Lagbanner
Bog, Hrvati i pivo #3
Borna Sosa - VfB Stuttgart backen

Bog, Hrvati i pivo #3

Borna Sosa – förlorade sonen som hittade tillbaka hem

Kroatiska landslaget har haft en Akilleshäl på vänsterbackpositionen sedan 2002. När före detta Real Betis och Real Madrid spelaren Robert Jarni avslutade landslagskarriären, har flera spelare vikarierat och försökt fylla in den tomma platsen.

En spelare som var närmast att slå igenom, var Danijel Pranjic mellan 2006- och 2008 och under VM 2018 i Ryssland, hade vi Ivan Strinic som var renodlad vänsterback, men en föga limiterad back. ”Strina” avslutade landslagskarriären kort därefter pga. hjärtproblem.

Nytt hopp tändes när Dinamo Zagreb fostrade backen Borna Sosa kom in i bilden.

 




Sosa är allt vad vi eftersträvat alla dessa år. En modern ytterback som deltar lika mycket i offensiva spelet, som i defensiva. Borna slog igenom Bundesliga relativt snabbt och på två säsonger i Stuttgart tröjan, samlade han på sig 16 assists och ett mål.

Borna - tysk tsar?
Detta är något som 2021 uppmärksammades av förbundskaptenen för det tyska landslaget Joakim Löw. Borna Sosa får tyskt medborgarskap genom ett initiativ och blir express inkallad till tyska truppen för EM 2020. Spelaren bekräftar att han är redo att ta på sig ”Die manschaft” tröjan. Trots att tyske landslags direktören Oliver Bierhoff arbetade hårt för att få Sosa, så var det FIFA som satte stop för övergången.

Till slut blev Sosa statens fiende nummer ett och fick be öppet om ursäkt till kroatiska allmänheten. Och tyvärr såg vi inte spelaren under EM 2020. 

Sosa han tog snabbt plats i landslaget i VM kvalet och visade vad vi hade kunnat gå miste om. Jag är osäker om Zlatko Dalic bett om ursäkt till Sosa för hans ignorans, men historia är bakom oss. Landslaget har fått en ny dimension i spelet och det är Dalic mycket medveten om.

Håll ett extra öga på vänsterflanken där Sosa och Perisic kommer göra ketchup med motståndarnas försvar.

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-11-25 10:30:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!