Bursa Büyüksehir Belediyesi Stadium, 2023-03-28 20:45

Turkiet - Kroatien

Inför Turkiet

Inför Turkiet

Efter missnöjda resultatet mot Wales (1-1) i helgen, möter Kroatien ikväll Turkiet på bortaplan och detta blir tionde inbördes matchen mellan landslagen. Redan här kan vi säga att detta är gruppfinalen.

EM kval premiären i lördags blev en krasch i slutsekunderna när datan håller på att uppdatera programvaran och allt hänger sig på 99%. Alla jublade i förväg och applåderade till Modric som byttes ut i 92:a matchminuten. Plötsligt blev det tyst på hela arenan, Vatreni straffades på det mest brutala sättet mot ett mediokert landslag som Wales

Kanske var det meningen att det skulle ske på det viset. Kanske blev detta en väckarklocka för spelarna, ikväll möter man Turkiet, tippar att det bör inte saknas motivation. Turkiet är en gammal vän till oss sedan EM 1996. Men det vi kommer mer ihåg är tragiska kvällen i Wien 2008. 

Jag tar inte upp den jävla matchen här på inför rapporten. Nu biter vi samman och jag vet att landslaget kommer förr eller senare rätta till allt som blev fel, det är helt enkelt så det funkar i landslaget, varför enkelt när vi älskar komplicerat. Bronshjältarna är trots allt för bra för att missa EM slutspelet i en grupp som består av Wales, Turkiet, Armenien och Lettland. 


Senaste gången schackrutorna mötte Turkiet var i VM kvalet 2016 och 2017. Men månader innan dess så besegrade man turkarna med ett vackert volleymål av Luka Modric (se nedan) under EM 2016.

Totalt har landslagen nio inbördes matcher och Kroatien har vunnit tre gånger, fyra gånger har det slutat oavgjort och Turkiet har två segrar.

 





Till derbyt mot turkarna kommer Dalic inte kunna räkna på Livajas och Petkovics tjänster. Två anfallare lämnas hemma p.g.a. skador och inga ersättare kallas in. Förutom Kramaric, så finns Musa och Orsic tillgängliga. Lite förvånad är jag att man inte kallar in ersättare t.ex. Augsburg anfallaren Beljo, men förstår ändå med tanke på att det är endast tre dagar kvar till matchen. 

Startelvan på tisdag? Beror på motståndare och Dalics respekt. Det kan bli 4-3-3 eller 4-4-1-1 som användes en del under fotbolls VM. Jag tippar på 4-3-3 med följande:

Livakovic MV - Sosa VB, Juranovic HB, Sutalo MB, Gvardiol MB - Brozovic CM, Kovacic CM, Modric CM - Perisic VY, Pasalic HY, Kramaric CF

Turkiet
Har tre raka segrar i ryggen med den senaste på bortaplan mot Armenien (2-1). Förbundskaptenen Stefan Kuntz, f.d. landslagsspelare för Tyskland, föredrar 3-4-3 taktiken, förutom att han testade 4-3-3 formation i helgen. 

Landslaget består av inga jättestjärnor men det finns potential att nå ett EM slutspel. Calhanoglu (Inter) är kanske den kändaste, följt av Soyuncu (Leicester). Cengiz Ünder får vi inte heller glömma att nämna! Hemmalaget ska absolut inte underskattas. 

Matchen spelas på Timsah arenan i Bursa. Med kapacitet på 44.000 kan vi nästa räkna att hemmalaget kommer att ha en tolfte spelare bakom sig. Själva ordet Timsah, betyder krokodil. Man valde det namnet eftersom arenan är utformad som en krokodil. Rekommenderar starkt att ni googlar! 

Förväntningar
Seger förväntas varje gång landslaget spelar, vad annars?! Precis som mot Wales, och rullar vi bandet nittio minuter tillbaka, så har Kroatien kontrollerat 80 minuter av den matchen och det är verkligen synd att man inte avrundade med ett andra mål. Ny möjlighet finns redan på tisdag kväll. Ingen enkel uppgift för Dalic och Modric, men hjärtat hoppas alltid på det bästa. Och hjärnan säger att det är fullt möjligt.

Datum: 28 mars
Tid: 20:45
Plats: Timsah (Krokodil) arena i Bursa
Tips: minst 1:1? 

TV: Broadhead kvitterar i 93:e minuten mot Kroatien

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-03-28 09:24:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!