Kan Kroatien förtjäna respekten?

Kan Kroatien förtjäna respekten?

Allra tiders bästa Kroatien spelar om Uefa Nations League bucklan mot Spanien på söndag. Kommer det lilla landet äntligen få respekten man förtjänar?

Uefa Nations League final kan inte rankas lika högt som ett Världsmästerkap, men faktum är att Kroatien är kvar bland de två sista landslagen i turneringens elitdivision A. Bakom oss lämnar vi det mäktiga Frankrike, tuffa England, alltid jobbiga Portugal, stjärnspäckade Belgien, otroliga Danmark och nu senast Nederländerna och Italien.
 



Zlatko Dalic är utan tvekan den bästa förbundskaptenen genom tiderna i landslaget. Vatreni har aldrig radat upp så stora resultat på så kort tid. På söndag har han möjlighet att avrunda den minnesvärda tiden med en efterlängtad buckla.

Kanske var landslaget ännu starkare under EM 2008 och 2016, men dagens Vatreni har precis allt. Allt det som vi kanske saknade under tidigare mästerskapen. När domaren blåste av matchen mot Nederländerna, kändes det som att vi hade kontroll och visste precis vad som behövde göras i förlängningen.

Ännu en gång visade Kroatien klass och det är första gången på 23 år som ett landslag besegrade Nederländerna i Rotterdam.  Dock får man en känsla av underskattning från flera håll, inte minst från våra kära svenska sportkommentatorer som vrålade varenda gång Nederländerna gjorde målet, och tvärtom varenda gång Kroatien kvitterade. Det märktes tydligt hur tonen förändrades beroende vem som gjorde målet.

Serbiska kommentatorer döljer inte att de har allt emot Kroatien, men nu börjar jag tänka vad händer i Sverige? Vad krävs för att förtjäna respekten? Kanske en seger mot spanjorerna som har endast 1,85 i odds att vinna matchen! Antigen har någon misstagit sig grovt vid oddssättning eller så är det ett skämt.

//

Förutom sportkommentatorer så händer det alltid något bakom kulisserna hos Uefa och FIFA. Det är inget överraskande, inte minst efter att Dalic kritiserade organisationen FIFA tidigare under året hur man behandlade kroatiska landslaget under omröstningen ”The Best” i Paris.

Dalic ansåg att målvakten Livakovic förtjänade vinna priset för VM:s bästa målvakt och mittbacken Gvardiol skulle fått priset för VM:s bästa unga spelare. Kanske överdrev han lite kring Livakovic, själv så tycker jag att Marockos målvakt gjorde ett grymt VM.
 

Hur som helst, reflekterar vi tillbaka till matchen mot Nederländerna, kunde man känna av domarens  avsikter från långt håll. Det påminde mig om tiden i Jugoslavien när kommunisterna styrde landet och du fick tänka om två gånger vad du skulle säga emot landets enda parti.

Annars riskerade du en öde ö där regimens misstänkta fiender deporterades till för att slå sönder stenar hela dagarna, året runt, tills du orkar, tills du dör. Varför ska vi alltid hålla tyst när du ser att rättvisan skippas? Domaren viftade vilt med korten till Kovacic och Brozovic som att de spelade för ett amatörlandslag och visste lite om regler.

Alla tilläggsminuter som trollades fram under ordinarietid och tilläggstid i den första förlängningen, är ett bevis när organisationer som Uefa och FIFA vill inte ha dig på den platsen du befinner dig på. Visst hade det för marketing delen varit bättre om Nederländerna gick till finalen mot La Roja. Som vanligt så kretsar allt kring pengar.

 

Men sista hoppet lever kvar, och det är med den sista fotbollsromantikern Luka Modric. Motorn bakom spelet och kaptenen som leder oss ut på havet. På söndag är det 60/40 fördel Kroatien. Man kommer lida ännu en gång för att vinna och man kommer hålla käften inför domaren.

Familj, gemenskap, respekt och tro är vad schackrutorna representerar.


TV: Kroatien vidare till final – slog Nederländerna

 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-06-16 23:01:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!