-

Inför: Vitryssland – Slovakien
Mäktigt ögonblick när Miroslav Stoch avgjorde mot Spanien. Kan Slovakien nu plocka tredje raka?

Inför: Vitryssland – Slovakien

Efter en start som ingen ens vågade drömma om, ställs Slovakien mot Vitryssland i den tredje omgången. En match, som efter omständigheterna, kommer att bli mödosam.

En hel fotbollsvärld tappade hakorna när Miroslav Stoch pannade in 2-1-målet mot Spanien i torsdags. Ingen tänkte väl att lilla Slovakien, som parkerat på plats 40 på FIFA:s världsranking, skulle kunna slå de regerande europamästarna, som efter ett misslyckat VM sökte revansch.

Men så blev det.

Slovakerna gick segrande ur striden, vilket nu innebär att man har inlett kvalet med två raka trepoängare och sex av sex poäng inspelade. Först borta mot Ukraina och sedan hemma mot La Roja. Men det är nu, i den tredje omgången, som Slovakiens första "riktiga" uppgift står för dörren - ett motstånd av sämre kvalitet.

Historiskt sett har Slovakien haft stora problem när man själva står som favoriter. Oftast har det blivit segrar, men har sällan någpn promenad i parken. Tvärtom. Oftast har man svårt att ta vara på sina lägen och att föra spelet och oftast vinner man "bara" med uddamålet. På söndagen har man dessutom ett självförtroende som heter duga och risken för underskattning är givetvis något som existerar. Även om Ján Kozák har uttryckt att han har förberett sitt lag noga för att något sådant inte ska ske i den tredje omgången. Lagen har endast möts en gång tidigare. Detta var 1996 och då vann Slovakien med 4-0.

Vitryssarna har inlett kvalet med ett kryss borta mot Luxemburg och en förlust hemma mot Ukraina. Två tunga poängtapp, som gör att man på söndagen kommer att göra precis allt för att plocka tre pinnar. Annars, kan man vara så gott som borträknade från toppstriden.

Men anfallaren, Adam Nemec, menar på att slovakerna inte blir favoriter:
– Jag tror inte att vi ses som favoriter. Förvisso har vi slagit gruppens två bästa lag, men vi är fortfarande ett lag som måste kriga för att ha en chans att avancera. 

– Vi är helt fantastiska på kontringar och att tillsammans försvara mot bra lag. Detta var något spanjorerna verkligen fick känna. En poäng skulle vara grymt, tre poäng skulle vara fantastiskt och vi ska göra allt för att kunna kamma hem dem.

Slovakien kan alltså gå upp på hela nio poäng efter tre spelade matcher på söndagen. Något som skulle vara absolut optimalt för laget, som har gått knackigt enda sedan VM 2010. Nu är chanserna större än någonsin och förhoppningsvis kan spelet med hjärtat ännu en gång fixa tre pinnar.

Truppen mot Vitryssland är precis likadan som mot Spanien. Inga ändringar har gjorts.

Målvakter
Ján Mucha (FC Samara)
Matúš Kozácik (FC Viktoria Plzen)
Ján Novota (SK Rapid Wien)

Backar
Peter Pekarík (Hertha BSC)
Martin Škrtel (Liverpool)
Norbert Gyömbér (Catania)
Ján Durica (Lokomotiv Moskva)
Lubomír Michalík (FC Kairat Almaty)
Tomáš Hubocan (FC Dinamo Moskva)
Michal Breznaník (AC Sparta Praha)

Mittfältare
Viktor Pecovský (MŠK Žilina)
Karim Guédé (SC Freiburg)
Juraj Kucka (Genoa FC)
Filip Kiss (Ross County FC)
Erik Sabo (FC Spartak Trnava)
Stanislav Šesták (VfL Bochum)
Marek Hamšík (SSC Napoli)
Vladimír Weiss (Lekhwiya SC)
Róbert Mak (PAOK)
Miroslav Stoch (Al-Ain FC)

Anfallare
Michal Duriš (FK Mladá Boleslav)
Martin Jakubko (FK Amkar Perm)
Adam Nemec (1. FC Union Berlin)

Juraj Kucka kommer att vara tillgänglig trots sina varningar, då UEFA:s nya varningssystem har börjat gälla från och med detta kval. Ett flertal spelare spelade klart matchen mot Spanien i lördags, trots rejäla krampkänningar, vilket nu har gett förbundskapten Kozák en form av dilemma. Att ändra ett vinnande koncept är något man i det här läget helst inte vill göra, men kan samtidigt vara nödvändigt. Laget kommer med stor sannolikhet vara sig likt, förutom att Hamšík (om han spelar) kliver ned från sin anfallsroll till förmån för Adam Nemec.

Veríme.
Slovensko do toho!


VITRYSSLAND – SLOVAKIEN
EM-kval
12 oktober 2014, 20:45
Borisov Arena, Borisov
TV: RTVS (Slovakien), Kanal 5 Play Premium (Sverige)

Lukas C. Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2014-10-11 13:35:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM