2016-06-11 18:00

Wales - Slovakien

Inför: Wales - Slovakien
Marek Hamšík mot Gareth Bale | Foto: Gabriel Kuchta (SME)

Inför: Wales - Slovakien

Europamästerskapet i fotboll är äntligen igång. På fredagskvällen inleder värdnationen Frankrike i Paris mot Rumänien - och redan dagen efter ställs två EM-debutanter mot varandra i Bordeaux.

För 242 dagar sedan avancerade Marek Hamšík och hans Slovakien till sitt första europamästerskap någonsin. Borta i Luxemburg gick man upp i en 3-0-ledning innan halvlek, men ett långskott och ett straffmål inom loppet av fyra minuter i den andra andra, gav jumbon precis den luft man behövde för att skaka slovakernas framfart. Men när Hamšík satte spiken i kistan i matchens 91:a minut var avancemanget klart och både supportrar, förbundskapten och spelare kunde slutligen pusta ut.
 Sedan 4-2-segern i de röda lejonens land har förberedelserna varit många och intensiva. Ján Kozák och hans ledarstab har noggrant scoutat sina spelare och sitt framtida motstånd, och under året har det hunnits med att testa sina styrkor fem gånger. Efter två segrar och tre oavgjorda knoppade förbundskaptenen ihop det starkast tänkbara laget, som på lördagskvällen för första gången någonsin kommer att mäta sina krafter i ett europamästerskap. 

Under morgondagen ställs man mot gruppens fjärdegruppseedade nation Wales. Nationen från de brittiska öarna, som även de debuterar i sammanghanget, lyckades ta sig vidare ur en kvalgrupp innehållandes Belgien, Bosnien, Israel, Cypern och Andorra genom att placera sig på andraplatsen - vilket skapade stora rubriker.
  Inför mästerskapets start har huvudfokus varit på Real Madrid-stjärnan, Gareth Bale. Föga överraskande vilar ett stort ansvar på hans axlar, där hans snabbhet och styrka lär skapa oro för de flesta motståndare. När det kommer till att tippa utgången av grupp B, menar många på att Bale är anledningen till att det blir Wales - och inte Slovakien - som tar sig vidare till slutspel. Och om man ska höra på vad världens dyraste spelare själv har att säga, låter det såhär:
– Vi åker till EM för att vinna. Varför ska man ha en massa lägre mål än det?


Wales beroende av Gareth Bale - som tror på sitt lag

Vad det gäller att mota sylvassa anfallsstyrkor, har det slovakiska försvaret fått utstå de allra tuffaste av uppgifter. Under hösten 2014 ställdes man mot Premier League-giganter som Diego Costa och David Silva m.fl. - och så sent som för två veckor sedan, fick man ta hand om Mario Gomez och Mario Götze borta i Tyskland. I bägge mötena, som man vann, visade man sin defensiva styrka och är i jämförelse med gruppens andra förvarslinjer, kanske till och med den starkaste. Med en frisk Tomás Hubocan utgör man ett solitt försvar, som både har ett tungt mittbackslås och fart på respektive kant. Laget har inte längre några allvarligare skador, men frågan många har ställt sig är om just "Hubo" kommer att starta. Dinamo Moskva-backen har haft problem med en häl och har fått avstå från spel under senvåren - vilket har givit utrymme till Dušan Švento. Švento är offensivt sett något bättre, medan Hubocan är en betydligt stabilare ytter sett till det defensiva arbetet - vilket blir klart viktigare mot en spelare som just Bale.

