Lagbanner
2021-06-13 15:00

England - Kroatien
1 - 0

Blekt och tungt för Kroatien

Blekt och tungt för Kroatien

England firar genom Raheem Sterling. Tre poäng till England, som i och med detta skapat sig ett fint läge inför de två kommande gruppspelsmatcherna. Kroatien, som har mycket att fundera på, har mer eller mindre kniven mot strupen.

ENGLAND – KROATIEN = 1–0
Sterling 57’

ENGLAND (4-2-3-1)
Pickford
Walker – Stones – Mings – Trippier
Rice – Phillips
Foden – Mount – Sterling
Kane

KROATIEN (4-3-3)
Livakovic
Gvardiol – Vida – Caleta-Car – Vrsaljko
Kovacic – Brozovic – Modric
Perisic – Rebic – Kramaric

Fortfarande samma problematik
Objektivt sätt, Kroatien lyckades inte skrälla mot engelsmännen. Att England var favoriter denna dag kan man inte säga något emot, annars pratar man med hjärtat. Vi pratade innan matchen om Kroatiens lägstanivå, om att det var riktigt illa. Att det var riktigt illa ”gömde” man bakom att ”det är eller var svajigt”. Man hoppades någonstans att det skulle släppa, att allt kring Dalic och Kroatiens resultat skulle vara ett minne blått. Dock visade sig något annat, eller ja, samma sak egentligen. Kroatien har problem. Både offensivt men också defensivt.

Att England är värda tre poäng, ja, det är väl inget snack om den saken. Efter en rivstart som höll på i ca. 20–25 minuter in i matchen, kunde man inte något annat än att andas ut efter att engelsmännen tappade fart och offensiv spets. Foden hade för övrigt också en stolpträff efter en läcker individuell prestation. Tempot föll men det var inte så att England var svagare fram till halvlek. Tvärtom, varje gång motståndarna fick bollen så hände det saker framåt. Det var få gånger bollen gick över sidlinjen efter tekniska misstag.

Problemet som Kroatien har är fortfarande samma. Laget har svårt att gå fram, att ta med bollen till cirka 16 meter framför målvakten. Och när spelarna väl lyckas att göra detta, finns ingen idé vad man ska göra med själva bollen. Istället spelar man den vidare på kanten där det i bästa fall blir ett okej inlägg mot en ensamstående anfallare, mot fyra-fem försvarare. Vi kunde se ett chansfattigt Kroatien, där Perisic och Kramaric inte kunde göra så värt mycket. De kändes utbrända. Förhoppningsvis växer de sakta men säkert under turneringens gång men idag höll det inte. För att göra saken värre så har varken Perisic eller Kramaric visade något vass form. Det har ungefär sett ut på detta sätt.



Givetvis kan man peta och vara ”på” Rebics prestation i dag, dock är han inte värd kritiken. Han blir alldeles för ensam mot en hel backlinje, det krävdes väldigt mycket tur och skicklighet att han skulle åstadkomma något själv. Engelsmännen stängde igen och scoutade de kroatiska spelarna väldigt väl. Förvisso hade man bollen mycket mer under vissa specifika delar av matchen men det var få gånger man kunde hota framför Pickford.

Otroligt tråkigt att media mer eller mindre sågas Gvardiol och det är något som undertecknad måste lyfta. Gvardiol, som är 19 år gammal, bidrar med offensiv som defensiv. Killen är ung och lovande. Att sätta Gvardiol mot väggen på detta sätt, det är han inte värd. Nej, det var inte hans bästa match i dag men att han bidrog mycket mer än både Barisic och Bradaric tillsammans. Det kan inte någon ta ifrån honom. Han kanske borde ha tagit en annan utgångsposition vid 1–0-målet, han kanske borde ta på sig en varning när motståndaren rundade honom. Lätt att vara general efter kriget. Men all heder till förbundskaptenen Dalic som ger honom tid, att Dalic ger Gvardiol förtroende genom att få starta i Kroatiens första match i detta EM.



Bollen gick långsamt, det passade England. Engelsmännen framför Pickford kunde förflytta sig sidledes och framåt, något som naturligtvis inte är bra. Väldigt många hade denna dag flera tillslag som bidrog till just att det blev statiskt och trögt. Brozovic underpresterande något enormt, Kramaric har fortfarande svårt att prestera när han väl får chansen och Modric kan verkligen inte göra allt ensam. En person som hade potential att hota, att ta fram bollen och skicka instick till sina medspelare var Kovacic. Förmodligen är han Kroatiens bästa spelare, men han är alldeles för ensam mot alla andra. Bravo Mateo, vi behöver dig i en Chelseaform.

Nåväl, sett till det hela så var detta kanske den bästa matchen som Kroatien har spelat under året. Det finns flera matcher där Kroatien spelat mycket sämre. Om det nu är ett tecken på framgång återstår att se. Det som förföljer landslaget och det förbundskaptenen inte får bukt med är följande: Vad ska spelarna hitta på 16 meter framför mål, hur ska man agera framför straffområdet och varför går bollen alltid i sidledes eller mot straffpunkten när det endast är en spelare centralt?

Grattis England, ni förtjänade segern och all lycka inför framtida EM-drabbningar.

Härnäst väntar Tjeckien. Matchen sänds på SVT2 på fredag den 18 juni klockan 18:00.

Standings provided by SofaScore LiveScore

JURE (KROATIEN/DINAMO-RED)redaktionendinamo@hotmail.com2021-06-13 23:03:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!