2018-09-09 15:00

Ukraina - Slovakien

Inför: Ukraina – Slovakien

Inför: Ukraina – Slovakien

På söndagseftermiddagen kliver även Slovakien in i UEFA:s nya landslagsturnering - Nations League. Ján Kozáks manskap har tagit sig till granlandet i öst och staden Lviv för att möta Ukraina - i en match som kommer att spelas inför tomma läktare.

För första gången sedan november är det äntligen dags för tävlingssäsongen att dra igång för slovakisk del. Efter att ha fallit på målsnöret och blivit den sämsta tvåan i hela VM-kvalet fick slovakerna aldrig chansen att slåss om en plats i Ryssland genom ett play off. Sedan dess har det spelats diverse träningsmatcher, vissa mer inspirerande än andra, och efter det omtalade generepet mot ett danskt amatörlag i onsdags är det åter - och äntligen - dags för allvar.

Slovakien hamnade som bekant i liga B och grupp 1 när Nations League-lottning gjordes i slutet på januari i år. Tillsammans med Ukraina och Tjeckien, grannländer i öst respektive väst, ska de slåss om att avancera upp till "eliten" i liga A men också för en plats i nästkommande Europamästerskap. Det sedvanliga EM-kvalet kommer förvisso att inledas i mars nästa år och pågå, likt de tidigare kvalen, fram till november - men de lag som inte kvalificerar sig vidare till mästerskapet får en andra chans via ett play off mellan de fyra bästa nationerna (som inte har tagit sig till EM genom kval) i liga B.

Söndagseftermiddagens motstånd Ukraina samt Tjeckien klev in i turneringen redan under onsdagen. I tjeckiska Uherské Hradište vann gästerna med 2-1 efter att Olexandr Zinchenko satte avgörandet, och fullbordade bortalagets vändning, i matchens 93:e minut. På förhand är gruppen mycket jämn och svårförutsägbar - och i kombination med att lagen endast spelar fyra matcher är varje poäng och mål av yttersta vikt. På söndagen är det Slovakiens tur att göra entré och frågan är hur pass förberedda Ján Kozáks mannar verkligen är.

Onsdagskvällens genrep var en betydelselös och rent ut sagt onödig historia. Slovakerna gick på halvfart när man ställdes mot ett gäng tappra danska amatörspelare, som å sin tur säkerligen upplevde sina finaste stunder i sina fotbollskarriärer. De slovakiska spelarna däremot, gjorde inga större försökt till att skåpa ut sitt motstånd och redan när matchuret började att ticka såg nog de allra flesta hur det hela skulle utvecklas.
   Ukraina år sin sida hade inget genrep inför onsdagens match mot Tjeckien.

Rusnák och Mak startar?

 Slovakerna har rest till Lviv och kommer återigen mötas av en drabbning som inte riktigt hör till vanligheterna: Matchen kommer att spelas inför tomma läktare. I EM-kvalmatchen mot Spanien i 2016 ska delar av den ukrainska publiken yttrat sig rasistisk och UEFA har sedan tidigare i år gått in och straffat landslaget genom böter och tomma läktare. Hur mycket den supportermässiga absensen påverkar Slovakien - men framförallt Ukraina, återstår att se. Vad det gäller tidigare möten är det fördel Ukraina som har vunnit två, medan Slovakien endast vunnit en.

Frågetecknena i det slovakiska laget är relativt få. Peter Pekarík kommer fortsatt att saknas på grund av sin knäskada och lär med stor sannolikhet att ersättas med Róbert Mazan. Celta Vigo-backen har en fin utvecklingskurva och bör åter få chansen på ytterbackspositionen. På mittfältssidan hade Vladimír Weiss en tuff kväll i onsdags, när ingen av de tre solklara chanserna han fick resulterade i något måljubel. En spelare som skulle kunna ersätta Weiss från start är exempelvis Albert Rusnák som borta i MLS anses vara en av ligans bästa spelare och som dessutom är inne i en riktig kalasform.

I övrigt lär Kozák inte bjuda på några större överraskningar i startelvan. Hela truppen samt kommentarer finner du här.

Potentiell startelva:
Dúbravka – Mazan, Škrtel (C), Škriniar, Hubocan – Kucka, Lobotka – Mak, Hamšík, Rusnák – Nemec

Många av de slovakiska spelarna har under året visat mycket fin form i sina klubblag. Samtidigt växer också allt fler talanger fram. Nu ska de äntligen få tävla på landslagsnivå igen och förhoppningsvis också öppna hösten med en färsk trepoängare i Ukraina.

Veríme.
Slovensko do toho!


UEFA Nations League
Ukraina – SLOVAKIEN
Datum: Söndagen 9 september 2018, 15:00
Plats: Arena Lviv, Lviv
Domare: Anastasios Sidiropoulos, GRC
TV - Sverige: C More Play, start 15:00
TV - Slovakien: RTVS 1, start 14:30

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2018-09-08 20:00:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM