Lagbanner
Bog, Hrvati i pivo #7
Kroatien - Japan, Frankrike 1998, Nantes

Bog, Hrvati i pivo #7

Schackrutornas historia mot flygande samurajerna

Japan eller Nippon som det även kallas på japanska språket, möter schackrutigt för tredje gången i VM mästerskapen. Men på måndag den 5:e december blir det för första gången i slutspelet.

Frankrike 98'
Första matchen och den enda segern någonsin mot Japan, kom i andra gruppspelsomgången i grupp H. Kroatien kom närmast från seger mot Jamaica (3-1), medans Japan förlorade mot Argentina (0-1). Läget var solklart inför drabbningen. Kroatien behövde seger för att säkra en plats i åttondelsfinalen, medans Japan skulle göra allt för att undvika ett tidigt uttåg från turneringen.

 



Uppgiften skulle dock vara den svåraste för oss i det här mästerskapet. Det rapporterades tidigt under morgonendagens nyheter, att väderförhållanden inför matchen skulle vara svåra. Man undrade redan här hur det skulle påverka ett landslag med Suker, Prosinecki, Boban och Stanic?

Matchen startade klockan 14:30 och bilderna från arenan Stade de la Beaujoire i Nantes var tropiska med temperatur över 35 grader och hög luftfuktighet. Kommentatorn beskrev att japanerna flög i uppvärmningen som om temperaturen var minst tjugo grader lägre. Nu undrade jag även om väderförhållandena var lika för båda lagen?

Japan gav en hel del problem för argentinarna, som knappt lyckades segra på slutet. Det är ett hårt arbetande, påträngande lag, som ger aldrig upp och är redo att ta en chans när som helst om du inte är på vakt. Typiskt ett disciplinerat lag, som alltid är jobbiga att möta.

Minns än idag häftiga namnen på vissa spelare som Kawaguchi, Yamaguchi och Roma spelaren Nakata. Asiaterna har alltid varit sympatiska, men seger var det enda alternativet för Kroatien. Just Nakata blev det mycket fokus på, när Kroatiens förbundskapten Blazevic valde att ta hand om Japans farligaste spelare, genom att markera honom genom hela matchen.

Det var ett genidrag det, Nakata såg man inte så mycket ut av, men Vatreni stod inför en större utmaning. Förutom det tropiska vädret, så var det stora syftet i en fotbollsmatch att göra hål på målvakten Kawaguchi. Matchen var väldigt svårspelad för båda landslagen, även om Mario Stanic bränner ett hundraprocentigt läge i första halvleken.

Bleka och vita, nästintill gröna såg spelarna ut på TV-skärmen. Kanske var det fel på TV:n, men det var en modern 42”tums SHARP som vi var stolta över att äga, så jag rensade mina tvivel.

Matchbilden ändrades inte i andra halvleken, desto längre tiden tickade på, visste båda lagen att ett mål kommer räcka för en fullbordad seger. Vi gick mot en noll-noll match, det finns inte på jorden att ett mål skulle falla i en värmebölja som denna. Ibland krymper synvinkeln hos oroliga och frustrerade supportrar och tanken slog mig aldrig, att vi har den där Davor Suker.

Vissa landslag har sina hemligheter och ett av hemligheter som Kroatien 1998 hade, var samarbetet mellan mittfältaren Asanovic, som under 90-talet lirade fotboll i ett antal europeiska kända fotbollsklubbar, men just under VM, tillhörde spelaren italienska klubben Napoli.

Minuten var 77 när Aljosa Asanovic i full spurt ser en Suker stå helt ensam vid andra stolpen. Med den sista kraften centrerade han bollen, med mycket tur går den passningen över huvudet på en av våra spelare, och den kommer såklart till vår Suker.

Den instinktiva fotbollsintelligens som bara Davor Suker hade var otrolig. Världen kanske kommer lättare ihåg anfallare som Roberto Baggio, Dennis Bergkamp eller Jurgen Klinsmann. Jag tänker främst på 90-talisterna här.

Men den här killen, som är född i Osijek och fostrad i NK Osijeks fotbollsskola. Som värvades till Dinamo Zagreb när han var endast 20-år gammal och sedan tog karriären fart i Spanska Sevilla och senare till Real Madrid. För mig var det här en hjälte alla dagar om året.

Kroatiens bästa nr9 genom tiderna skickar bollen i mål. Kroatien vinner matchen med 1-0 och säkrar åttondelsfinal under sitt första uppträdande i ett världsmästerskap.

På måndag möter vi Japan i åttondelsfinalen och nu är det inte längre gruppspel, där man har råd att göra misstagen, som eventuellt skulle kunna rättas till i nästa match. I utslagningsrundorna är det endast en match, en chans, en sista chans för Luka Modric att bli historisk.

Vi får se vem som blir Kroatiens hjälte på måndag, den här gången är vi utan Suker, men där väntar andra blivande legendarer som Perisic, Kramaric och Livaja.

TV: Höjdpunkter med kroatiska spelare i europeiska ligor
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-12-03 19:36:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!