2021-06-18 15:00

Sverige - Slovakien

Inför: Sverige – Slovakien

Inför: Sverige – Slovakien

Efter den lyckade premiären mot Polen står nu Slovakien för nästa tuffa uppgift. St Petersburg slår återigen upp portarna för en viktig batalj, mellan två lag som båda kommer från starka insatser. Tre poäng är sikte, men för slovakernas del kan en räcka för att skaffa sig ett bra utgångsläge för ett avancemang.

---- Missa inte: Den stora EM-guiden - Slovakien

---- Se även: "Här måste Sverige se upp med Slovakien - Lukas Landl i studion"

Det var tre blytunga poäng som slovakerna införskaffade sig i premiärmötet mot Polen. Med sitt kompakta försvar och sin effektiva - om än försiktiga - offensiv bärgades den första premiärsegern i ett mästerskap. Segern medförde ett visst andrum, framförallt då storfavoriten Spanien står för dörren i den sista fighten. Fyra poäng kan räcka, vilket var fallet i såväl VM 2010 som EM 2016 - men att man kommer att spela för att nå just ett kryss är allt annat än sannolikt.

Slovakerna visade nämligen återigen att man kan stå upp mot och slå vilken nation som helst. Mot Polen var man förvisso pressat, men med sin uttalat starka backlinje och sitt spelskickliga mittfält kunde man på ett fint sätt få utdelning. Nu står nästa tuffa motstånd för dörren, ett motstånd som å sin sida med näbbar och klor höll sig fast mot förhandsfavoriterna Spanien.

Blågult såg stundtals skakigt ut i mötet mot Spanien, men hade ett par chanser där man till och med kunde ha chockat och fått med sig samtliga poäng. Supertalangen Alexander Isak var en av dem som befann sig i händelsernas centrum - och just Isak är det första namnet som Štefan Tarkovics mannar kommer att behöva se upp för under fredagseftermiddagen. Real Sociedad-anfallaren var tydligt målsugen och kommer säkerligen att ta än mer plats när hans lag kommer att vara mer bollförande. Slovakernas defensiv behöver återigen agera på ett tryggt, disciplinerat - men framförallt enkelt sätt för att få stopp på 21-åringen från Solna.



Under torsdagen blev det känt att slovakerna hittat positiva covid-fall i laget. Denis Vavro och en individ i staben har isolerats och i skrivande stund är det inga ytterligare spelare eller ledare som testats positivt för det smittsamma viruset. Nya tester kommer att göras under fredage - och förhoppningsvis slipper Tarkovic vid rodret att rotera om och hitta vägar för att formera en ny startelva. En startelva som kan komma att se annorlunda ut mot den vi fick se under måndagen.

Tomáš Hubocan hade på sin kant stundtals stora problem mot det polska ytterspelet. På hans position är Dávid Hancko den hetaste kandidaten att tas in, men det finns även andra alternativ, som exempelvis Martin Koscelník på samma position. I mötet mot Polen formerade Tarkovics sin elva utan en klassisk anfallare. Duda agerade något av en falsk nia med Hamšík som kompanjon, men till fredagens match kan det komma att slängas in en renodlad anfallare. Läget på Ivan Schranz är fortsatt oklart, men väljer förbundskaptenen en 4-1-4-1-uppställning, med Kucka som defensiv mittfältare, kan även Róbert Boženík placeras i topp och äntligen göra debut.
   Vänder vi till andra som stod ut på ett positivt sätt hittar vi ett flertal. Nämnde Duda visade upp precis den form han har haft i tyska Bundesliga under säsongen - och på ytterkanterna var Lukáš Haraslín och Róbert Mak ständiga hot i motståndarnas försvar. Samtliga kommer att starta - och kommer även de upp i minst lika hög nivå som senast lär de hota det svenska försvaret gång på gång. 



Slovakerna har ett gott utgångsläge som den enda segraren i gruppen så här långt. Under fredagen är det viktigt att man bibehåller samma lugn och stabilitet - och bärgar hem minst en poäng för att slippa kliva in i en måstematch mot spanjorerna. Slovakien har gjort det förr och har all kapacitet att åter avancera till ett slutspel. I eftermiddag kan det bli ett faktum.

Väntad startelva:
-------------------Dúbravka------------------
Pekarík---Škriniar---Šatka---Hancko--
---------------Hromada---Kucka-----------
Mak-------------Hamšík (C)----Haraslín
----------------------Duda---------------------

Veríme.
Slovensko do toho!


Sverige - Slovakien
EM 2020
Fredag 18 juni 2021, kl 15:00
Krestovsky Stadium, St Petersburg (Ryssland)
Domare: Daniel Siebert (GER)
TV (Sverige): SVT 1, start 14:00
TV (Slovakien): RTVS 1, start 14:30

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2021-06-18 09:00:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM