Lagbanner
Bog, Hrvati i pivo #5
Argentina vinner gruppen före Kroatien efter 1-0 segern

Bog, Hrvati i pivo #5

Nostalgi: kommer ihåg tredje omgången i gruppspelsmatchen under VM 1998 mot Argentina

VM1998
Inför tredje och sista gruppspelsmatchen i VM i Frankrike hade Kroatien en mycket lättare situation än vad Zlatko Dalic har idag. För att han ska passera till åttondelsfinalen måste landslaget idag ta minst en poäng, vilket i sig betyder att Vatreni måste spela för seger. För allt annat skulle vara ödesidigt.

Just detta hände 1998 när Kroatien mötte Argentina i en gruppfinal. Matchen i sig var kanske obetydlig eftersom båda landslagen var spelklara för åttondelen. Förutom att det var ett prestigemöte mot Batistuta, Ortega, Zanetti och Veron, brydde sig varken förbundskaptenen eller spelarna om slutresultatet.

Om Kroatien hade besegrat Argentina, skulle vi med största sannolikhet möta England i åttondelsfinalen. Vid förlust eller oavgjort, skulle man spela mot Rumänien, så matematiken var enkel, spelarna och förbundskaptenen Blazevic ville förstås möta rumänerna.

Matchen spelades i Bordeaux och än idag kommer man ihåg hur överlägsna argentinarna var. Man kommer även ihåg Blazevic uttala sig om Batistuta inför matchen:
”Skit i Batistuta” – vilket han menade i jämförelse med Suker.

"Varken jag eller Boban skulle ge Suker för tio stycken Batistuta"

Matchens enda mål gjordes förstås av argentinarna där Pineda blev matchhjälten efter en läcker assist från Ortega. Argentina tog full pott i grupp H och ställdes mot England i åttondelsfinalen, vilket skulle bli ett av VMs mest legendariska matcher någonsin. Kroatien slutade 2:a i gruppen och fick möta Rumänien i åttondelen.

 



Även om läget är tuffare idag, det är tvåan från förra VM som möter trean. Ännu ett prestigemöte på alla sätt och vis, men under lite konstiga omständigheter i belgiska lägret. Kroatien har hittills vunnit en enda match i tredje omgången i ett VM mästerskap, och det hände 2018 mot Island (2-1) när man i praktiken var klara för åttondelsfinal.

Så här ser tidigare matcher i tredje omgången:
VM 1998 Argentina förlust 0-1
VM 2002 Ecuador förlust 0-1
VM 2006 Australien oavgjort 2-2
VM 2014 Mexiko förlust 1-3
VM 2018 Island seger 2-1
VM 2022 Belgien ?

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-12-01 09:30:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!