Inför trupputtagningen: Vilka mittfältare och anfallare kommer med?
Kommer Arjen Robben med som en joker till EM?

Inför trupputtagningen: Vilka mittfältare och anfallare kommer med?

Imorgon presenterar Frank de Boer sin bruttotrupp till EM. Igår tittade vi på vilka spelare som är aktuella för att hålla upp Hollands defensiv, nu tittar vi på vilka offensiva krafter som är aktuella. Vågar de Boer satsa ungdomligt? Kliver Arjen Robben ur landslagspensionering?

Georginio Wijnaldum
Klubblag: Liverpool FC
Landskamper/mål: 73/22
Ålder: 30 år
EM-chanser: Given
Kommentar: Oranjes vicekapten och därmed den som bär bindeln i Virgil van Dijks frånvaro. Såklart given och viktig som ledare. Har redan tagit stort ansvar i landslaget en längre tid men det har aldrig varit mer än nu då han förväntas leda laget i EM.

Frenkie de Jong
Klubblag: FC Barcelona
Landskamper/mål: 25/1
Ålder: 24 år
EM-chanser: Given
Kommentar: Spelgeniet är förstås given i startelvan. Har haft en fin säsong i Barcelona där han allt mer börjat visa den klass han hade i Ajax. Kan han glimra lika mycket under Frank de Boer? Fan vet, men Frenkie är x-faktorn i laget. Har han ett riktigt bra mästerskap kan han lyfta hela laget.

Marten de Roon
Klubblag:
Atalanta
Landskamper/mål: 21/0
Ålder: 30 år
EM-chanser: Given
Kommentar: Likt Hateboer grymt bra i Atalanta, men till skillnad från Hateboer har han lyckats överföra det mer till landslaget. Med det sagt inte direkt en glimrande publikfavorit, men som defensivt inriktad grovjobbare fyller han en viktig roll på mittfältet då det verkligen inte kryllar av sådana i Holland.

Donny van de Beek
Klubblag: Manchester United
Landskamper/mål: 19/3
Ålder: 24 år
EM-chanser: Given
Kommentar: Trots en jobbig situation i Manchester lär EM-platsen inte vara i fara för Donny. Älskad i Amsterdam, populär bland tränare, supportrar och lagkamrater i klubb- och landslag. Det var under Frank de Boer som van de Beek debuterade i Ajax a-lag, även om genombrottet kom under senare tränare, och de Boer gillar honom. Kommer om inte annat med “nu jävlar ska jag visa dem”-anda till turneringen.

Ryan Gravenberch
Klubblag: AFC Ajax
Landskamper/mål: 3/0
Ålder: 18 år
EM-chanser: Goda
Kommentar: Supertalangen har den här säsongen växt ut till en nyckelspelare i Ajax som lagets mittfältsmotor. Följs av alla toppklubbar men vill stanna längre i Ajax. A-landslagsdebuten kom under våren och han lär ligga bra till för en plats i EM-truppen med tanke på sina prestationer i klubblaget, potential och rena kvalitet.

Davy Klaassen
Klubblag: AFC Ajax
Landskamper/mål: 22/5
Ålder: 28 år
EM-chanser: Goda
Kommentar: Att flytta hem till sitt älskade Ajax har gjort Davy gott, han stortrivs i sin klubb och sin stad och spelar som pånyttfödd. Varit en viktig kugge i Ajax med sitt slit, smarta löpningar och otroliga förmåga att bryta dödlägen — 9 gånger den här säsongen har han gjort 1-0-målet i matcher för Ajax. En Frank de Boer-favorit, “Frankie” gav Klaassen både sin a-lagsdebut och några år senare kaptensbindeln i Ajax.

Teun Koopmeiners
Klubblag: AZ
Landskamper/mål: 1/0
Ålder: 23 år
EM-chanser: Goda
Kommentar: Kapten och spelfördelare i AZ och U21-landslaget. Väntas gå till en större liga i sommar. Inte bara en skicklig playmaker och framspelare utan också målfarlig, främst från straffpunkten men även frisparkar med sin fina vänsterfot. Hämmats av skador under sluttampen av ligaspelet, men högaktuell för EM-truppen likväl.

Kevin Strootman
Klubblag: Genoa
Landskamper/mål: 46/3
Ålder: 30 år
EM-chanser: Medel
Kommentar: Bytte från kaosklubben Olympique Marseille i januari till en annan kaosklubb, Genoa. Ordinarie där och var med i bruttotruppen till senaste landslagssamlingen men gallrades bort. Lite märklig bana hans karriär tog, på grund av skador. Kom fram väldigt bra i först Sparta Rotterdam och sedan PSV och var given startspelare i Louis van Gaals lag i VM-kvalet inför mästerskapet 2014, men missade själva VM på grund av skada. Känns som att hans bästa år lite förstördes av skadorna och det blev aldrig så mycket som det hade kunnat bli. De utökade trupperna ökar hans chanser till EM-spel.

Davy Pröpper
Klubblag: Brighton & Hove Albion
Landskamper/mål: 17/3
Ålder: 29 år
EM-chanser: Liten
Kommentar: Tappat sin plats i Brighton denna säsong och ryktas vara på väg tillbaka till PSV kommande säsong. Tappat sin landslagsplats också, varit utanför de senaste trupperna. Det ska nog till en rejäl skadekris för att Pröpper ska bli aktuell.

Tonny Vilhena
Klubblag: Krasnodar
Landskamper/mål: 15/0
Ålder: 26 år
EM-chanser: Medel
Kommentar: Feyenoord-fostrade Vilhena är ordinarie i svensklaget Krasnodar som spelade Champions League i höstas. Var med i bruttotruppen till senaste landslagssamlingen men sållades likt Strootman bort. Precis som Strootman torde han då vara aktuell för en plats till EM trots allt i och med de utökade trupperna.

Leroy Fer
Klubblag: Feyenoord
Landskamper/mål: 11/1
Ålder: 31 år
EM-chanser: Små
Kommentar: Fer är hemma i Feyenoord igen, men lagets mediokra säsong har gjort att comebacken inte blev så storstilad som Klaassens i Ajax. Fer hade bra form i höstas vilket ledde till att han var tillbaka i landslaget i en bruttotrupp i alla fall, men under våren har formen varit sämre och det känns som att han spelat bort sig från truppen i och med det. Var med och tog VM-bronset 2014, där nickmålet mot Chile var hans personliga höjdpunkt.

Pablo Rosario
Klubblag: PSV
Landskamper/mål: 1/0
Ålder: 24 år
EM-chanser: Små
Kommentar: Slog igenom 2018/19 då han imponerade i Champions League-gruppspelet och fick landslagsdebutera och allt, men sedan har det dalat lite. 2019/20 blev inte lika bra och denna säsong har han ofta blivit kritiserad för sitt spel. Innermittfältet, som han ska leda, har varit en svag punkt för PSV och det ryktas om att Roger Schmidt vill göra om det till nästa säsong. Var uttagen i en bruttotrupp i höstas men sållades bort och i och med hans fortsatt mediokra form under våren lär han inte vara aktuell för EM.

Mohammed Ihattaren
Klubblag: PSV
Landskamper/mål: 0 a-landskamper, 10/2 U19
Ålder: 19 år
EM-chanser: Små
Kommentar: Eindhovens enfent terrible har varit ett ständigt samtalsämne gällande Oranje. På senare år har landslaget sjabblat bort flera spelare, inte minst Hakim Ziyech och Noussair Mazraoui, som båda valde Marocko efter att ha känts sig förbisedda av holländska förbundet, så när Ihattaren efter sitt genombrott i PSV 2019/20 meddelade att han bestämt sig för att representera Holland var det en stor seger för förbundet. Men sedan har mycket hänt, någon a-landslagsdebut har ännu inte kommit, först ställde skador till det och den här säsongen har Ihattaren varit en följetong på fel sätt. Han hamnade tidigt i luven med nye PSV-tränaren Roger Schmidt och ofta petats under säsongen, och till och med stängts av internt av disciplinära skäl, samtidigt som han på planen glimrat till då och då med drömmål. Då landslagsdebuten ännu inte kommit har det börjat tisslas och tasslas om att Ihattaren kanske ändrar sig och väljer Marocko han med. Eftersom han inte varit aktuell för Oranje under säsongen på grund av stöket och den skakiga formen i PSV lär han inte vara aktuell för EM heller, men han skulle vara en riktigt spännande joker att ha med.

Memphis Depay
Klubblag: Olympique Lyon
Landskamper/mål: 62/23
Ålder: 27 år
EM-chanser: Given
Kommentar: Fixstjärna som växte ut till en ledare i landslaget under Ronald Koeman. Får stort ansvar i offensiven. Glimrande i sina bästa stunder och kan avgöra matcher. Efter genombrottet i PSV, där hans fina samarbete med Georginio Wijnaldum etablerades, fick han ett internationellt genombrott i VM 2014 som den unga talangen, nu är han själv stjärnan.

