Inför trupputtagningen: Vilka målvakter och försvarare kommer med till EM?
Kan Virgil van Dijk mirakulöst nog hinna bli frisk till EM?

Inför trupputtagningen: Vilka målvakter och försvarare kommer med till EM?

På fredag presenterar Hollands förbundskapten Frank de Boer sin bruttotrupp till EM. Spekulationerna är igång om vilka spelare som får en plats i truppen. Skadeproblem på målvaktssidan och i backlinjen ger de Boer huvudbry.

Det försenade EM 2020 står snart för dörren och på fredag kommer Frank de Boer presentera sin preliminära spelartrupp till mästerskapet där Oranje kommer spela gruppspelet hemma på Johan Cruijff Arena. Hög tid att gå igenom vilka spelare som är aktuella för en plats. Först ut: Målvakter och försvarare.

Jasper Cillessen
Klubblag: Valencia CF
Landskamper: 60 st
Ålder: 32 år
EM-chanser: Given i truppen om frisk
Kommentar: Nijmegen-sonen Cillessen slog igenom i Ajax och blev förstemålvakt även i landslaget inför VM 2014 där han hade en stor del i bronset — även om det mest minnesvärda gällande Cillessen var när Louis van Gaal bytte ut honom för Tim Krul inför straffläggningen mot Costa Rica. Efter några år som backup till Marc-André ter Stegen i Barcelona har han sedan 2019 varit Valencias förstemålvakt, men denna säsong har spolierats av skador. En knäskada höll honom också borta från senaste landslagssamlingen. Om han är frisk är han förstemålvakt, men det är såklart ett orosmoment för Holland att det råder osäkerhet kring Cillessens status.

Tim Krul
Klubblag: Norwich City
Landskamper: 14 st
Ålder: 33 år
EM-chanser: Given i truppen
Kommentar: Har haft en fin säsong med Norwich, som i överlägsen stil vann Championship och studsade direkt tillbaka upp i Premier League. Är given i truppen och om Cillessen inte kan spela är Krul favorit till att gå in och ta över. Har lång räckvidd, är reflexsnabb, en bra karaktär i laget — och en beprövad straffspecialist...

Maarten Stekelenburg
Klubblag: AFC Ajax
Landskamper: 58 st
Ålder: 38 år
EM-chanser: Goda
Kommentar: André Onanas dopningsavstängning öppnade dörren till en oväntad Stekelenburg-renässans. Han återvände hem till Ajax inställd på en roll som trygg backup och lagpappa, men fick under våren kliva in i hetluften och stod för imponerande insatser både inhemskt och i Europaspelet när Ajax vann dubbeln och gick till kvartsfinal i Europa League. Det gjorde att han togs ut i landslaget igen i april för första gången sen 2016. Fyller 39 i höst och säger själv att han hoppas få kröna sin renässanssäsong med EM-spel. Flera faktorer spelar in till att han nu känns som en favorit till en plats i truppen: hans goda form, hans stora rutin och villighet att den roll han får och inte minst att de Boer känner Stekelenburg från Ajax där de vann ligaguld ihop för prick tio år sen.

Marco Bizot
Klubblag:
AZ
Landskamper: 1 st
Ålder: 30 år
EM-chanser: Medel
Kommentar: Ajax-fostrade Bizot har efter turer i Groningen och Genk de senaste åren växt ut till en av Eredivisies bästa målvakter i AZ. Hade en skakig höst då han stod för flera tavlor men gjort en starkare vår. Duktig med fötterna och bra reflexer men noterbart misstagsbenägen vilket ligger honom i fatet. Hans hopp till att bli uttagen står främst till att Cillessen eller någon annan blir skadad. Men något som talar emot honom är hans orutin kombinerad med hans ålder — har bara gjort 1 landskamp men är redan 30 år, om en plats skulle öppna upp sig kanske de Boer hellre tar ut en yngre förmåga för att låta denne få erfarenhet?

