2018-11-19 20:45

Tjeckien - Slovakien

Överlevnadskampen når sin kulmen - Slovakien gästar antagonisten i väst

Överlevnadskampen når sin kulmen - Slovakien gästar antagonisten i väst

För andra gången på drygt en månad ställs de mot varandra. Ett derby som för det mesta har setts vara av vänskaplig karaktär har på måndagsaftonen bytt skepnad till en kamp för överlevnad och blodigt allvar. På Eden Arena i Prag tar Tjeckien emot Slovakien - där vinnaren står stadigt kvar och förloraren skickas ner till tredjedivisionen.

Det var slutsålda läktare, strålande solsken och elektrisk stämning när grannländerna Slovakien och Tjeckien drabbade samman på Anton Malatinskýstadion för dryga månaden sedan. Fotbollsmässigt lämnade mötet en del att önska i den första halvleken, men växlade sedan upp och bjöd på en kamp ur vilken det till slut var tjeckerna som gick segrande ifrån. Slovakien hade åkt på sin andra raka förlust i UEFA Nations League och de stora frågorna som ställdes var framförallt huruvida Slovakien har hamnat i en mörka svacka eller om skutan skulle vända.

När Pavel Hapal gjorde sin första match som slovakisk förbundskapten visade det sig att det fanns ett sparkapital som hette duga i det slovakiska manskapet. Hemma mot Ukraina sköljde sokoli över sitt motstånd och visade upp precis den kvalitet som har synts i de individuella slovakiska insatserna runt om fotbollsvärlden. Allt detta mycket tack var den tjeckiske förbundskaptenens tillträde.
   Någon skuta har dock ännu inte vänt. Med en match kvar av gruppspelsfasen i UEFA Nations League är förutsättningarna glasklara - tre poäng måste in för att laget ska förbli kvar i den näst högsta divisionen och slippa degradering. Vad passar bättre än att då ställas mot den största antagonisten av dem alla?


 
Hapal avslöjade tidigare under måndagen att ändringar kommer att göras i startelvan. Senast återfanns unge talangen Dávid Hancko på ytterbackpositionen istället för avstängde Tomáš Hubocan och längst upp startade Adam Zrelák som gjorde sitt tredje framträdande i herrlandslagsdressen. Den nye förbundskaptnen har av slovakisk media kallats för "mer oförutsägbar än Kozák" och kan komma att bjuda på några större överraskningar till måndagsaftonens fight mot hans hemland, men att hans val på något sätt inte skulle vara genomtänkta är det nog få som skriver under på.
  Vad det gäller skadeläget ska Juraj Kucka, som klev av senast, vara disponibel. Mittfältstanken skadade knäet i samband med målet som innebar 2-0 för Slovakien och fick kliva av per omgående, men ska enligt förbundets hemsida vara aktuell för spel. Läger kring Stanislav Lobotka, som inte spelade i fredags, samt Adam Zreláks, som uppges ha fått en smäll senast, är desto mindre klart.

Strålande solsken har byts ut mot isande novemberkyla. På en sidan står den stora antagonisten från Tjeckien och på den andra ett manskap av revanschlystna och hungriga falkar. Den vänskapliga derbykaraktären har byts ut mot en kamp om överlevnad. 

Veríme
Slovensko do toho!


UEFA Nations League
Tjeckien – SLOVAKIEN
Datum: Måndagen 19 november 2018, 20:45
Plats: Eden Arena, Prag
Domare: Alejandro Jose Hernandez, ESP
TV - Sverige: C More Fotboll, start 20:40
TV - Slovakien: RTVS 1, start 20:25


– Samlingssida för Nations League hittar du här.

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2018-11-19 18:00:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM