Lagbanner
Bog, Hrvati i Pivo #11
Zlatko Dalic

Bog, Hrvati i Pivo #11

Så älskad och lika mycket hatad av Judas söner - förbundskaptenen Zlatko Dalic

Född 1966 i staden Livno, Bosnien och Hercegovina. Uppfostrad av mamma Kata och hans pappa Ivan, som gick bort i maj detta året. 

Förutom att Zlatko är redan nu den bästa kroatiska förbundskaptenen genom tiderna, så finns en ännu större medalj bakom denna bedriften. Och det är att han är en stor människa, ödmjuk och respektfull.

Zlatko är mest förknippad med staden Varazdin, som blev hans hem, och fotbollsklubben Varteks var ryggraden i hans professionella fotbollskarriär.

Till Varazdin kom han 1992 och än idag bor hans familj i norra Kroatien. Även om Zlatko är från Livno, säger han stolt att han är en ”Varazdinec”. 

Tränarkarriären tog fart år 2000 som assisterande tränare för Varteks, som numera heter NK Varazdin. Dalic hade flera positioner i olika klubbar, men år 2010 väljer han att resa långt bort från hemlandet och började arbeta i Saudiarabien. 

Under den tiden gick kroatiska landslaget igenom en resultatkris. Ante Cacic som numera är tränare för Dinamo Zagreb, fortsatte arbeta som förbundskapten efter EM 2016. Men mot slutet av 2017 hängde Kroatien löst i en VM kvalgrupp med Island, Ukraina och Turkiet och Finland.

Ante Cacics dagar som förbundskapten var räknade och ödet lämnades i Dalics händer. Inkallad som en kortsiktig lösning, slutade med att landslaget kvalade till mästerskapet i Ryssland och lämnade en oförglömlig sommar.
 



Ofta kritiserad, på grund av hans kärlek till nationen, flaggan och alla människor. Han är hatad av Judas söner för den han är. 

På dagen inför nyckelmatchen mot Brasilien, som många upplevde det, ropades hat ut mot landslaget från - journalister. Dalic var korsfäst på alla tre pelare i det kroatiska samhället. Men krigsveteranerna, den katolska kyrkan och fotbollslaget svarade på bästa sättet.

De trogna bad och tackade för Vatreni från första gryningen, krigsveteranerna jublade innerligt för landet de skapat med sina uppoffringar och mod, och landslaget, under ledning av Dalic och Modric - kämpade till slutet utan att ge upp - och vann.

Västvärlden har ritat upp en bild, hur livet egentligen borde gå till. Utan tro, utan familjerna där mamma är mamma och pappa är pappa. Landslaget är otänkbart utan dessa ingredienser - gemenskap och tro.

Det är just den kärnan som många försöker slå sönder. Men Dalic är ihärdig och ger inte sig. 

Match efter match ser han mer självsäker ut och jag tror på hans senaste ord: ”Vi ska till final och ta hem VM guldet”

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-12-11 16:39:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!