2020-11-18 20:45

Tjeckien - Slovakien

Inför Tjeckien - Slovakien: Dags att få antagonisten på fall

Inför Tjeckien - Slovakien: Dags att få antagonisten på fall

Nations Leagues sista gruppspelsomgång står för dörren och bjuder på ett rafflande grannlandsderby. Mycket står på spel i vad som ofta kallas Europas snällaste rivalmöte mellan Slovakien och Tjeckien - där slovakerna behöver alla tre poäng och dessutom hjälp av Skottland i samma grupp för att slippa degraderas ner till liga C.

Det var på söndageneftermiddagen för första gången på länge som de slovakiska fotbollsherrarna kunde fira en seger efter full tid. Trepoängare på Anton Malatinský-stadion var dessutom tätt inpå en direkt avgörande playoff-match som resulterat i ett lyckat EM-avancemang - och många trodde att en slags bakfylla skulle infinna sig hos de heroiskt kämpande slovakerna. Men en seger blev det - mot ett Skottland som även de kommit till spel med ett glädjande avancemangsresultat i ryggen.

Det slovakerna presterade i såväl belfast som hemma i Trnava var något helt annat i jämförelse med de två senaste åren. Ett mer spelsuget, strukturerat och spelglatt manskap som ständigt fann nya kombinationer och som inte visade någon som helst rädsla. Precis samma spel som man fick se under Ján Kozáks tid - en tid som nu verkar vara tillbaka. Med Štefan Tarkovic som huvudman är framtiden ljus och med den forne assisterande förbundskaptenen kanske även årets Nations League-gruppspel kan räddas.

Slovakerna klarade av det första ödesmötet men behöver fixa ett till - och inte ens det behöver räcka för att slippa degradering till liga C i nationsturneringen.

På andra sidan på onsdagskvällen står antagonisten från väst. Tjeckien har varit något av en mardrömsmotståndare under de senaste åren - och faktum är att slovakerna inte fått segerjubla mot ärkerivalen sedan mars 2015. Då avgjorde Ondrej Duda med sitt första landslagsmål i 1-0-segern på Štadión Pod Dubnom i Žilina. Sedan dess har det blivit tre raka nederlag för slovakerna - samtliga i Nations League - och senast var i premiären där tjeckerna fullständigt körde över sitt motstånd och till slut vann med 3-1. Revanschlystan är därför stor och hoppet om en efterlängtad trepoängare än större då slovakerna, sedan förbundskaptensbytet, redan verkar ha någonting spännande på gång.
– Matcherna med Tjeckien kommer alltid att vara stora. Nu ska vi dessutom spela om vår överlevnad. I truppen har vi numera även Ivan Schranz till vår förvogande och vi får se hur det kommer att bli med Tomáš Hubocan. Inställningen hos spelarna i mötet mot Skottland har gett mig en känsla av att vi är på rätt väg. Nu ska till Plzen för att kriga och få med oss ett bra resultat, konstaterade förbundskaptenen under presskonferensen på tisdagen.

Det mörka premiärmötet i september, som redan då satte bollen i rullning kring huruvida Hapal var rätt man eller inte, var under period då majoriteten av slovakerna inte riktigt hade hunnit hitta formen. Dessutom Hamšík samtidigt som tjeckerna, som till största delen ställde upp med spelare från den vid det laget redan igångsatta tjeckiska ligan, var klart mer ihopspelade och piggare än sitt motstånd. Att samma svaga insats från slovakerna ska repriseras känns numera inte särskilt sannolikt, även om tjeckerna är favoriter på Doosan Arena på onsdagsaftonen.

Sedan mötet mot Skottland har det tillkommit ytterligare spelavbräck i det slovakiska laget. Efter Vladimír Weiss och Dávid Hanckos skador hänger nu inte heller Ondrej Duda med i lagets sista match för året, efter att ha åkt på sin tredje ostskiva i mötet mot Skottland. I övrigt finns det, som tidigare nämnt, fortsatta frågetecken kring Tomáš Hubocan som inte fanns med i Trnava senast. 

Redaktörens elva:
Rodák - Pekarík, Škriniar, Šatka, Hubocan - Hrošovský - Mak, Kucka, Hamšík (C), Greguš - Duriš

Årets sista match står för dörren - och Slovakien har mer än bara en fortsatt plats i Nations Leagues B-liga att spela för. En grund ska läggas inför en rafflande vår och sommar, dit Štefan Tarkovics mannar förhoppningsvis kommer starkare än någonsin.

Veríme.
Slovensko do toho!

TJECKIEN – SLOVAKIEN

Nations League, liga B, Grupp 2
Datum: 18 november 2020, 20:45
Plats: Doosan Arena, Plzen
Domare: Cüneyt Çakir, TUR
TV - Sverige: C More, start 20:35
TV - Slovakien: RTVS 1, start 20:20

Samlingssida för Slovakiens grupp i UEFA Nations League finner du här.

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2020-11-17 21:30:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM