Kroatien - Lettland
5 - 0

Kroatien körde över Lettland
Bruno vad gör du?

Kvalmatchen avgjordes efter en knapp kvart spelad. En furiös öppning som öppnades med ett frisparksmål av matchens lirare Bruno Petkovic och fortsatte med Luka Ivanusecs mål. Schackrutorna stängde första halvlek med 3-0 ledning och matchen gick som planerat från start till slut. Operation Armenien kan börja.

Kroatien - Lettland = 5-0 (3-0)
Petkovic 3’ 1-0, 13’ 3-0, Ivanusec 13’ 2-0, Kramaric 68’ 4-0, Pasalic 78’ 5-0.

Formation 4-3-3
Livakovic - Sosa, Juranovic, Sutalo, Gvardiol - Brozovic, Modric, Ivanusec- Kramaric, Perisic, Petkovic

//

Zlatko Dalic valde att starta med Borna Sosa som vänsterback trots allt och Ivan Perisic fick starta som offensiv ytter vilket är spelarens favorit position. Mateo Kovacic lämnades på bänken för att sparas för Armenien matchen medans Ivanusec fick chansen för tredje matchen i rad från start.

En stark öppning skulle ge spelarna andrum framåt i matchen och allt gick välplanerat på en ojämn gräsmatta i Rijeka. Vissa spelare påpekade redan dagen innan avspark att planen är svårspelad och det syntes från långt håll att planen började grävas upp.

Första farliga läget kommer redan i tredje minut när Kroatien får en frispark dömd cirka tjugofem meter från målet. Bruno Petkovic står ensam vid bollen och bestämt testar Lettlands målvakt Purins. Frisparken blir perfekt skruvad och hårt slaget i högre krysset och det pratas att frisparken gick i hela 90 kilometer i timmen?! Förra veckan lyckades han med en panenka på straffspark i kroatiska ligan och ikväll med ett frisparksmål. Vilken lirare den här fotbollsromantikern är som aldrig slutar förvåna oss.

Spelarna får ännu mer drill och andra målet hänger i luften, det är bara en tidsfråga och nästa spelaren som skriver in sig i målregistret blir Luka Ivanusec. Återigen är Petkovic inblandad i målet den här gången med en assist. Rivstart efter knappa kvarten spelad men ett tredje mål saknades för att stänga matchen helt och hållet.

Lettlands spelare såg ut att andas svårt första tjugo minuter. Tills Kroatien jagade det tredje, lyckades Kramaric sumpa två målchanser, tills dess hade gästerna hunnit komma en gång upp och hota med ett friläge där Livakovic läste avsikten och räddade ett dåligt chipp försök.

Strax innan halvtid skulle Perisic, knappt 34 år ung, utföra ett solonummer och hitta Petkovic på andra stolpen som enkelt satte 3-0! Vi är bara halvvägs och vi kan redan nu konstatera att Petkovic är matchens lirare! Men Ivan Perisic - du bör få ett monument efter pensioneringen i landslaget som kommer att ske efter VM 2030.

Öppningen i andra halvleken var lika bra om inte ännu bättre. Modric och gänget såg sjukt taggade ut att gå för det fjärde målet. Och kaptenen är närmast att utöka ledningen men hans skott träffar ribban och Lettlands försvar lyckas rensa bort bollen.

Ja det är ett Lettland vi möter på hemmaplan och det var nästan synd om gästerna från Baltikum. Modric finns fortfarande på plan och Dalic vill ge honom minuterna han saknade i Real. Fina kombinatoriska passningar med snabba väggspel orsakar oreda i det lettiska försvaret. Ivanusec var nästa man som brände möjlighet för hans andra mål i matchen. Men snart var det tid för att byta ut Brozovic och Modric efter att vi sett Domagoj Vida ligga nere i en minut och Dalic gör dubbelbyten i tid där Vlasic och Pasalic fick tillräckligt med speltid.

Petkovic får stående ovationer när han byts ut minuten före fjärde målet. Definitivt ett av Petkovics bästa matcher för landslaget sedan Slovakien matchen i Bratislava. Äntligen fick den så många gånger omdiskuterade Andrej Kramaric skriva in sig i målregistret efter ett inlägg. Anfallaren som kan vara självisk för ofta och väljer själv att avsluta när han har ett läge att passa, men det är precis så en anfallare ska bete sig kan man tycka.

Fem av fem stjärnor kommer spelarna få för uppträdandet ikväll. Och femte målet kom från en bestämd Mario Pasalic som trycker in bollen i krysset från långt håll. Atalanta spelaren kunde välja vem han skulle passa till, men det här var ett tydligt tecken på stort självförtroende och avslutet var i särklass. Supportrarna i Rijeka fick se en del på Rujevica, från kreativitet till vackra avslut på mål och storstjärnor som Modric, Gvardiol och Perisic.

Summering
Stark insats av samtliga spelare mot det lilla Lettland som var chanslösa. I nittio minuter jagade Modric och co mål och tack vare en tidig öppning kunde matchen avgöras redan i första halvleken. Bruno Petkovic är utan tvekan första namnet men Ivan Perisic gör också ett otroligt maraton ikväll med 34 år på ryggen. Senatorerna förblir en förebild för övriga spelare i landslaget, känns som att stämningen är på topp i landslaget och med det föds positiva resultaten. Glädjande var också att se inbytta spelare prestera på hög nivå, speciellt när det gäller spelare som Pasalic, Vlasic och Musa. För att 5-0 segern skall ha ännu större betydelse är det viktigt att plocka tre poäng i Yerevan och gör vi en insats som ikväll, kommer vi glädjas om tre dagar.

Kommande kvalmatch mot Armenien spelas på måndag med tidig termin från klockan 18:00.