-
-

Äntligen seger mot Les Bleus!

Efterlängtad seger mot Frankrike i Paris. Efter tio inbördes matcher mot Frankrike, kom första segern för schackrutorna! Frankrike är ett av få landslagen som Kroatien aldrig besegrat, men den 13:e juni i Paris klockan 20:45 skulle historia skrivas.

Inför matchen pratade förbundskaptenen Dalic om 3 poäng och vi fick snabbt se ett modigt Kroatien öppna matchen på ett fullsatt Stade de France. Det var en underbar stämning på arenan när Kroatien får tidigt en hörna i 3:e minut och strax därefter lyckas franska mittbacken Konate klumpigt fälla Budimir i straffområdet och domaren blåser solklar straff. Modric är säker från straffpunkten och Kroatien tar en tidig ledning.

Modric firar målet med spelarna

Kroatien backade inte efter ledningsmålet, men fransk press fanns där hela tiden.
Frankrike försökte komma tillbaka in i matchen, men lyckades aldrig skapa konkret chans i första halvlek. Några distansskott från Mbappe i 6:e och 14:e minut, samt Rabiot i 33:e minut resulterade till att en stabil Ivusic, plockade bollarna enkelt. Kroatien skapar också en del men matchens bästa chans blir ett friläge som Budimir bränner när mittbacken Kimpembe blockerar skottet till en hörna.
Det var Budimirs andra friläge på två matcher mot Frankrike som han brände.
Summering efter första halvlek: ett konkret Kroatien som var närmare att utöka till 2-0 ledning. Frankrike såg starka ut på pappret, men väl på planen såg regerande VM mästare sårbara ut.

Frankrike startar andra halvleken piggare och det är Real Madrids nyförvärv Tchouameni
som försöker med ett distinkt avslut från 20-meter, men Ivusic räddar återigen.
Det var 10 minuter in i 2: a halvleken som fransmännen pressade högt,
med ett sista avslut från Mbappe utanför straffområdet som Ivusic räddar med fingertopparna till en hörna. Efter dessa inledande 10 minuter kunde Kroatien greppa om matchen.

Minut 58’ bra läge för Kroatien när Pavards avsikt som ville göra ett hemåtpass
läses av högerbacken Juranovic som tar bollen och kutar in i straffområdet men väljer att passa till Pasalic i stället för att själv avsluta mot mål.
Det är Tchouameni som gör en heroisk hemåt sprint och i sista stund glidtacklar bollen mitt framför Pasalic. Det hade säkert stått 2-0 till Kroatien om det inte hade varit för Tchouameni.

Frankrike fortsatte att pressa, försökte komma förbi högerkanten- gick inte,
då bytte Mbappe till vänsterkanten, men även där tog det stopp.
För att försvaret skulle få mer andrum, tog trion Modric-Kovacic-Brozovic taktpinnen
och Kroatien lugnade ner matchtempot mot ett idélöst franskt landslag, som mer eller mindre
såg frustrerade ut och klagade på varenda domarebeslut.
Kroatien skapar två fina chanser mot matchens slut. Först var det Majers hårda skott som Maignan fick rädda och lite senare i 88’ minut fick Nikola Vlasic ett avslut från 16-meter där Maignan fick återigen agera.

Kroatien levde dock farligt på tilläggstid när Frankrike som saknade kreativitet,
lyckades skapa en till chans som till slut målvakten Ivusic räddar och det blir matchens sista försök från fransmännen.

Domaren blåser av och Kroatien tar första segern någonsin mot Frankrike
och det var en efterlängtad efter 24 år, 10 inbördes matcher och 900 spelade minuter.

Ikväll gjorde hela laget jobbet. Från makalösa insatsen av två debutanter i försvaret: Erlic och Sutalo, till Luka Modric på mitten tillsammans med Kovacic och en otrolig Brozovic som spelade 90 minuter i samtliga 4 matcher i UNL, men som slutade aldrig att springa. Kroatien visar karaktär och ett kämpaglöd som vi såg så sent som under VM i Ryssland 2018. Med 6 månader kvar till VM i Qatar, måste några smådetaljer finslipas av Dalic, men om det är detta Kroatien vi kommer se i Qatar, så kan vi sova i lugn och ro.