2024-06-03 19:00

Kroatien - Nordmakedonien

Inför träningsmatch: Nordmakedonien!

Inför träningsmatch: Nordmakedonien!

Knappt två veckor återstår att vänta in inför Kroatiens EM premiären. Landslagsspelarna har redan varit samlade i nästan en hel vecka förutom en del stjärnor som Modric, Brozovic och Mario Pasalic. Första uppvärmningsmatchen kommer ske på måndag mot Nordmakedonien och matchen spelas på stadion Rujevica i Rijeka med matchstart klockan 19.00.

I lördags avslutades världens främsta klubbtävling i vanlig ordning med Real Madrid som nickade till i andra halvleken och tog femtonde CL-titeln. Kroatiens landslagskapten la bara till i samlingen karriärens sjätte CL-pokal! Luka Modric har för länge sedan nått världstoppen men i karriärens zenit radas upp rekord för rekord.

Bedriftens storhet går helt enkelt inte att suga in och uppfatta, även om vi låtsas att förstå, så är regeln precis som den alltid har varit när en fotbolls legendar lagt skorna på hyllan, först då inser man vilken resa man varit med om och vilken hjälte vi aldrig mer kommer att se på fotbollsplanen.

Lukas fotbollskarriär kommer inte sluta efter den här sommaren, inte enligt Fabrizio Romanos tweet på plattformen X där han uppger att spelaren är överens med Real Madrid om att förlänga ytterligare ett år. Det ligger något i den notisen speciellt efter Toni Kroos oväntade besked om att avsluta karriären.
 



Men ett kapitel kommer säkert att avslutas efter sommaren 2024 och det är att Modric kommer uppträda för sista gången under ett fotbolls EM. Ett storslaget mästerskap väntar centralt i Europa, total fotboll från Berlin till München, legendarer från alla Europas hörn kommer knyta fotbollsskorna för sitt sista uppträdande.

En av dessa är Kroatiens landslagskapten som kommer att göra allt för att bestiga Mount Everest. För Modric börjar resan om ett par dagar, men på måndag kommer ’Vatreni’  försöka göra jobbet utan den störste.

Förväntningar mot Nordmakedonien
Enligt kroatisk media och senare bekräftat av själva förbundskaptenen kommer man att mixa i startelvan och ge en del bänknötare chansen. Matchen mot Nordmakedonien jämförs mot det som väntar oss i den andra gruppspelsomgången under EM vilket är Albanien.

I stort sett låter Zlatko Dalic jättenöjd med spelarnas engagemang men det ska bli ännu mer intressant att se mixlaget och deras möjligheter mot ett taggat motstånd. 

Mateo Kovacic förväntas starta matchen vilket kommer betyda att spelaren markerar matchen med hans hundrade match för schackrutorna. En annan vi bör förvänta oss i startelvan är Andrej Kramaric som hade monsteravslut på säsongen med Hoffenheim.

Roligaste besked från Dalic är att Ivan Perisic kommer starta matchen och förväntas spela en timme. Dalic var positivt överraskad i vilket tillstånd spelaren är och är övertygad om att Ivan kommer hjälpa landslaget.
 

Kroatien och Nordmakedonien spelar nionde inbördes mötet och det här blir det första sedan 2012. Från tidigare memoarer kan jag lätt skriva på att inbördes matcherna alltid varit nagelbitare. Kanske har det med forna Jugoslavien att göra som bildades bland annat av länder som Kroatien och Nordmakedonien. Ett derby förblir alltid ett derby.

Kroatien leder efter åtta inbördes möten med fem segrar. Dock så har varenda seger kommit med marginaler (2-1, 2-1, 1-0, 1-0, 3-2). Två matcher har slutat oavgjort och endast en förlust på bortaplan med 0-2 i EM kvalet 2007.

För stämningens skull så hejar vi självklart på en seger utan för stor experimentering. Spelet är extremt viktig för fortsatta förberedelser inför kommande matcher, efter Nordmakedonien står Portugal på tur och där bör vi få en mer bredare lägesbild kring formen. Redan efter Portugal väntar premiär mot alltid svåra spanjorer i Berlin. Slutsatsen är att vi hamnat i "dödens grupp" utan några alls lätta matcher.

EM har alltid varit tuffare än VM, här finns inga utrymme för misstag. Varenda förberedelse behöver gå enligt planen så låt oss därför starta den resan med positivt slutresultat mot Nordmakedonien.

Datum: 3 juni
Tid: 19.00
Plats: stadion Rujevica (Rijeka)

 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2024-06-02 22:04:51
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!