Joël Drommel
Klubblag: FC Twente (klar för PSV till nästa säsong)
Landskamper: 0 a-landskamper, 4 U21-landskamper
Ålder: 24 år
EM-chanser: Medel
Kommentar: Blev förstemålvakt i Twente som 21-åring och har stadigt utvecklats. Ett framtidsnamn som efter att ha tagit ytterligare kliv i utvecklingen under säsongen var av intresse för både Ajax och PSV. Till slut blev det PSV, som kunde garantera honom speltid på ett annat sätt, valet föll på. Skulle varit med på senaste landslagslägret men fick stå över på grund av en lättare skada. Som sagt känns den rutinerade trion Cillessen, Krul, Stekelenburg rätt gjuten men om någon skadas kan Drommel ha rätt goda chanser att komma med som reserv för att “se och lära”.

Jeroen Zoet
Klubblag: Spezia Calcio
Landskamper: 11 st
Ålder: 30 år
EM-chanser: Små
Kommentar: Vilken skillnad något år kan göra. Det var inte längesen som en del (framför allt Eindhoven-falanger) menade att Zoet borde vara förstemålvakt i Oranje då Cillessen satt på bänken i Barcelona. Men förra säsongen tappade han sin tidigare givna plats i PSV-målet och i somras kände både han och moderklubben att det var dags att gå vidare. Men det blev inte direkt en drömflytt som han nog hoppats på tidigare, utan Serie A-nykomlingen Spezia. Efter att ha stått de inledande två omgångarna var han sedan borta länge med en ljumskskada och väl frisk igen har han förutom några veckor i mars fått sitta på bänken. Hans chans till EM-spel hänger på att det skulle uppstå en rejäl skadekris.

Justin Bijlow
Klubblag: Feyenoord
Landskamper: 0 a-landskamper, 11 U21-landskamper
Ålder: 23 år
EM-chanser: Små
Kommentar: Feyenoords målvaktstalang har varit med på seniornivå några säsonger nu men inte riktigt fått det stora lyftet ännu. Har dragits med skadeproblem den här säsongen och när han var borta gjorde reserven Nick Marsman det så bra att han inte kunde räkna med att få tillbaka sin plats igen förrän Marsman drog till MLS. Efter att ha stått för U21-landslaget i deras EM-kval tappade han också sin plats där inför gruppspelet och fick sitta på bänken. Förutom Drommel den “se och lära”-kandidat som ligger närmast till hands ändå, men det ska mycket till för att Bijlow ska få en plats redan nu.

Virgil van Dijk
Klubblag: Liverpool FC
Landskamper/mål: 38/4
Ålder: 29 år
EM-chanser: Med största sannolikhet uträknad pga skadan
Kommentar: Kaptenen går en kamp mot klockan för att kunna spela EM, men det lär inte gå. Frank de Boer har sagt att han inte räknar med van Dijk i sommar. Han har som bekant inte spelat sen korsbandet gick i Merseysidederbyt i höstas. Med största sannolikhet får Oranje klara sig utan sin stora ledare i EM.
UPPDATERING: Strax efter publicering av artikeln gjorde Virgil van Dijk ett uttalande där han tydliggjorde att det inte blir något EM-spel för honom.

Matthijs de Ligt
Klubblag: Juventus
Landskamper/mål: 26/2
Ålder: 21 år
EM-chanser: Given
Kommentar: de Ligt är förstås given, bara en skada skulle hindra honom. Juventus har inte haft den säsongen de velat ha, men noterbart är att de Ligt blivit i princip helt ordinarie nu och alla vet ju vad han kan och vilken potential han har. Given startspelare i EM.

Stefan de Vrij
Klubblag: Inter
Landskamper/mål: 43/3
Ålder: 29 år
EM-chanser: Given
Kommentar: Lika given som de Ligt, och det är väl en ljusglimt i alla fall trots van Dijks skada att man ändå kan ställa upp med ett mittlås bestående av två världsklasspelare. de Vrij var startspelare redan i VM 2014 och har varit en stöttepelare hos Serie A-mästarna Inter.

Daley Blind
Klubblag: AFC Ajax
Landskamper/mål: 77/2
Ålder: 31 år
EM-chanser: Given om han är frisk
Kommentar: Bröt fotleden mot Gibraltar under senaste landslagssamlingen och går också en kamp mot klockan. Mer positiva signaler än gällande van Dijk dock, Blind kommer inte spela mer med Ajax i vår men säger själv att han hoppas bli frisk i tid till EM. Nyckelspelare i Ajax som mittback men i landslaget främst vänsterback. En till av bronsmedaljörerna från VM 2014 där främsta minnet är inlägget till Robin van Persies språngnicksmål mot Spanien.

