Al Bayt Stadium, 2022-11-23 11:00

Marocko - Kroatien
0 - 0

Kroatien kryssade i VM premiären

Kroatien kryssade i VM premiären

Oavgjort i premiären när vi såg en seg och utdragen match, som aldrig fick fart.

Det blev inga glädjescener varken för den kroatiska sidan eller marockanska. Man förstod redan i matchens unga minuter, att den här uppgiften kommer vara svårare än befarat.

Första halvlek
Förbundskaptenen i det röd-gröna lägret ska ha en medalj för att ha studerat bra och analyserat varenda hot som kan komma från Kroatien. Hög press på centrala mittfältet, samt ytterbackarna, tvingade Kroatien att chansa med långbollar, som ofta försvann ut i marockanska havet. Speldrivande blev istället mittbackarna Lovren och Gvardiol, som saknar all kunskap en mittfältare äger.

Precis som vi nämnde inför matchen att Ziyech kommer sätta kroatiska försvaret på prov, det framkom ännu mer desto längre vi gick in i matchen. Ziyech och Hakimi mosade motståndet, speciellt Kroatiens vänstra flank. Borna Sosa var helt enkelt chanslös och en Perisic blev avskuren från resten av laget.

Nikola Vlasic med ett försök i första halvleken

Schackrutorna vaknar i slutet av 1:a halvleken när Vlasic hamnar i jätteläge och Luka Modric som testar från långt avstånd. Men det är Vlasics avslut som är nära att ge ledningen. Målvakten Bono gör fantastisk räddning och man kan säga att detta var det närmaste som Kroatien kunde komma med i 45 minuter. Redan här började man fundera, hur fasiken ska vi göra hål på detta Marocko? Samtidigt som man måste se upp för att vi inte åker in i en fälla.

Andra halvleken
Zlatko Dalic avsikter blev lättlästa i första perioden, men han var lika klok och visste vilka inställningar och parametrar som var nödvändiga för att åndra matchbilden. Det här är precis som ett schackspel. Trion på det centrala mittfältet börjar kontrollera matchen någorlunda bättre, men fortfarande är det mycket osäkerhet kring Brozovic och Kovacic, som aldrig kommer med i matchen.

Marocko blev tillbaka pressade och kunde bara vänta in misstagen från kroatiska försvaret. Och ett var nära att resultera med mål för Marocko. Livakovic följde upp bra ett kontringsanfall och räddar i 52:a minuten Boufals nick försök. Röd-gröna var helt enkelt kvickare på fötterna och det är inte så konstigt med tanke på att man har snabba kantspelare som Ziyech och Haikimi.

Samtidigt dog matchen och mer såg vi inte ut av Marockos ovan nämnda. Modiga gänget försvann ut i luften och började fokusera på att hålla nollan. Dock så var det för enkelt att försvara mot ett Kroatien som rullade bollen på egen planhalva och vågade inte skära igenom. Det hjälpte inte heller att byta ut Kramaric mot Livaja. Lite för sent kommer Majer in i matchen, kan man tycka. På något sätt kändes det som att Lovro Majer hade iskalla fötter, men den tiden han fick vara på planen, räckte inte till. 

Josip Juranovic, högerback

Summering
Rättvist resultat. Inget av lagen förtjänade att göra målet. Det visar sig till slut att Kroatien var tagna på bar gärning. Man var helt enkelt inte redo för en hög press och man kunde sätta plåster på såret i halvtid. En poäng är en poäng, men frågor växer fram om det kommer räcka i slutändan. Kommande match mot Kanada, är redan en MÅSTE match, det är kniven mot strupen! Vi kan gå djupare in diskussioner om varför en Vlasic spelar högerytter, när han trivs bäst som falsk nia. Eller varför det dröjde så länge med att byta in Lovro Majer, när man hade grus i maskineriet? Det är endast fyra dagar kvar till nästa match och Dalic måste skaka liv i spelarna. Mer aggressivt och mer rakare spel mot Kanada förväntas.


 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-11-23 14:03:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!