Lagbanner
Bog, Hrvati i pivo #8
Ivan Perisic kvitterar mot Japan

Bog, Hrvati i pivo #8

Den tvåfotade ytterforwarden som igår mot Japan skrev in sig i kroatiska fotbollens historieböcker

Ivan Perisic är nu den enda kroatiska spelaren som har lyckats göra mål i 3 olika VM(2014,2018,2022) och dessutom har han gått upp jämsides med legendaren Davor Suker med sina 6 VM-mål när det kommer till den interna VM-skytteligan.

 



Ivan Perisic är spelaren som lyckades göra något som de flesta andra kroatiska talanger misslyckades med, det vill säga han lyckades göra en lysande karriär trots att han lämnade den inhemska fotbollen i väldigt tidig ålder. Han såldes 2006 från Hajduk Splits juniorlag som 17 åring till franska Sochaux där han spelade för deras reservlag. Ivan gjorde sedan ett smart val när han gick till Club Brugge 2009 och där i belgiska ligan kunde han utvecklas i god takt.

Säsongen 2010-11 sker hans stora genombrott då han vinner den belgiska skytteligan med 22 gjorda mål. Tack vare den bedriften köper Borussia Dortmund honom sommaren 2011 och därefter tar Ivans karriär ordentlig fart då han redan i sin första säsong i Bundesliga blir liga- och cupmästare. Han spelar även för Wolfsburg där han vinner 2 cuptitlar innan han lämnar Tyskland och går till italienska storlaget Inter.

 



Under sina sex säsonger i itelienska klubben vinner Ivan en ligatitel och två cuptitlar. Under tiden i Inter så blir Perisic utlånad till Bayern München säsongen 2019-20 vilket blir en succé för Ivan då han kröner sig med trippeln i form av CL, ligan och cupen.

Sedan i somras så spelar Ivan för Tottenham Spurs och spelar fortfarande på en hög nivå. När man blickar tillbaka på hans karriär så här långt så kan man inget annat än att hålla med om att den har varit lysande. När det kommer till landslaget så debuterade Ivan 2011 och har sedan dess spelat 120 landskamper och gjort 33 mål vilket i nuläget är en delad andra plats med Mario Mandzukic, Davor Suker med sina 46 mål ligger fortfarande en bra bit framför.

Vi håller tummarna att vår Perisic är i form nu på fredag mot Brasilien och att han gör sitt 7:e VM-mål och tar oss vidare till semifinal!  
 

Ivica Nujic, gästskribent


TV: Perisic i Tottenham hösten 2022
 

Ivica Nujicmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-12-06 12:26:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!