Nathan Aké
Klubblag: Manchester City
Landskamper/mål: 19/2
Ålder: 26 år
EM-chanser: Goda
Kommentar: Från Feyenoord som ungdomsproffs till Chelsea, vidare till Bournemouth och nu i Manchester City, det är inte den vanligaste karriärvägen han tagit. Dragits med skadeproblem under säsongen men fått spela en del på slutet. Skadorna gjorde också att han missat de senaste landslagssamlingarna men är han frisk lär han bli uttagen inte minst i och med van Dijks förmodade frånvaro.

Kenny Tete
Klubblag: Fulham FC
Landskamper/mål: 14/0
Ålder: 25 år
EM-chanser: Goda
Kommentar: Missade början av säsongen i sin nya klubb Fulham men kom sedan in i det och spelade alla matcher tills han nyligen fick stå över efter att ha fått corona. Defensivt skicklig högerback med träffsäkra tacklingar. En de Boer-favorit, det var “Frankie” som en gång lyfte upp Tete i Ajax a-lag.

Denzel Dumfries
Klubblag: PSV
Landskamper/mål: 17/0
Ålder: 25 år
EM-chanser: Goda
Kommentar: PSV:s kapten har stått för ännu en fin säsong i Eindhoven och hoppas i sommar göra en flytt till en större liga. Ett bra EM skulle kunna vara pricken över i:et och stärka hans aktier ännu mer. Konkurrerar med Tete om högerbacksplatsen. Är starkare framåt än Tete och knappast dålig bakåt. Vi kan nog få se båda spela i EM.

Joël Veltman
Klubblag: Brighton & Hove Albion
Landskamper/mål: 27/2
Ålder: 29 år
EM-chanser: Goda
Kommentar: Efter totalt 19 år i Ajax lämnade han förra sommaren klubben för att prova vingarna i Premier League och Graham Potters Brighton. Där han har varit ordinarie och en viktig spelare i Potters gäng som alltid försöker spela på sitt sätt trots att de har relativt små medel. En till de Boer-favorit, han hade “Frankie” som tränare både i U19-laget och a-laget i Ajax och var en av de spelare de Boer lutade sig mest mot. Det och hans förmåga att spela både till höger och centralt i backlinjen gör att hans utsikter för EM-spel är rätt goda. Var också med i VM 2014.

Rick Karsdorp
Klubblag: AS Roma
Landskamper/mål: 3/0
Ålder: 26 år
EM-chanser: Medel
Kommentar: Trots att han gjort en fin säsong i ett turbulent Roma så är den vältatuerade Karsdorp en outsider till EM-truppen. de Boer verkar klart föredra Tete och Dumfries på högerbacksplatsen. Det ska nog till en skada för att Karsdorp ska få plats, även nu när trupperna utökats till 26 spelare.

Patrick van Aanholt
Klubblag:
Crystal Palace
Landskamper/mål: 13/0
Ålder: 30 år
EM-chanser: Goda
Kommentar: Inte helt men i princip ordinarie i Crystal Palace och ganska bofast i landslaget på sistone. Till skillnad från Blind och Aké en renodlad vänsterback. Har goda utsikter om att äntligen få göra ett stort mästerskap med Holland.

Owen Wijndal
Klubblag: AZ
Landskamper/mål: 7/0
Ålder: 21 år
EM-chanser: Goda
Kommentar: AZ:s mycket lovande vänsterback har slagit sin i a-landslaget över det senaste året och hoppas nu spela EM. Det hoppas nog de flesta fotbollstyckare och supportrar i Holland med. Han har gjort en grym säsong i AZ och haft en stigande formkurva hela tiden egentligen. Kopplas samman med Ajax och följs säkerligen av många klubbar.

Jeremiah St. Juste
Klubblag:
1. FSV Mainz
Landskamper/mål: 0 a-landskamper, 9/1 U21
Ålder: 24 år
EM-chanser: Medel
Kommentar: Efter ett genombrott i Heerenveen gick han till Feyenoord men flytten till Mainz är den som gjort honom väldigt gott. Efter en fin säsong där togs han ut till senaste landslagssamlingen men fick inte debutera. En outsider till en mittbacksplats, kan också användas till höger.

