2024-06-03 19:00

Kroatien - Nordmakedonien
3 - 0

Kroatien – Nordmakedonien 3-0: Majer briljerade i genrepet

Kroatien – Nordmakedonien 3-0: Majer briljerade i genrepet

Förberedelserna inför EM startade övertygande. En slutsåld stadion Rujevica såg en hel del snygga mål och en hemmafavorit göra sitt första mål i landslagströjan.

Kroatien – Nordmakedonien = 3-0 (2-0)
Majer 10’ 1-0, 45’ 2-0, Pasalic 79’ 3-0

STARTELVAN (4-2-3-1 formation)
Livakovic MV – Vida MB, Erlic MB, Sosa VB, Juranovic HB – Kovacic CM, Baturina CM – Majer OM, Perisic OVM, Kramaric OHM – Petkovic CF
 



Matchens första namn är utan tvekan Lovro Majer! Wolfsburg mittfältaren dominerade ut motståndet och krönte matchen med två snygga mål. Härligt av Lovro som utnyttjar chansen till fullo när Modric och Brozovic var borta.

För Zlatko Dalic innebär det bara godisbitar trots att vi visste om att Lovro Majers potential är inget nytt. Frågan som kommer ställas om mittfältaren fortsätter leverera i storform, vem av storstjärnorna kommer Dalic våga bänka?

Vi lämnar spekulationerna till en annan gång. En match bör inte förändra hur startelvan i EM premiären bör se ut. Nu stod Nordmakedonien på andra sidan och ärligt talat så förväntade vi oss mer av gästerna.

Tempofylld halvlek
Vatreni såg redan kvickare i matchöppningen och när schackrutig öppnar matchen på det viset, då kan du vara förbered för ett positivt resultat. Men det var ingen som förväntade sig att målen skulle trilla in så tidigt med tanke på ineffektiviteten i offensiven som Kroatien hade under EM-kvalet.

Fram tills frisparksmålet var det besatthet runt Nordmakedoniens straffområdet. Matchens höjdpunkt kom redan efter tio spelade minuter när Lovro Majer läckert placerar bollen i mål i Beckham stil. Vilket sammanträffande, ikväll blev det Majer som öppnade upp motståndet från en frispark och senast landslaget besökte Rijeka i september 2023 i kvalmatchen mot Lettland, bombade Bruno Petkovic in ledningsmålet, också från frispark!

Kroatien fortsatte forcera offensivt efter frisparksmålet men alltmer lämnade man större ytor bakom försvaret. Mittbacksparet Vida och Erlic är inte det världens snabbaste, mest troligt kommer vi inte att se denna tandem tillsammans mer.

Oroande omställningssekvenser som nästan ledde till solklara målchanser framför Kroatiens mål när spelarna sålde sig för enkelt på mittplanen. Kvällens genrep var förberedelse inför EM matchen mot Albanien. En del att förbättra inför andra gruppspelsomgången kan man tycka.

Gästerna hade inget mer att sätta emot förutom kontringsspelet som snart lästes. Makedoniernas hopp dödades helt och hållet i 45:e minuten efter kroatisk ’joga bonito’.

Återigen är det den hungriga pitbull Lovro Majer som står i rampljuset när han kombinerar med Ivan Perisic och Bruno Petkovic. Petkovics snygga klack mot Majer lämnar mittfältaren öga-mot-öga med målvakten och till vår glädje poängterar Majer slutresultat i första halvleken!
 

Majer var så het att han lämnades på plan i hela nittio minuter. Mateo Kovacic som hade jubileum ikväll och spelade hundrade landskamp, byttes ut i halvtid mot Luka Sucic.

Nordmakedonien försvann från planen mer och mer medans Zlatko Dalic hade en del krut att sätta in. Höjdpunkterna från andra halvleken kommer säkert i den sista kvarten när Kroatien radade upp ett par vassa målchanser.

Tredje målet kommer också efter en inspelad situation när Borna Sosa slår in perfekt inlägg mot Osasuna anfallaren Budimir som fick en träff mot målet men målvakten Dimitrievski lämnar returen till hemmafavoriten Marco Pasalic som enkelt bombade in 3-0 målet.

Pasalics första mål i landslagströjan och jag kan bara säga att han behövde detta! Många ifrågasatte om Rijeka anfallaren förtjänade vara med på 26-manna listan men ikväll måste han övertygat alla som tvekade.

Summering
Första testet gladde Zlatko Dalics lag supportrarna i Rijeka som kommer inte ångra att de kom till Rujevica. En övertygande seger inför bortamatchen mot Portugal om ett par dagar kommer hjälpa spelarna mentalt. En ny bild av landslaget börjar alltmer lysa inifrån och det är sättet att avsluta motståndare i rangen av Nordmakedonien på ett rutinerat sätt, vi slipper numera se en gåfotboll och ett gäng lata spelare som nästan har ångest för att spela träningsmatcher. Kommer du i topp tre under två raka VM och spelar final i Uefa Nations League så höjer du ribban på förväntningarna. Det här är ett ”ungt” Kroatien i kombination av erfarna rävar som Modric, Perisic och Vida som kan komma att avslutas på ett sagolikt sätt. Men vi ska inte höja oss själva i höjderna, det här var bara första genrepet, snart väntar Portugal och det lär bli en riktig formlägesbild på Vatreni. Imorgon förstärks landslaget ytterligare av ingen annan än en sexfaldige CL-mästare som ansluter till landslaget tillsammans med Brozovic och Mario Pasalic.
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2024-06-03 22:09:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!