Lagbanner
Bog, Hrvati i pivo #12

Bog, Hrvati i pivo #12

Bronsen 98'

Frankrike 98’ var något speciellt. Vägen till bronsen var inte enkel. I åttondelen ställdes man mot Rumänien som hade generationen med Hagi, Popescu och många fler kända profiler. Kvartsfinalen mot tyskarna är än idag en av främsta framgångarna för landslaget. Med 3–0 segern fick vi en revansch för förlusten i EM 96’.

Framgången betydde mycket för alla människorna i hemlandet. Ungt land som affirmerade sig internationellt. Nu visste alla vilka Kroatien var. Inför VM i Frankrike kom en osannolik statistik att endast 10% av jordens befolkning kände till Kroatien.

Bronsmatchen mot Nederländerna

Match om 3:e plats: Kroatien - Nederländerna = 2-1 (2-1) 
Prosinecki 13' 1-0, Suker 35' 2-1 ;  Zenden 21' 1-1.


Första semifinalmatchen var mellan Brasilien och Nederländerna. Förlust efter straffsparkar i semifinalen mot Brasilien – här snackar vi om marginaler. Dagen efter var det kroatiens tur. Förlust mot Frankrike (1–2) på Stade de France.

Att resa sig efter en tragisk förlust som den i Paris, det var ett fåtal landslag som kunde. Nu skulle Kroatien möta ett Nederländerna med Davids, bröderna de Boer, Van der Saar, Bergkamp och Kluivert – vilka lirare! Men vi hade också Suker, Boban och Prosinecki. Oranje hade Guus Hiddink och vi hade Miroslav ’Ciro’ Blazevic.

För en annan handlade matchen om att hamna i historieböckerna. Davor Suker siktade på att vinna skytteligan i VM. Han var uppe på fem mål, lika många som den gamle Ronaldo.

Holländarna hade ett av VM-s starkaste startelvor, men även här roterade man inför bronsmatchen. Jag minns ett namn jag för första gången hörde - Boudewijn Zenden. Offensiv mittfältare som efter VM 98’ hamnade i Barcelona. Han var ett ständigt hot under första halvleken. Ung och snabb, flög som en akrobatflygare höger- och vänster igenom hinder.


 




Men det räckte inte hela vägen för denna gyllene holländska generation. Kroatien brände inte sina målchanser, det var skillnaden den kvällen i Parc des Princes. Rober Prosinecki snurrade två holländska försvarare innan han sköt bollen i mål förbi den store Van der Saar.

Zenden – just det! Unge man, bara 22 år gammal och energisk. Inte många spelare på den tiden kunde rusa förbi Jarni, men Boudewijn utmanade. Och när han kom tillräckligt nära straffområdet, bombar han in kvitteringen i taket. Reducerat till 1–1. Nederländerna hade grepp om matchen. Målvakten Drazen Ladic briljerade den kvällen, som stoppade varje försök från Kluivert och Bergkamp.

Sista och avgörande målet kom redan i 35:e matchminuten. Vem annars om ingen annan än Davor Suker. Han visste vad han skulle göra med bollen sekunder innan Asanovic passade. Klockren träff som ställer holländska målvakten. Var detta tillräckligt nog för att vinna ”Golden boot”?

Ja det var mer än tillräckligt. Suker vinner skytteligan och Kroatien tar VM brons. En stor dag för hela landet. Och nu kände 55% av världens population till Kroatien.

På lördag klockan 16:00 är vi där igen. För andra gången ska schackrutorna slåss för tredjeplats i VM. Besvikna men stolta efter förlusten mot Argentina, kommer spelarna samla krafterna och göra allt för att vinna medaljen mot Marocko.

Ingen målskytt i detta VM som hade kunnat tänka sig bli skyttekung. Kramaric har två fullträffar och bättre än så går det inte. Kanske ett mirakel händer på lördag, men den känns långsökt. Vi har en annan kung bakom det hela och det är vår egen Luka Modric. Han förtjänar att avsluta landslagskarriären med en VM-brons. Förhoppningsvis blir det inte hans sista match i landslagströjan, vi har ju final-four i Uefa Nations League om ett halvår. 


TV: Alla Kroatiens mål i Nations League
 
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-12-15 09:41:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!