Sven Botman
Klubblag: Lille OSC
Landskamper/mål: 0 a-landskamper, 5/1 U21
Ålder: 21 år
EM-chanser: Goda
Kommentar: Vilken genombrottssäsong! Store Sven var ingen mittback Ajax tänkt satsa på, efter en fin säsong på lån i Heerenveen sålde Ajax honom gladeligen till Lille förra sommaren då man redan hade Blind och Lisandro Martínez att tillgå på platsen Botman spelar på. I Lille har han gjort en jättesäsong som fyrtorn i deras ramstarka backlinje som ser ut att kunna leda till Ligue 1-guld. Inte a-landslagsdebuterat igen, togs inte ut senast då man ville låta U21-landslaget ha honom för sitt EM-gruppspel. Ryktas intressera storklubbar i sommar och har absolut chansen att komma med till EM.

Hans Hateboer
Klubblag: Atalanta
Landskamper/mål: 11/0
Ålder: 27 år
EM-chanser: Medel
Kommentar: Jättebra i Atalanta för deras spel, har inte riktigt fått samma utväxling i landslaget och är nu en outsider till EM-truppen. Lite samma sits som Karsdorp, Tete och Dumfries verkar föredras. Eventuellt närmare en plats än Karsdorp då han ses som mer pålitlig, men samtidigt har Karsdorp gjort en bättre säsong i Serie A.

Daley Sinkgraven
Klubblag: Bayer Leverkusen
Landskamper/mål: 0 a-landskamper, 5/0 U21
Ålder: 25 år
EM-chanser: Små
Kommentar: Efter en fin höst med Leverkusen togs han ut i en bruttotrupp i november men kom inte med i den slutgiltiga då. Var inaktuell för uttagning senast på grund av skada men har kommit tillbaka i spel. Spelade under de Boer i Ajax, var då invärvad som offensiv mittfältare men fick det inte alls att stämma under de Boer. Blev sedan omskolad till offensiv vänsterback av Peter Bosz vilket gav hans karriär ny fart, och var lyckad under Bosz även i Leverkusen.

Jurriën Timber
Klubblag: AFC Ajax
Landskamper/mål: 0 a-landskamper, 1/0 U21
Ålder: 19 år
EM-chanser: Potentiell joker
Kommentar: Slagit igenom under säsongen i Ajax där han under vintern petade Perr Schuurs och sedan inte satt en fot fel och dominerat som högerback, även fullfjädrad som högerback. Modig, lugn och spelskicklig. Missade gruppspelet av U21-EM på grund av corona.

Devyne Rensch
Klubblag: AFC Ajax
Landskamper/mål: 0 a-landskamper, 3/0 U18
Ålder: 18 år
EM-chanser: Potentiell joker
Kommentar: Precis som Timber slagit igenom stort i Ajax under vintern och våren. Otroligt spelintelligent vilket inte minst visat sig i hans förmåga att spela lite varstans utan problem. I ungdomslagen spelade han främst till vänster i mittlåset. När han gjorde försäsongen med a-laget spelade han som vänsterback och imponerade där. Under själva säsongen slog han sig sedan in som högerback och har där gått från klarhet till klarhet och har även gjort insatser på mittfältet. Skulle han tas ut till EM skulle det vara en rejäl skräll, han är en mer osannolik joker än Timber, men ingenting är omöjligt.

Pascal Struijk
Klubblag: Leeds United
Landskamper/mål: 0/0 1/0 U17
Ålder: 21 år
EM-chanser: Små
Kommentar: Vänsterfotade mittbacken Struijk som kom fram i ADO Den Haags och Ajax ungdomslag har slagit igenom i Leeds. Född i Belgien men uppväxt i Holland har han dubbla pass och står i valet och kvalet mellan vilket landslag han ska välja. Skulle vara en skräll i truppen.

Mitchel Bakker
Klubblag: 
Paris Saint-Germain
Landskamper/mål: 0 a-landskamper, 9/1 U21
Ålder: 20 år
EM-chanser: Små
Kommentar: Den unge vänsterbacken lämnade Ajax överraskande för PSG när han bara spelade i Jong Ajax och suttit på bänken i a-laget några gånger. Överraskande har också varit att han faktiskt kommit upp i a-laget i Paris och (förvisso pga skador) fått spela viktiga Champions League-matcher i vår. Har inte gjort a-landslagsdebut än men nämns som en outsider till en vänsterbacksplats.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-05-12 11:35:00
Author

Fler artiklar om Holland