Kroatien – Tunisien: seger efter straffdramatik

Kroatien – Tunisien: seger efter straffdramatik

Kroatien vidare till final trots en svag insats mot Tunis. Återigen var schackrutorna bättre efter en serie av straffsparksläggningar.

Kroatien – Tunisien = 0-0 (5-4) Kroatien vinner efter straffsparksläggning

Formation 4-3-3
Livakovic MV – Juranovic HB, Sosa VB, Gvardiol MB, Erlic MB – Brozovic CM, Modric CM, Kovacic CM – Ivanusec VY, Pasalic HY, Kramaric CF

Bronsmedaljörerna från VM 2022 är storfavorit i ACUD cupen som i sista stund flyttades till Egypten istället för att spelas i Abu Dhabi som var första planen. Kroatien spelade i den andra semifinalen mot Tunisien, medan i den första semifinalen lyckades värd nationen Egypten besegra Nya Zealand med 1-0 resultatet.
 



Inför ACUD cupen fick Kroatiens vassaste anfallare Ante Budimir kasta in handduken på grund av feber. Sedan tidigare är Ivan Perisic borta på grund av korsbandsskada och Josip Sutalo lär vi tidigast se i juni månad när de sista förberedelserna inför EM 2024 startar.

Trots Ivan Perisics skada så syns det tydligt att Dalic forcerar några spelare in i en roll som ytter anfallare och den spelare är Mario Pasalic som kan användas på flera positioner, men den sämsta måste vara som höger ytter anfallare. I Atalanta spelar Pasalic som offensiv mittfältare, eller som "falsk nia" bakom anfallare och sticker in i straffområdet från andra planen som har resulterat med flera mål för klubben från Bergamo.

Det känns som att förändringsprocessen i landslaget tar för lång tid. I nuläget är offensiven den svagaste punkten i truppen och med Perisics skada har schackrutorna tappat idé, styrka och verktygen för att borra sig igenom motståndarnas försvarsmur. Matchen mot Tunisien klädde av landslagets Akilleshäl och allt som Italien och Spanien behöver veta inför gruppspelet fick man serverat ikväll.

Jag ska inte säga att det var en ”gå” fotboll men det blev för mycket passningar i sidled, centralen Kovacic-Brozovic-Modric var dominant, stensäker och gömde bollen från Tunisien, men trots detta kom det inga vassa instick mot straffområdet, och hur skulle det ens komma när vi hade en spelare i boxen?!

Förutom 71% bollinnehav under första halvleken skapade Kroatien inte en enda målchans. Tunisien orienterade sig på försvarsspel med elva man och inväntade kontringar som var nära att resultera med ett ledningsmål. Motståndarna hade det raka spelet vilket är något som Kroatien tydligen saknar.

Kroatien skulle ”bara” komplettera den sista platsen i finalen med en förväntad seger mot Tunisien, men istället blev det en seger som var ett hårstrå nära från en förtjänad förlust. I fortsättningen började Dalics manskap pressa för ett ledningsmål men Gvardiol, Kramaric och Marco Pasalics försök stoppas av Tunisiens målvakt.

Närmast ett mål under nittio minuter var faktiskt Tunisien efter att Ltaief sumpade en solklar målchans med kvarten kvar att spela när hans nickträff hamnar millimetrar utanför.

Måste säga att motståndarna saknade inte motivation och stod upp bra i hela matchen mot Kroatien men det skulle inte räcka den här kvällen eftersom straffsparksläggning är något som kroater drömmer om.


Ivan Perisic

Den här gången hade vi ingen Livakovic i målet eftersom han byttes ut i halvtid mot Ivusic som är före detta NK Osijek målvakt. Senast Ivusic stod på mållinjen för landslaget var i segern mot Frankrike i Paris 2022! Det här var målvaktens tredje match för den heliga dressen och tack vare tre räddningar under straffsparksläggningen så lyckades Kroatien vinna matchen och ta sig vidare till final där Egypten väntar.

Finalen spelas på tisdag från klockan 21:00 och under samma tid kommer match om tredjeplats att spelas mellan Tunisien och Nya Zealand.

Summering
Bästa ordet som beskriver Kroatiens insats ikväll är sömntillställning. Det är något som ligger i blodet hos Balkan landslagen att inte motiveras i träningsmatcher och speciellt om du inte möter ett topplandslag. Det starka mittfältet kontrollerade matchen vilket förväntades, försvaret gjorde sina uppgifter, men offensiven var ett blått minne. Utan Perisic och Budimir så är vi helt ofarliga och har jättesvårt för att göra mål. Tittar vi på Kroatiens fem senaste matcher så har man forcerat in tre mål med formen 3-0-2. Bara tre dagar kvar till final mot hemmanationen Egypten som är utan Salah och det lär inte hända ett mirakel. Men efter den historien är vi redan inne på april månad och med lite mer än två månader kvar till EM är det en kamp mot klockan för Ivan Perisic, och även om han hinner bli helt återställd så kommer man få tillbaka en spelare utan matchtempo. Fortsatt många frågetecken kvar kring Kroatiens offensiva spel och kanske är det läge att byta taktiken för att skaka liv i anfallsspelet och eventuellt ge chansen till Pjaca, Petkovic, och Marco Pasalic. Till slut måste vi förlita oss på att Zlatko Dalic kommer att hitta en lösning precis som han har med sin tidigare handstil i det kroatiska spelet bärgat hem ett VM silver- och brons samt andraplats i Uefa Nations League.
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2024-03-24 01:19:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!