Luuk de Jong
Klubblag: Sevilla FC
Landskamper/mål: 35/8
Ålder: 30 år
EM-chanser: Given
Kommentar: Vilken märklig karriär det blivit för Luuk. Efter genombrottet i Twente för ett decennium sen, där han vann både ligan och cupen, lyckades han varken i Borussia Mönchengladbach eller Newcastle och vände tillbaka till Holland och då PSV där han under flera säsong knoppade in många mål och ledde laget till ligaguld. Oväntat fick han en andra chans till en utlandskarriär när Sevilla köpte honom 2019. Han vräker knappast in mål där men har fått en roll som främst inhoppare och har visat upp sin förmåga att dyka upp med mål vid väl valda tillfällen — som i Copa del Rey mot Valencia eller Champions League mot Borussia Dortmund. Bofast i landslaget där han ofta kritiseras av supportrar för sin trubbighet men han har tränarnas förtroende och kan räkna med EM-spel.

Quincy Promes
Klubblag: Spartak Moskva
Landskamper/mål: 47/7
Ålder: 29 år
EM-chanser: Ganska goda
Kommentar: Likt sin gamla lagkamrat de Jong har Promes fått en udda karriär. Efter genombrottet i Twente blev han landslagsman och gick till Spartak Moskva där han under flera säsonger spottade han in gott om mål tills han 2018 gick till Sevilla. Där gick det inte lika bra och sommaren 2019 värvade Ajax hem Amsterdamsonen som en gång fått lämna klubbens ungdomsakademi. Hans första säsong i klubben blev lyckad då han etablerade ett fint samarbete med Hakim Ziyech och gjorde många mål. Sen gick Ziyech till Chelsea och allt vände för Promes i Ajax. På planen var han inte alls lika bra längre utan Ziyechs bollar, och rubrikerna handlade istället om det som hänt utanför planen då han i höstas häktades misstänkt för att ha knivhuggit en släkting några månader tidigare i samband med ett bråk i en lagerlokal för Promes klädmärke. Utredningen pågår fortfarande. I januari återvände Promes till Spartak Moskva. Där har det gått ganska bra, men till förra landslagssamlingen togs han ut till bruttotruppen men sållades sen bort. Spelade mycket i kvalet men är inte helt säker på sin plats längre.

Steven Bergwijn
Klubblag: Tottenham Hotspur
Landskamper/mål: 12/1
Ålder: 23 år
EM-chanser: Goda
Kommentar: Första säsongen i Tottenham har blivit tuff för Bergwijn, men så fick ju också stå ut med José Mourinho som tränare. Väntar fortfarande på sitt första mål i Spurs, men har gjort en del assist åtminstone. Likt Donny van de Beek är han trots en jobbig säsong i Premier League ganska säker på sin landslagsplats.

Steven Berghuis
Klubblag: Feyenoord
Landskamper/mål: 24/2
Ålder: 29 år
EM-chanser: Goda
Kommentar: Kom fram i Twente, slog igenom i AZ och floppade i Watford innan han de senaste säsongerna varit Feyenoords stora stjärna och kapten. Har i mångt och mycket burit lagets offensiv denna mediokra säsong med 17 mål (8 på straffar) och 11 assist. Men också fått kritik för sin oaktsamhet med två kostsamma röda kort, i cupkvarten mot Heerenveen (varefter Feyenorod tappade en 3-1-ledning till förlust 4-3) och med en idiotkapning bakifrån i den viktiga ligamatchen mot Vitesse som gav honom två matchers avstängning (vilka Feyenoord förlorade båda två, mot ADO Den Haag och Ajax). Sägs ha en klasul i sitt kontrakt som gör att han kan köpas för en relativt billig peng i sommar och ryktas ha ögonen på en ny utlandsflytt. Gjorde sina två första landslagsmål under senaste samlingen, mot Lettland och Gibraltar. 

Ryan Babel
Klubblag: Galatasaray
Landskamper/mål: 69/10
Ålder: 34 år
EM-chanser: Goda
Kommentar: Under en tid under Koeman var Babel en märkligt effektiv rollspelare i Oranje. Men det var ett bra tag sen nu och på klubbnivå var det flera år sen han var riktigt bra senast. Trots det får han av outgrundliga anledningar vara kvar i landslaget, uttagning efter uttagning, till de flesta supportrars förtret. Frustrerande nog lär ha vara med i EM också på bekostnad av valfri mer spännande ytter.

Donyell Malen
Klubblag: PSV
Landskamper/mål: 8/2
Ålder: 22 år
EM-chanser: Goda
Kommentar: Från Ajax ungdomsakademi till Arsenal till PSV, Malen har varit ombytlig i unga år men utvecklats fint. 18 mål och 7 assist i Eredivisie den här säsongen och med sin fart och teknik är han ett helt annat centeralternativ än de Jong. Större klubbar har ögonen på honom och ett lyckat EM kan leda till ett internationellt genombrott.

