Jablonec vinner ligan?
På söndag är det toppmöte mellan Jablonec och Sparta Prag. Närmast i bild ser vi Martin Pospíšil, kreativ mittfältare i Jablonec.

Jablonec vinner ligan?

Sparta Prag och Viktoria Plzen har under de senaste åren varit lagen som gjort upp om ligatiteln. Denna säsong tror jag att fler lag kan blanda sig in i guldstriden. Efter fem omgångar av Synot Liga vågar jag mig på att en analys.

Visst kan det verka fegt att göra analysen av Synot Liga en bit in på säsongen, men jag anser att resultaten i Champions League- och Europa League-kvalen har en avgörande betydelse för utgången i den inhemska ligan. Hur det ska gå i dessa kval styrs också till stor del av slumpen och ingen kan förutspå vilket lag som kommer att ha tur med lottningen. Nu när det står klart vilka lag som spelar ute i Europa, – läs gärna mer om det i denna artikel – är det lättare att göra en bedömning av vilka som har störst chans att vinna Synot Liga säsong 2015/2016. Jag tror som vanligt att Sparta Prag och Viktoria Plzen har goda chanser att vinna titeln, men jag skulle också vilja flagga för ett lag till, nämligen Baumit Jablonec.

Jablonec har aldrig vunnit ligan, men det är en ambitiös klubb som slutade trea förra säsongen. Om laget blir bättre eller sämre denna säsong återstår att se, men jag tror att de kan höja sig ytterligare ett snäpp. Jablonec tappade förvisso Milan Kopic till Viktoria Plzen inför denna säsong. Den tekniske yttermittfältaren var en av Jablonecs bästa spelare förra säsongen och det är givetvis en försvagning. Försäljningen av vänsterbacken Filip Novák är också ett tapp för klubben. Novák var, trotts att han spelar back, lagets bäste målskytt förra året. Novák gick dock till danska Midtjylland kort efter att Jablonec blivit utslagna i Europa Leagues playoff mot Ajax. Därmed kommer Novák ändå att få spela i Europa League eftersom Midtjylland i motsatts till Jablonec lyckades kvalificera sig dit.

Jag har hittills bara nämnt vilka spelare Jablonec sålt, men självklart har laget även värvat spelare. Nytillkomna spelare som Stanislav Tecl, Michal Travník, Lukáš Masopust och Tomáš Wágner ökar både kvalitén och bredden på truppen. Klubben letar också efter en adekvat ersättare till Filip Novák. Anledningen till att jag tror mycket på Jablonec är lagets tränare Jaroslav Šilhavý. Šilhavý har varit assisterande landslagstränare under både Karel Brückner och Petr Rada. Hans främsta meriter är en ligatitel med Slovan Liberec 2010/2011, samt succén i Europa League med samma klubb två år senare. Jag anser att Šilhavý är Synot Ligas bäste coach och jag tycker också att Jablonec mittfält ser väldigt starkt ut. Nyckelspelarna i Jablonec hittar vi på innermittfältet där Tomáš Hübschman, Martin Martin Pospíšil och slovaken Jan Greguš huserar. Jag ser enormt stor potential i framförallt Martin Pospíšil, en teknisk och intelligent tvåvägsspelare som är otroligt skicklig på små ytor. Pospíšil har gjort sig känd för sina patenterade skott och passningar med höger yttersida. Men Pospíšil kan också skjuta med vänstern, vilket han visade med sitt vackra 3-1 må mot FCK i Europa League-kvalet. Se höjdpunkter från den matchen här. Jan Greguš är också ung och väldigt lovande samtidigt som den landslagsmeriterade Hübschman står för rutinen på mitten.

Vad ger jag då Jablonec för chanser denna säsong? Ganska goda, men jag tror att matchen mot ligaledaren Sparta Prag på söndag klockan 15.00 kommer att bli väldigt viktig för lagets chanser att ta hem titeln. En förlust skulle vara nästan förödande, men en seger skulle ge laget självförtroendet och känslan av att man är på rätt väg. Jag vill själv gärna tro på seger, men statisken talar emot då det var fyra och ett halvt år sedan Jablonec vann en ligamatch mot Sparta. Jablonec slog dock ut Sparta i den tjeckiska cupen förra säsongen, så det är ändå inte länge sen de besegrade de vinröda. Det faktum att Jablonec inte spelar i Europa ger laget en stor fördel i titelkampen gentemot Sparta, Plzen och Liberec, då Jablonec enbart behöver fokusera på ligan.

Jag tycker för övrigt att det är väldigt svårt att säga vilket lag som kommer att vinna Synot Liga denna säsong. Både Sparta Prag och Viktoria Plzen har otroligt breda och starka trupper i år. Plzen har den bredaste truppen någonsin, men efter ha sparkat tränare Koubek i början på säsongen är det svårt att säga i vilken riktning laget kommer att gå. Den nye tränaren Karel Krejcí är ett oskrivet kort. Det är också minst lika svårt att veta var man har Sparta Prag i år. De har också en ny tränare i Zdenek Šcasný, som förändrat en hel del i laget sen han kom. Šcasný har verkligen gjort Sparta tokoffensiva. Spartas försvarsspel har sett allt annat än tryggt ut så här långt in på säsongen och prestationsnivån har överlag varit ojämn. Spartas trupp är liksom Plzens väldigt bred och laget har fler utlänningar än på länge. Värt att notera är att Sparta har tappat Kaderábek och Václav Kadlec, sina två bästa spelare från förra säsongen enligt mig. Sparta har dock fått tillbaka Josef Hušbauer från Cagliari. Ganska nyligen har även den forne landslagsmannen Petr Jirácek anlänt till klubben efter en tid som bänknötare i Hamburger SV. Just Petr Jirácek kan komma att bli viktig för Sparta, som eventuell ersättare till långtidsskadade Lukáš Vácha. Än så länge har Jirácek inte gjort någon match för Sparta, men han kommer att vara tillgänglig för första gången i matchen mot Jablonec på söndag.

Utöver Sparta Prag, Viktoria Plzen och Jablonec, ser jag bara ett enda lag som möjligen skulle kunna blanda sig in i titelstriden och det är Slovan Liberec. Det har ett intressant lag med bland annat två tjeckiska landslagsmän (Josef Šural och David Pavelka), men jag tror inte att truppen tillräckligt bred och stark för att spela Europa League och samtidigt vinna en ligatitel.

Glöm inte att du fortfarande kan se matcher från Synot Liga på: http://synotliga.isport.blesk.cz/. De flesta matcherna är gratis och kräver ingen registrering, men vissa matcher gör det och tyvärr är söndagens match mellan Jablonec-Sparta en av dem. Stream till den matchen måste man leta fram på annat ställe om det går.


Tabell efter fem omgångar:
 

1. AC Sparta Praha 5 4 1 0 12:3 13
2. 1.FC Slovácko 5 3 1 1 10:9 10
3. FC Slovan Liberec 5 2 3 0 10:6 9
4. FC Fastav Zlín 5 3 0 2 6:8 9
5. FK Jablonec 5 2 2 1 9:6 8
6. FC Viktoria Plzen 5 2 2 1 8:6 8
7. SK Slavia Praha 5 2 1 2 10:6 7
8. FK Mladá Boleslav 5 2 1 2 13:12 7
9. 1.FK Príbram 5 2 1 2 10:9 7
10. FC Zbrojovka Brno 5 2 1 2 4:7 7
11. FK Teplice 5 1 2 2 8:9 5
12. FK Dukla Praha 5 1 2 2 7:9 5
13. Bohemians Praha 1905 5 0 4 1 6:7 4
14. FC Vysocina Jihlava 5 1 1 3 2:7 4
15. SK Sigma Olomouc 5 0 3 2 5:9 3
16. FC Baník Ostrava 5 0 1 4 5:12 1
 
 

Martin martin.slavia@hotmail.se2015-09-12 15:12:00
Author

Fler artiklar om Tjeckien