2024-03-26 21:00

Egypten - Kroatien
2 - 4

Kroatien – Egypten 4-2: stark seger i finalen

Kroatien tog hem ACUD cupen efter en sevärd final mot värdnationen Egypten. Hemmalaget stod upp bra i en halvlek men Kroatiens starka teambuildning avslutades med seger tack vare reservernas insats.

Kroatien – Egypten = 4-2 (1-1)
Vlasic 21’ 1-1, Petkovic 57’ 2-1, Kramaric 77’ 3-1, Majer 86’ 4-1; Rabia 7’ 0-1, Abdelmonem 90 +4’ 4-2.

Startelva 4-3-3
Labrovic MV – Stanisic HB, Gvardiol VB, Vida MB, Pongracic MB – Brozovic CM, Modric CM, Majer CM – Pjaca VY, Vlasic HY, Petkovic CF

ACUD finalen mellan Kroatien och Egypten spelades på vackra Misr arenan i Cairo. Egyptierna var minst sagt taggade och lägg till den livliga stämningen på fullsatta arenan så hade vi en tävlingsmatch på toppnivå som startade med två tidiga mål.

Duellen mellan Gvardiol och Salah fick vi inte se denna kväll eftersom värd nationen saknade Liverpool anfallaren som inte deltog på ACUD cupen. Hemmalagets taktik var mestadels satsningar på kontringar vilket syntes tidigt i matchen att man var väl intränade på.

På andra sidan hade vi förbundskaptenen Zlatko Dalic som meddelade inför finalen ett par ändringar i startelvan men överraskade istället med hela åtta nya namn som fick starta matchen. Den enda mannen detta landslag inte går att tänka sig utan stod självklart på planen – Luka Modric.

Luka är redan en levande legendar men ikväll spelade han 175:e landslagsmatch för schackrutorna och kaptenen är nu endast två matcher från att hamna på topp tio listan för spelare som gjort mest landskamper. Inträdet på topp tiolistan bör vi se under EM 2024 antigen mot Spanien eller Albanien.

Finalen
Till skillnad från semifinalen såg vi en tempofylld match. Förändringarna i Kroatiens startelva blev bara positiv kontra effekt gentemot irriterande sidled spelet mot Tunisien som såg ut som ett evigt koma.

Med renodlad vänster ytter som Marko Pjaca och en stabil Lovro Majer på mittfältet såg vi ett rakare spel mot mål. Men själva matchen startade på ett olyckligt sätt för Kroatien som öppnade matchen starkt.

Istället tog Egypten ledningen efter första försöket mot mål. Yttermittfältaren Trezegeut slog en bra frispark på mål som Rijeka målvakten Labrovic räddade men bara för en kort stund när bollen var igen tillbaka i Kroatiens straffområde och på hårgräns till offside lyckades Rabia ge ledningsmålet för hemmalaget.

VAR signalerade potentiellt offsidemål som huvuddomaren Diouf analyserade i över fyra minuter. På bilderna var det svårt att avgöra om det var offside men beslutet gick emot kroaternas önskemål. Kanske var det bra för matchens skull då Kroatien skruvade upp tempot och började spela drömfotboll. Från tidigt håll anade man att vi eventuellt skulle se flera mål i matchen och Egypten var igen nära att knocka Kroatien i artonde minuten när Trezegeut får ett friläge efter en kontring som Brozovic bjuder till.

Efter inledande chockminuter tog Kroatien mer grepp om matchen och redan efter tjugo minuter spelade stod Nikola Vlasic för en läcker bomb utanför straffområdet. Ribban in när Torino spelaren får klockren träff för tidig kvittering.

Vlasics mål gav explosion i kroatiska spelet och innan paus var man nära att vända matchen fullständigt men Bruno Petkovic missade det omöjliga efter en passning av Pjaca. Dinamo anfallaren skulle revanschera för missen i första halvleken med ett nickmål efter usel försvarsmarkering av Egyptens försvar under en hörna.

Cupsegern stod allt närmare då Egypten började lämna stora ytor bakom försvaret och det var bara en tidsfråga när det mer konkreta Kroatien skulle trycka in nästa mål. Arbetet avslutades av Andrej Kramaric som dödade matchen med tredje målet och Lovro Majer skulle i sin stil dunka in fjärde mål. Egypten avslutar matchen med ett tröstmål på tilläggstid.

Summering
Alltid trevligt att avsluta en match med seger men ännu trevligare var det att se fantasi i spelet av en Lovro Majer som var i mina ögon bästa spelaren på planen även om Luka Modric symboliskt fick priset som matchens lirare. Betydligt bättre match än föregående mot Tunisien där man mötte en tung defensiv, en toppen match av bronsmedaljörerna som förhoppningsvis kommer fortsätta på detta spåret. För Zlatko Dalic kan detta betyda huvudvärk eftersom samtliga spelare i finalen gjorde bra ifrån sig och visade tydligt att man vill vara med i sommar. Från målvaktspositionerna där vi kanske har fyra likvärdiga målvakter, till mittbackspositionerna där Pongracic imponerade mot Egypten och sätter stor press på Vida och förbundskaptenen. Marko Pjaca bekräftade bara att hans flytt till Rijeka var rätt val i karriären och nu hoppas man se hans namn i EM truppen. Återigen bra utförd match och även om detta var en vänskapsturnering så var det lika kul att se Modric lyfta bucklan och må detta vara en början på något stort inför Tyskland 2024.