Lagbanner
Bog, Hrvati i pivo #1
Luka Sucic - kroatiens framtid

Bog, Hrvati i pivo #1

Luka Sucic - en gåva från Österrike

När ambassadörer som Luka Modric väljer att lägga skorna på hyllan, ett nytt namn komma skall. 

Väljer att presentera en av få kroatiska fotbolls romantiker som inte skapades av fotbollsskolan Dinamo eller Hajduk. Han är en produkt av österrikisk fotboll och den framgångsrika klubben Red Bull Salzburg. Hans talang har inte gått obemärkt förbi hos de stora europeiska klubbarna som redan har visat intresse, inklusive Jürgen Klopps Liverpool.
 



Vid 20 års ålder blev Luka Sucic uttagen i VM truppen. Denna unga man är född i Linz och kom med i landslaget så sent som förra året och blev direkt en stor hit. Sucic är en mittfältare, och han tillbringade hela sitt liv i Österrike, där han tog sina första fotbollssteg. Han har etablerat sig i Red Bull Salzburg och har en status som storstjärna i Österrikes fotbollsvärld, men han är också kapten för kroatiska U21-landslaget.

Mittfältaren fick chansen relativt tidigt för “Vatreni”. Den 11:e oktober 2021 blev det ett inhopp och totalt fem minuter i VM kvalet mot Slovakien. Att den här spelaren har stor talang, vittnade jag på plats i Split i somras när landslaget tog emot Frankrike i Uefa Nations League. 

Luka Modric byttes ut mot Sucic i 79:e minut. Dalic kastade in alla offensiva kort och det blev jackpott. Sättet hur en ung Sucic kontrollerade bollen var magisk och hans blick för spelet, som satte fart i det kroatiska anfallet som plötsligt fick ett rakare spel. Sucic är en modern och teknisk mittfältare och det bevisade han även mot Dinamo Zagreb i Champions League för knappt en månad sedan.


Han kunde lätt ha varit kapten för Österrikes landslag i framtiden, han skulle säkerligen ha blivit den bästa spelaren i landslaget där, kanske genom sin karriär skulle han ha fått status som en legend. Men trots detta valde han Kroatien!

Senast det Kroatiska fotbolls förbundet gjorde ett rabatt klipp som denna, måste ha varit 2007 när man plockade in Ivan Rakitic, som fostrades i Schweizisk fotbollsskola. 

Raketen (Rakitics nicknamn i landslaget) är bara en i mängden som valde schackrutigt före guldregn. Bröderna Niko och Robert Kovac skolades av tysk fotbollsskola, men hörde en kallelse till fosterlandet. Joe Šimunic är en annan legendar som föddes i Canberra, Australien. Tacka deras föräldrar som placerade fröet tidigt, detta fröet gav spelarna förnuft att välja den heliga landslagströjan. 

I mina ögon är det ingen tvekan om att Luka Sucic har lika minst en stor framtid framför sig som ovan nämnda. Och jag rekommenderar varmt att ni noterar namnet på den här spelaren i era anteckningsblock.

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-11-20 16:46:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!