Khalifa International Stadium, 2022-12-17 16:00

2 - 1

Kroatien vinner bronsmatchen
Brons, brons, brons!

Förtjänad seger kröntes med bronsmedaljen

FIFA är världens största fotbollsförbund. Organisationen har stort ansvar för att organisera viktigaste internationella tävlingar. Där ingår världens största turnering - fotbolls VM, men även för att välja ut domare!

Al Jassim - domaren från Qatar fick äran att döma kvällens match. Det som vi var mest oroliga över, att Marocko skulle ha mest nytta av domarvalet, visade sig vara farligast för Kroatiens del. Men nu skiter vi i det, nu ska vi njuta av denna förtjänade segern.

Kroatien - Marocko = 2-1 (2-1)
Gvardiol 7' 1-0, Orsic 42' 2-1  ; Dari 9' 1-1.

Dalic har möblerat om ordentligt inför bronsmatchen och det blev fullträff! Orsic fick äntligen chansen från start, och som han tog vara på den möjligheten.

Kroatien hade tålamod i uppbyggnadsspelet. Tog initiativet tidigt under matchen. Varje anfallsvåg avslutades med minst tre till fyra spelare i offensiven.

Tidig ledning kom tack vare en intränad frisparks variant. Detta är så mycket VM! Frisparken slår Majer och siktar mot Perisic i straffområdet. Ivan ser tidigt att ett av Vm-s bästa mittbackar helt fri. Man behind the mask är Gvardiol. 20-åring nickar in ledningsmålet. Definitivt är detta ett av VM-s snyggaste mål.

Tyvärr dröjer glädje i två knappa minuter. Marocko ger tillbaka och här hjälper till Majer. Ett självmåls-assist till Dari som enkelt nickar in kvitteringsmålet!

Det var inget med det. Vi börjar om från början och fortsätter att spela säkert och kontrollerat. Spelarna var väldigt villiga och vågat lägga riskbollar. Något som kom inte mot Marocko i gruppspelet.

Belöning kom strax innan halvtidsvilan. Kroatien kommer igenom det tighta marockanska mittfältet. Orsic står för nästa nummer när han snyggt placerar bollen stolpe-in! Bronsen är nära. Schackrutorna går till paus med stora 2-1.

Andra halvleken fortsätter på samma vis som första. Livaja och Orsic är nära att utöka ledningen, men Marockos försvar håller nere siffrorna ett tag till.

Äntligen kommer läget. Kroatien kombinerar med Gvardiol. Marocko är helt utspelade. Nu är det solklar straff - eller inte! Gvardiol blir nersparkad och tydligen är det så när Kroatien spelar, så använder man inte VAR.

På andra sidan gör Livakovic enorm räddning. Dock så beter sig marockanerna som på en markandsförsäljning där man skriker och förhandlar om äpple och bananer. Man tafsar på domaren, utan att bli varnade, jag antar att man förhandlar på arabiska. Nu vill Hakimi ha tilldömd straffspark! Som tur, viftar domaren bort önskemålet.

Marocko tryckte på för kvittering men skapade aldrig farlig målchans. Istället var det Mateo Kovacic som missade att döda matchen.

Men det spelar i gen roll mer. Resultatet från första halvleken ändras inte på storbildsskärmen på Kahila stadion! Kroatien vinner brons! Modric avslutar sitt fjärde VM med en medalj!

Tack Vatreni! Med era uppoffringar bevisade ni att den kroatiska flaggan inte bara är ett tyg, utan en kärlek som är mycket djupare än talade ord. Vi tackat er för den kärlek och värdighet ni visat. Tack för att ni ger oss hoppet tillbaka och för att ni visar hela världen att våra schackrutor är den största skönhet vi har som nation.

Vi väntar på er där hemma. Ett varmt välkomnande väntar på Ban Jelacic-torget i Zagreb. Ni är mästare för oss.