INFÖR VM: Skadeosäkerhet i den annars säkra danska försvarslinjen
Mittbacken Andreas Christensen firar sitt mål mot Irland i Play Off-segern i november.

INFÖR VM: Skadeosäkerhet i den annars säkra danska försvarslinjen

Inför den officiella uttagningen av den danska VM-truppen kommer redaktionen rangordna det danska landslagets olika lagdelar. Ett par skador under våren har gjort att det är öppnare än på länge i backlinjen.

Åge Hareide samlar idag en 35 man stark bruttotrupp i Helsingør. På grund av att vissa europeiska ligor precis tagit slut och spelarna behöver vila kommer inte hela truppen vara samlad förrän nästa vecka. Fram till att 23 slutgiltiga namn ska presenteras den 4 juni kommer redaktionen presentera sin VM-trupp.

Danmark gör sitt första stora mästerskap sedan EM i Polen/Ukraina 2012. Med en stark trupp har de danska supportrarna höga förhoppningar på Åge Hareides landslag. De flesta platserna i startelvan är spikade, men vem ska lösa vänsterbacksproblemet?

Till lägret i Helsingør har elva försvarsspelare tagits ut:
Simon Kjær, Sevilla
Andreas Christensen, Chelsea
Mathias Zanka Jørgensen, Huddersfield
Jannik Vestergaard, Mönchengladbach
Andreas Bjelland, Brentford
Henrik Dalsgaard, Brentford
Peter Ankersen, FC København
Jens Stryger Larsen, Udinese
Riza Durmisi, Betis
Jonas Knudsen, Ipswich
Nicolai Boilesen, FC København

Sevillas Simon Kjær är lagkapten och ingår tillsammans med Christian Eriksen och Kasper Schmeichel i den stomme som Åge Hareide först plitar ner i sin startelva. Kjær har varit skadad under våren men kom tillbaka och gjorde comeback i La liga innan säsongen avslutades. I de två träningsmatcher danskarna spelade i mars fick han också 180 minuter. En given startspelare på den ena av mittbacksplatserna.

Vid sidan av honom är det mer öppet. Genom kvalet var det Andreas Bjelland som oftast tog platsen bredvid Simon Kjær. I den avgörande Play Off-matchen mot Irland valde Åge Hareide att byta ut sin 4-2-3-1 mot en 3-4-1-2 med en trebackslinje bestående av Kjær, Bjelland och Chelseas Andreas Christensen.

Men både Andreas Bjelland och Andreas Christensen har haft tuffa vårsäsonger. Bjelland skadade sitt ena knä i Brentfords möte med Millwall i mars och missade de två träningsmatcherna mot Panama och Chile. Christensen gjorde en kanonhöst och framstod som en av ligans bästa mittbackar, men avslutade säsongen med att sitta på bänken i fyra av Chelseas sista ligamatcher. Båda är dock givna i Åge Hareides slutgiltiga trupp.

Bakom Kjær, Bjelland och Christensen kämpar Mathias ”Zanka” Jørgensen och Jannik Vestergaard  om mittbacksplatserna. Frågan är hur Åge Hareide tänker här. Behöver han fem centrala försvarsspelare eller vill han ha in en extra spelare på annat håll?

På högerbackspositionen konkurrerar Brentfords Henrik Dalsgaard, Jens Stryger Larsen från Udinese och Peter Ankersen från FC København. Dalsgaard kom tillbaka efter en höftskada och tog platsen under slutdelen av kvalet. Med största sannolikhet är det han som kommer starta till höger när Danmark möter Peru i VM-premiären.

Jens Stryger Larsen har gått till vänster i backlinjen, men trivs egentligen bäst på högersidan. Peter Ankersen har en fin vår bakom sig i Superligan. Men till hans nackdel ska nämnas den skrala höstsäsongen som både han och FC København hade.

Vänsterbacksplatsen är den mest osäkra. Går vi enbart på historik borde Riza Durmisi ta platsen. En fin start på säsongen i Betis, och dessutom en fast plats i startelvan i början på kvalet. Men en svag vår med mycket bänknötande har gjort att han inte längre ses som självklar, ens i truppen. Väljer Hareide att spela med fyrbackslinje kommer med största sannolikhet Stryger Larsen gå in till vänster. Jonas Knudsen gjorde en fin träningsmatch mot Chile, men måste överprestera rejält på upptaktslägret för att ha en chans till den slutgiltiga truppen. FC Københavns Nicolai Boilesen har gjort en fin vårsäsong, men måste likt Knudsen, leverera någonting alldeles speciellt i Helsingør för att komma med bland de 23.

Redaktionens tips:
Simon Kjær, mittback
Andreas Bjelland, mittback
Andreas Christensen, mittback
Henrik Dalsgaard, högerback
Jens Stryger Larsen, höger-/vänsterback
Riza Durmisi, vänsterback
Zanka, mittback
Peter Ankersen, högerback (Om Åge Hareide väljer att ta ut 8 försvarsspelare)

LÄS MER:
INFÖR VM: Den delikata målvaktsfrågan

Vem tror du Åge Hareide plockar med och vad tror du om danskarnas chanser i VM? Diskutera gärna i forumet eller i kommentarsfältet.
 

Joakim Forsellforssell.joakim@gmail.com@JoakimForssell2018-05-23 12:56:00
Author

Fler artiklar om Danmark

Danskt mirakel på svensk mark!