Lagbanner
Bilos, Cvitanich - HNS jagar ny argentinakroat?
Screenshot: YouTube.

Bilos, Cvitanich - HNS jagar ny argentinakroat?

Efter att tidigare varit i kontakt med Daniel Bilos och Dario Cvitanich om Kroatienspel uppges det rördvitrutiga fotbollsförbundet ha fört samtal med en ny argentinakroat.

Det bor cirka 4,5 miljoner människor i Kroatien. Ungefär lika många kroater uppskatas emellertid vara bosatta i andra länder runt om i världen. De flesta till följd av antingen ekonomiska, sociala eller politiska anledningar. I Europa finns de flesta kroater i Tyskland (230 000) och Österrike (150 000). I Sverige uppskattas siffran till 35 000. Men man hittar även stora grupper på andra sidan Atlanten (USA 410 000, Argentina 250 000, Chile 200 000 med flera) och blickar man mot Oceanen har vi Australien med sina 125 000. Många utomlandsfödda har fortfarande starka band till moderlandet vilket har speglats i många avseenden. Inte minst under den svåra tid som följde landets självständighet 1991 där man runt om i världens samlades för att gemensamt vädja till världen att ingripa. Man startade insamlingar för kläder och andra förnödigheter och i vissa fall till och med begav sig till fronten för att försvara landet mot angreppen.

Idag är läget som bekant ett annat och Kroatien är EU:s färskaste medlemsland. Numera speglas diasporakroaternas band och känslor för det rödvitrutiga schackmönstret kanske främst i sportsliga sammanhang, och då fotboll i synnerlighet. Var än landslaget befinner sig så finns det alltid en god skara kroater hemmahörande på den aktuella platsen som är där och visar sitt stöd. Men det är inte bara på läktarna vi vant oss vid sådan stöttning. Även på planen har landslaget haft och har utomlandsfödda spelare. Bröderna Kovac och Ivan Klasnic (Tyskland), Josip Simunic (Australien), Ivan Rakitic och Mladen Petric (Schweiz) är några av dem. Inte sällan har även födelse/ boendelandet kallat dem till sina landslag men ändå har de valt att representera ”Vatreni”.

Även om Kroatien är alldeles utomordentligt på att fostra fotbollstalanger själva har den här typen av förstärkningar självklart varit till stor fördel. Inte minst har det hjälpt till att minska nivåtapp vid genarationsväxlingar. HNS, fotbollsförbundet, vet förstås vikten av det här och söker systematiskt efter talanger världen över. Och hittar de inte till spelaren själva blir de ofta tipsade. Idag väntar exempelvis 24-årige franskfödde Bordeaux-mittfältaren Gregory Sertic på klartecken från UEFA, och hinner papprena iordningställas kanske förbundskapten Niko Kovac (som tidigare nämnt själv är född i Tyskland) plockar med honom i sommarens VM-trupp.

Senast i raden över talanger är emellertid argentinaren Federico Ivan Rasic. Något som förstås omedelbart för tankarna till Daniel Bilos (då Boca Juniors, idag Douglas Haig) och Dario Cvitanich (då Ajax, idag Nice). Två argentinakroater som tidigare varit under HNS lupp. Den förstnämnde valde dock Argentina medan UEFA gjorde det komplicerat för Cvitanichs Kroatienspel. Men tillbaka till denne Rasic som nog för de allra flesta är okänd. Hans manager, Pablo Ceijas, hävdar i alla fall att HNS varit i kontakt med den 21-årige anfallaren hemmahörande i Primera division-klubben Gimnasia La Plata.

- "HNS har haft en representant här som pratat med Rasic om möjligheten att spela för Kroatien, liksom att Niko Kovac är intresserad av hans tjänster".

Rasic är född i Mar del Plata och skolad i den populära Buenos Aires-klubben San Lorenzo. I maj 2012 debuterade han för Gimnasia, men tillbringade den andra säsongshalvan i juniorlaget med vilka han tog hem titeln och dessutom blev vald till säsongens spelare med sina 17 mål på 14 matcher. Den här säsongen återfinns han hos seniorerna där han fram till en skada (han väntas vara tillbaka vid nyårsskiftet) spelat 11 matcher och gjort fyra mål.

Framtiden får nu utvisa om det leder till något spel för Kroatien längre fram. Klart är i alla fall att han har flera europeiska klubbar efter sig. 

Pero2001-12-13 00:32:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!