Wales styrkor - och svagheter
När slovakerna genrepade mot Nordirland, var det för att ställas mot ett lag som spelade i stil som Wales. Morgondagens motstånd är förvisso starkare på papper, men spelar på liknande sätt som sina landsrivaler - där man grundar sitt spel på en solid defensiv. Kozáks mannar visade dock i genrepet upp ett flertal kreativa sätt att ta sig igenom ett bussförsvar, där det enda som saknades var att få in bollen i nät. Kvicka lirare som Vladimír Weiss, Róbert Mak och Miroslav Stoch lär bli mycket viktiga i en match som denna - där man lär ha som mest utrymme att visa upp sig. Morgondagens möte lär nämligen bli det enda där Marek Hamšík och hans lag har chansen att verkligen föra spelet - något man på senare tid har blivit klart bättre på. I mötena mot Ryssland och England kommer man att behöva återgå till att bli det mer passiva laget, för att sedan sticka upp på snabba kontringar - ett annat spelsätt som både Kozák och Vladimír Weiss har förespråkat innan och som länge har varit ett framgångsrecepet.

Utöver Gareth Bale har Chris Coleman ett flertal andra skickliga spelare till sitt förfogande. En av dem är Arsenals mittfältsgeneral, Aaron Ramsey. Gunners-mittfältaren är något av walesarnas motsvarighet till Marek Hamšík, med sin spelfördelarroll på mittfältet, vilket kan komma att bli ytterligare en nyckel för framgång för Colemnas manskap. På mitten återfinns även Martin Škrtels lagkamrat, Joe Allen. Backsidan hos walesarna visade sig stark under kvalet. Belgien lyckades inte hitta nät en enda gång och totalt släppte man bara in fyra mål. I genrepet mot Sverige på Friends Arena blev det dock som bekant tre i baken. Framgångsfaktorn för slovakerna lär bli fasta situationer på offensiv planhalva, då det walesiska försvaret allt som oftast inte släpper in mål i det aktiva spelet och gör ytterst sällan misstag. Vad det gäller anfallet, är det ett svagt sådan utan Gareth Bale och Aaron Ramsey. Under kvalet gjorde man endast elva mål totalt, där Bale stod för sju och Ramsey för två. 

Stämningen och formen i den slovakiska gruppen är på topp. Viss nervositet infinns hos de flesta spelare, där dock många har en gnutta rutin från när landslaget fanns med i VM i Sydafrika 2010. Nu hoppas vi att våra kära hjältar visar upp det stabila och underhållande spel vi har fått se under kvalet samt under våren - vilket i sådana fall kommer att kunna ge tre viktiga poäng i öppningen. 


Under den lediga tiden spelar man TV-spel, promenerar... 


.. eller spelar fussball. | Foto: Gabriel Kuchta (SME) + Futbalsfz.sk

HÅLL KOLL PÅ:
– Juraj Kucka: Milans vicepresident Adriano Galliani, har tidigare uttalat att ingen övergång har gjort honom så glad som Kuckas. "Kuco" är en stark och drivande spelare, som inte viker ner sig någon gång. Väldigt stabilt komplement till Hamšík, med sin något mer defensiva roll.

– Peter Pekarík: Kvick ytterback som är duktig på att få med sig boll i trängda lägen. Lär vara aktiv på sin kant och fungera väl med antingen Weiss eller Mak.

Potentiell startelva:
Kozácik – Pekarik, Durica, Škrtel, Hubocan – Kucka, Hrošovský – Weiss, Hamšík, Mak – Duriš

Undertecknad kommer att vara med som Skype-gäst  i TV4:s "Superlive" inför lördagens drabbning. Länk hittar du här. Följ gärna!


Jeden národ, jedno srdce, jeden sen

Veríme.
Slovensko do toho!


OMGÅNG 1 - GRUPP B
Wales – SLOVAKIEN
Datum: Lördagen 11 juni 2016, kl. 18:00
Plats: Nouveau Stade de Bordeaux, Bordeaux
TV - Sverige: TV4, start: 17:50
TV - Slovakien: RTVS 1, start: 17:20
Domare: Svein Oddvar Moen (NOR)


– EM-guiden - så bra är Slovakien, hittar du här.
– Slovakisk samlingssida för EM 2016 hittar du här.

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2016-06-10 19:25:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM