2018-10-16 20:45

Sverige - Slovakien

Inför: Sverige – Slovakien

Inför: Sverige – Slovakien

Oktober månads landslagsvecka ska avslutas - och det med ett möte utöver det vanliga. På tisdagsaftonen tar sig det slovakiska landslaget an Blågult i Stockholm och på Friends Arena - i ett möte där gästerna blir utan sin nyligen avgångna förbundskapten vid rodret.

Två raka förluster i UEFA Nations League tycktes vara tungt nog för det slovakiska herrlandslaget när nyheten slog ner som en bomb. Sent under söndagen kom besekedet om att den längst sittande slovakiske förbundskaptenen någonsin, Ján Kozák, lämnar sin post efter fem och ett halvt år vid rodret.

Den 64-årige tränaren lämnade in sin avgångsbegäran efter förlustmatchen mot Tjeckien i lördags. Även om lösa rykten florerade och det i vanlig ordning skreks efter tränarens avgång när förlusterna blev allt mer frekventa och svidande, mottogs nyheten som en chock hos de allra flesta. Framförallt då landslaget bara två dagar senare skulle spela nästa match - på Friends Arena mot sommarens VM-kvartsfinalist, Sverige.

Potentiella kandidater till förbundskaptensposten finns det i nuläget en mängd av, där bland annat den succéartade tjecken Pavel Hapal, som tog det slovakiska U21-landslaget till EM 2017, är en av de hetaste. Tills vidare tar den assisterande förbundskaptenen, Štefan Tarkovic, över rollen som huvudansvarig för det slovakiska laget som landande på svensk mark under måndagen. Även för honom var Kozáks avsked ett oväntat sådant - och för den forne MŠK Žilina-tränaren själv innebär det också att han kastas in i hetluften per omgående och utan någon vidare förvarning.
– Självklart kom det som en överraskning. Jag har jobbat med Ján i fem och ett halvt år och det har varit ett samarbete som har funkat bra. Jaghoppas att vi även i framtiden kommer att ha ett bra samarbete och vara goda kollegor, sade den assisterande kaptenen och fortsatte:

– Efter beskedet pratade jag med Ján Kovacík (förbundets president, red anm.) och vi kom fram till att jag ska leda laget i Sverige. Det är en ny situation för mig, men det är något jag får acceptera. Nu är det bara att köra. 

Beskedet från förbundskaptenen har säkerligen satt sina spår i truppen. Spelarna själva har tillsammans meddelat att man inte kommer att kommentera situationen innan träningsmatchen på tisdagskvällen, då laget vill fokusera fullt på mötet med Sverige.
– Varken jag själv eller resterande grabbar vill kommentera kring den här situationen. Det kommer definitivt att finnas utrymme till det vid ett senare tillfälle. Det är väldigt färskt just nu och inget som är lätt att processera. Det kom som en stor chock för vårt manskap, men det är inget jag vill diskuterade vidare just nu, sade Hertha Berlin-backen Peter Pekarík till slovakiska Aktuality.

För att rikta fokus mot tisdagskvällens drabbning kommer Blågult som bekant från ett mållöst möte i ryska Kaliningrad. Poängen som sådan var stark mot ett tungt ryskt lag, men resultatet innebär att Sverige måste vinna återstående två matcher för att kamma hem gruppen - liknande förutsättningar som även Slovakien har efter två matcher i den nya nationsturneringen.

Vad det gäller slovakerna uppges inga nya skador eller skavanker ha uppstått. Peter Pekarík spelade endast en halvlek mot tjeckerna efter att ha kommit tillbaka från en långtidsskada - och frågan är om Tarkovic väljer att ge Hertha-backen tid för vila eller om han kastas in i hetluften ånyo. Spelare som Milan Škriniar, Stanislav Lobotka och Ondrej Duda kritserades öppet av Ján Kozák under vad som blev hans sista presskonferens - en trio spelare som därför säkerligen kommer att vilja revanschera sig om man får chansen redan från start.
  Just när det kommer till laguppställningar var Kozák av den principen att aldrig avslöja sin elva förrän den skulle offentliggöras till de officiella källorna. Huruvida Štefan Tarkovic följer den linjen eller inte kan det i nuläget endast spekuleras om, men att den skulle innehålla några större överraskningar är, trots att mötet är av träningskaraktär, inte allt för sannolikt. Icke-ordinarie spelare kommer att få chansen i en större utsträckning men förmodligen inte från start - framförallt då man säkerligen går för att studsa tillbaka efter två raka och tunga förluster. 

Senast Slovakien mötte Sverige i ett officellt matchsammanhang var den mållösa drabbningen i Žilina 2013. Faktum är att Slovakien, i de totalt fyra matcherna man har mött Sverige, aldrig har vunnit. Frågan är om revanaschlusten nu är så pass starkt att den mörka trenden bryts - eller om slovakernas form går från en något svajig till en närmast nattsvart sådan.

Veríme.
Slovensko do toho!

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2018-10-15 22:30:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM