De Kuip, 2023-06-14 20:45

Holland - Kroatien
2 - 4

Kroatien dominerade ut Nederländerna

Kroatien dominerade ut Nederländerna

En match som aldrig skulle gått till förlängning. Men helt enkelt så älskar Kroatien bjuda på förlängningar och när du väl möter kroater i 120 minuter, så vet du att en förlust väntar.

Dramatik gick inte att undgå i Nations League. Det går inte heller att inte nämna hur domaren Kovacs styrde matchen och hittade på tilläggstiden i andra halvleken med hela sex minuter! 

Men trots att domaren trollade med knäna, kunde Nederländerna inte knäcka moralen hos schackrutorna. Ännu en gång är Kroatien förlängningens mästare! 



 



Första halvleken 
En matchbild som vi förväntade oss inför matchen när hemmalaget fick bollinnehav och kunde styra första tjugo minuter. 

Det var ett inspirerat Oranje med kvicka spelare på kanterna som väntade på misstag och ett av dessa ledde att man fick ledningsmålet. 

Efter en tveksam frisparks situation längre upp på plan för Kroatien, fokuserade spelarna på att konfrontera domaren och hann inte ställa om i försvaret. 

Ivan Perisic vikarierande på vänsterbacksplatsen ikväll och visade varför han ska nyttjas som ytteranfallare istället. En felbedömning av Ivan räckte för Malen att ge holländarna ledningen. 

Livakovic fick aldrig en chans men matchen är fortfarande ung och detta var bara en väckarklocka för Modric och hans modiga kamrater. 

I paus måste det ha bestämt sig att ta över matchen helt och hållet. Under andra halvlek dominerade Kroatien ut Nederländerna ändra fram till ledningsmålet. 

Men först skulle det komma en solklar straff på Luka Modric som tjuvar sig till bollen från det oerfarna holländska försvaret. 

Kramaric var 200% säker från straffpunkten och den tidiga kvitteringen satte skräck hos holländarna som slutade existera på planen. Det var bara en tidsfråga när Kroatien skulle fulländat vändningen. 

Spelaren som fick chansen ikväll framför Vlasic och Majer, heter Luka Ivanusec. Något anonym i första halvleken mem växte upp desto längre tiden tickade. Förresten så är Ivanusec en av de yngsta spelarna som någonsin gjort mål i landslagströjan. 

Då som 17 åring under 2017 kom han in i landslagstruppen helt anonymt. Ikväll har Ivanusec 24 år på ryggen och trots den unga åldern visade han kyla och beslutsamhet när hans assist hittade Mario Pasalic. 

Kroatien tog ledningen i 72:a minuten och det är enkelt att räkna ut att det återstår endast 18 minuter kvar att spela. Tyvärr tog spelarna segern för givet och började tidigt backa hem. 

Oranje tryckte på med farliga inlägg och varenda hörna var nästan en målchans. Tuffa, starka och långa spelare som Weghorst, van Dijk och Ake som vann nästan varenda duell. 

Och till slut kom domaren in i bilden, rumänen som tidigt under matchen gick på nerverna hos alla oss som tittade på och undrade hur han trollade fram dessa sex minuter?! 

Men det skall inte bara gå att skylla på domaren när du backar hem för tidigt istället för att döda matchen. Lang kvitterar efter ett flipper spel i straffområdet. Glädjeruset på De Kuip arenan höjdes upp i taket. 

Fortsättning följer
Nu förväntade man sig ett hungrigt motståndarlag som skulle vara mer energiskt på planen. Luftslottet blåstes ut redan när domaren blåste i pipan och vi bevittnade en farfar Modric springa förbi unga spelare som de Jong och Koopmeiners. En Luka med 38 år på ryggen som pressar sönder motståndarna på tilläggstiden? Ja det stämmer, du såg inte fel om du såg matchen på TV eller på plats.

Deja vu från Brasilien matchen
Doktor Bruno Petkovic byttes in i förlängningen och visade direkt ansikte till van Dijk. Bytet påminde lite om kvartsfinalmatchen mot Brasilien under VM 2022. Då jagade Kroatien en kvittering i förlängningen och den här gången jagade vi ett ledningsmål. Det dröjde endast åtta minuter in i första förlängningen när Dinamo anfallaren tryckte in nytt ledningsmål från 20-meter! 

Vilket mål av Bruno som får till ett hästskott och där överträffade Petkovic sig själv eftersom anfallaren älskar att drilla med bollen, men ikväll tog han ett stort beslut. Hans mål vände matchen i stort sätt och nu var holländska soldaterna utan moral. 

Kroatien kom allt närmare fjärde målet i andra halvleken av förlängningen och matchen skulle dödats tidigt men Pasalic träffar bollen för högt och den fastnar nästan på ribban. Dock så dröjer det två minuter till innan domaren dömer ännu en solklar straff. 

Kramaric byttes ut redan under ordinarie matchtid och Luka Modric fick kliva fram för att ge Oranje dödsstöten. Säker som schweiziska klockan från straffpunkten, bollen mot höger och målvakten slänger sig vänster. Så här stänger man en match, det här var en läxa för alla fotbollstittare. 


 



Kroatien är i final och vem det än blir, Spanien eller Italien, så är schackrutorna mer än redo för finalen. Det är på tiden att vi lyfter en buckla, vi lever under Luka Modrics tid och vad han än beslutar efter Nations League, så hoppas jag att han får avsluta landslagskarriären som vinnare. 

På söndag spelas finalen i Rotterdam. Med matchstart klockan 20:45. 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-06-15 00:21:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!