Wout Weghorst
Klubblag: VFL Wolfsburg
Landskamper/mål: 4/0
Ålder: 28 år
EM-chanser: Ganska goda
Kommentar: Latebloomern Weghorst hade först ett litet genombrott i Heracles Almelo vilket tog honom till AZ där han snittade ett halvt mål per match över två säsonger vilket ledde till en övergång till Wolfsburg där han ungefär upprätthållit snittet. 20 mål och 8 assist i Bundesliga den här säsongen för den nästan två meter långe centertanken. Trots det sållades han bort ur bruttotruppen senast då den konservative landslagsledningen föredrar rutinerade de Jong trots att denne rent objektivt är sämre än Weghorst nu. Men de utökade trupperna borde ge utrymme för Weghorst i truppen, han ska ha fallit precis på målsnöret i uttagningen senast.

Calvin Stengs
Klubblag: AZ
Landskamper/mål: 7/0
Ålder: 21 år
EM-chanser: Goda
Kommentar: Kanske den mest spännande av alla i AZ:s talangfulla generation bestående av honom, Myron Boadu, Teun Koopmeiners och Owen Wijndal. Kreativ playmaker som oftast utgår som högerytter men spelar mycket centralt med. Avig spelare som gjort 7 mål och 5 assist i ligan den här säsongen och följs av större klubbar. Varit med på de senaste samlingarna. Förtjänar absolut att bli uttagen på egna meriter men det lär heller knappast ligga honom i fatet att han står Frank de Boer nära — Stengs är tillsammans med Franks dotter Beau de Boer.

Myron Boadu
Klubblag: AZ
Landskamper/mål: 1/1
Ålder: 20 år
EM-chanser: Medel
Kommentar: AZ:s unge center togs ut i bruttotruppen senast men sållades bort. Hade en tuff inledning på säsongen som hela AZ men har sedan kommit igång rejält och gjort 13 mål i Eredivisie. Ett framtidsnamn som kanske kan smyga sig in truppen redan nu men lär hamna precis utanför.

Justin Kluivert
Klubblag: RB Leipzig (utlånad från AS Roma)
Landskamper/mål: 2/0
Ålder: 22 år
EM-chanser: Små
Kommentar: Stjärnskottets val att lämna Ajax för Roma just innan Ajax succé i Champions League har inte tjänat honom väl. Utlånad till RB Leipzig har han bara mäktat med något enstaka mål. Lär få sikta in sig på U21-EM-slutspelet istället.

Cody Gakpo
Klubblag: PSV
Landskamper/mål: 0 a-landskamper 13/7 U21
Ålder: 22 år
EM-chanser: Medel
Kommentar: Glänste i U21-EM-gruppspelet och har tillsammans med Malen stuckit ut i PSV:s offensiv. Trots en del skador har han gjort 7 mål ligan från sin ytterposition och röster höjs för att han borde tas ut som joker i truppen. Teknisk, avig och med ett farligt skott.

Noa Lang
Klubblag: Club Brügge
Landskamper/mål: 0 a-landskamper 8/1 U21
Ålder: 21 år
EM-chanser: Medel
Kommentar: Ajax beslut att sälja Lang till Club Brügge framstår som en mycket dum affär. Har gjort succé i Belgien med 14 mål och 8 assist i ligan. Borde verkligen gå före t.ex. Ryan Babel alla dagar i veckan men då landslagsledningen är som den är får vi mest hoppas att Lang kommer med som joker.

Javairo Dilrosun
Klubblag: Hertha BSC
Landskamper/mål: 1/0
Ålder: 22 år
EM-chanser: Små
Kommentar: Efter tider i Ajax och Manchester City ungdomslag hamnat i Berlin där han glimrat till, men den här säsongen dragits med skadeproblem. Gjorde U21-EM-gruppspelet under våren och lär göra slutspelet med. Skulle vara en rejäl skräll i truppen till EM.

Arjen Robben
Klubblag: FC Groningen
Landskamper/mål: 96/37
Ålder: 37 år
EM-chanser: Små
Kommentar: Hade egentligen slutat inte bara i landslaget men med fotbollen helt innan han förra sommaren bestämde sig för att göra comeback hemma i Groningen. Comebacken har inte blivit som han hoppats på då han bara kunde göra två korta framträdanden under hösten innan skador höll honom borta länge. Men under våren gjorde han comeback och i början av maj visade han upp gamla takter med två framspelningar i en 4-0-seger mot FC Emmen. Efter det gläntade Robben själv på dörren till landslaget: “När jag började igen förra sommaren fanns EM bara i mina vildaste fantasier. Först får får vi hålla oss realistiska och se hur det går kommande veckor, sen får vi se. de Boer sa sedan “Jag räknar inte med Robben i EM, men man ska aldrig säga aldrig.” Blir det en sensationell comeback i landslaget för Robben?

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-05-13 15:31:15
Author

Fler artiklar om Holland