Lagbanner

Den tyske skribenten Oliver Kuhn har studerat Dinamo Zagrebs ökända supporterfirma Bad Blue Boys. Efter att ha följt dem i deras aktioner i ett par matcher, lyder hans slutsats precis som rubriken.

Den tyske skribenten Oliver Kuhn har studerat Dinamo Zagrebs ökända supporterfirma Bad Blue Boys. Efter att ha följt dem i deras aktioner i ett par matcher, lyder hans slutsats precis som rubriken.

Oliver Kuhn, befann sig på BBB:s norra läktare i det senaste derbyt mot ärkerivalen Hajduk Split. Ett derby där Hajduk bröt en fem år lång förlustsvit mot mesta mästarna från Zagreb.

"Bjelopolje!", skriker Denis i megafonen, därefter följer hela klacken med, "Bjelopolje!"

"Bjelopolje" är ett hemligt kodord som bara de mest respekterade Dinamo-supportrarna känner till. Taget från en fight från byn med samma namn, där BBB lurpassade och överrumplade Hajduks supportrar när de var på väg till Zagrebförorten Zaprešić, för att möta Inter.

"Det var rena massakern, slänger den 33-åriga BBB-ledaren, Denis ur sig. "Han valdes för att han aldrig resignerar eller sviker, Aldrig", berättar en annan anhängare.

"Jag hoppas vi kan komma tillbaka till vårt spel ikväll, om inte hoppas jag vi kommer få tag på några av deras. Söndagen får inte passera utan det", säger Denis.

"Bad Blue Boys måste försvara det ryckte de byggt up, som de förligaste och värsta supportrarna i Europa. De är en blandning mellan engelska och italienska supportar. Engelsmännen dricker och provocerar medan italienarna är kända för pyroteknik och slagsmål. BBB är en kombination av allt, men i en mycket farligare tappning.".

"Deras högkvarter ligger stadsdelen Nya Zagreb. Ett område där de unga killarna inte har något perspektiv. Alla som försöker ta sig in på deras territorium blir överfallna. Det handlar om en firma som är organiserad som paramilitär formation. Matchens 56:e minut, samtidigt tänds ett antal bengaliska eldar, som BBB lyckats smuggla in, trots att polisens hundpatruller har läktaren under ständig uppsyn. Matchen avbryts ett par minuter på grund av rökutvecklingen från eldarna, bengalerna skiner som solar över Maksimirs norra läktare, och tillsammans skriker dem alla "Di-na-mo", avslutar den tyske skribenten.

BBB slutar aldrig sjunga... "Vi är alltid med vårat lag, oavsett om vi vinner eller förlorar. Dinamo finns konstant med oss, t om när allt annat rasar: samhället, värdigheten, det sociala systemet", säger Denis.

I artikeln knyter skribenten även ann till sammanstötning mellan BBB och polisen den 13 maj 1990. Inför matchen mellan Dinamo och Belgrads Röda Stjärnan på Maksimir. " Denis var då för ung för slagsmål, istället visade han sitt motstånd genom att kasta sten".

Han nämner också incidenten i samma match där den legendariske Dinamo-kaptenen Zvonimir Boban hoppsparkade en polisman till marken och blev nationalhjälte. Matchen som aldrig kom till avspark symboliserar Jugoslaviens sönderfall.

Vidare i artikeln berättar Oliver Kuhn, att under tiden som de serbiska militära angreppen pågick i Kroatien, var BBB och Hajduks firma, Torcida, enade, emellertid har de efter krigslutet blivit "ovänner för livet". Han tillägger också att Torcida inte är mycket trevligare dem, och tar exemplet när supportrarna tog sig in på arenan, Poljud, där de grävde gravar till spelarna efter att antal mindre lyckade resultat.

Kuhn beskriver Dinamo som ett väldigt bra lag, men att man inte har någon konkurrens i ligan, förutom Hajduk vid tillfällen. "Det är för tidigt för en regional liga, med klubbar från det forna Jugoslavien. Skulle den spelas idag skulle det säkerligen inträffa flera dödsfall, alarmerar BBB-ledaren.

Avslutningsvis har artikelförfattaren valt att ta med ett erkännande, där han citerar Fulhams stenrike ägare Mohamed al Fayed. När Fulham för några år sedan tog emot Dinamo, fick Fayed svara på följande fråga: "Vilken av Dinamos spelare skulle du helst vilja ha i dit lag?" Svaret blev - Dinamos supportrar.

Pero2001-01-01 11:00:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!