier League hade säkerligen varit desto mer cementerad utan Dúbravkas solida insatser i målet, där han gång på gång hyllas bland The Toon Armys supportrar. Slovaken gick från att vara en total doldis till en målvakt som utan någon som helst tvekan skulle platsa i ett lag betydligt högre upp i tabellen. 

Milan Škriniar, back - Inter



Spelade matcher: 8/10
Insläppta mål: 8
Nollor: 2

Efter Milan Škriniars genombrottssäsong 2017/2018 har slovaken fortsatt att visa att han är en av de mest spännande mittförsvararna i världen. Inter vill inte släppa sin slovak för mindre än 85 miljoner euro - ett pris som skulle göra backen den dyraste någonsin på sin position. Škriniar har vid upprepade tillfällen yttrat att han inte har några planer på att lämna Milanoklubben - frågan är är dock hur cementerade de planerna verkligen kommer att var inom några år om 23-åringen fortsätter att utvecklas.

Ondrej Duda, mittfältare - Hertha Berlin



Spelade matcher: 8/8
Mål: 5 (2:a i Bundesligas skytteliga)

Dudas spåddes att bli den nya Hamšík, men stannade av i utvecklingen efter skadebekymmer. Till den pågående säsongen var det en hel del frågetecken kring slovaken, som nu dock inlett med dunder och brak. Fem mål på åtta matcher, bland annat ett mot giganten Bayern München, är ett facit som placerat honom som tvåa i den totala skytteligan i Bundesliga. Faktum är att Dudas form är så god att till och med Marek Hamšík kan vara i något av en konkurrensfara. Kózak lär dock ställa upp med båda Duda och Napolikaptenen på det centrala mittfältet i mötet mot Tjeckien. 

Truppen mot Tjeckien och Sverige:

Målvakter
Martin DÚBRAVKA (Newcastle United)
Matúš KOZÁCIK (Viktoria Plzen)
Michal ŠULLA (Slovan Bratislava)

Kommentar: Dúbravka är sedan tidigare given etta. Backupen Matúš Kozácik har skadebekymmer och kan således ersättas av doldisen Michal Šulla, vars uttagning har blivit rejält kritiserad av såväl supportrar som i media. 

Försvarare
Erik SABO (Hapoel Beer)
Peter PEKARÍK (Hertha Berlin)
Martin ŠKRTEL (Fenerbahce)
Norbert GYÖMBÉR (AC Perugia)
Milan ŠKRINIAR (Inter)
Lubomír ŠATKA (DAC Dunajská Streda)
Dávid HANCKO (ACF Fiorentina)
Tomáš HUBOCAN (Olympique Marseille)

Kommentar: På backsidan finns det ett fortsatt frågetecken kring Peter Pekarík ytterbacken har haft stora skadebekymmer i inledningen av säsongen, men sägs enligt uppgifter vara redo för spel. I övrigt har Kozák tagit ut en solid defensiv, med framförallt Škrtel och Škriniar, men även uppåtstickaren Dávid Hancko. Fiorentinabacken, som fått en hel del beröm av tränaren Stefano Pioli, har dock en del kvar på sin utveckling men spås en fin framtid. 

Mittfältare
Stanislav LOBOTKA (Celta Vigo)
Patrik HROŠOVSKÝ (Viktoria Plzen)
Juraj KUCKA (Trabzonspor)
Ján GREGUŠ (FC Köpenhamn)
Marek HAMŠÍK (SSC Napoli)
Ondrej DUDA (Hertha Berlín)
Róbert MAK (Zenit St Petersburg)
Albert RUSNÁK (Real Salt Lake City)
Vladimír WEISS (Al Gharafa SC)

Kommentar: Mittfältssidan är sig lik och innehåller i princip inga ändringar sen senast. Róbert Mak har visat upp en fin form i konkurrenskraftiga Zenit St Petersburg och kommer säkerligen att få starta på kanten vid sidan av Ondrej Duda och Marek Hamšík. Albert Rusnák fortsätter att vara tunga på vågen i sitt Real Salt Lake City - medan även Vladimír Weiss verkar ha kommit igång i sin klubb Al Gharafa.

Anfallare
Adam NEMEC (FC Pafos)
Samuel MRÁZ (FC Empoli)
Matúš BERO (Vitesse)

Kommentar: På anfallssidan har Ján Kozák, för första gången på länge, vågat att experimentera. Utöver tanken Adam Nemec är även Empolispelaren Samuel Mráz samt Vitesse Matúš Bero uttagna, där framförallt den sistnämnde har producerat väl i den holländska Erediviseklubben.

Potentiell elva (4-1-3-1)
Dúbravka – Pekarík, Škrtel, Škriniar, Hubocan – Lobotka – Mak, Hamšík, Duda, Weiss – Nemec
 

Räkna med en känsloladdad fight. Fullsatta läktare fyllda av slovaker och tjecker som - genom historien har haft en övervägande god relation - samtidigt ställs mot sina respektive största antagonister. Seger betyder guld och ett mentalt övertag som är svårslaget. Nu går vi för att besegra storebror.

Veríme.
Slovensko do toho!


UEFA Nations League
SLOVAKIEN – Tjeckien
Datum: Lördagen 13 oktober 2018, 15:00
Plats: Štadión Antona Malatinského, Trnava
Domare: Slavko Vincic, SVN
TV - Sverige: C More Fotboll, start 14:55
TV - Slovakien: RTVS 1, start 14:00


– Samlingssida för Nations League hittar du här.

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2018-10-13 12:20:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM