Lagbanner
Bog, Hrvati i pivo #9
Brasilien vinner Nishimuras sympatier

Bog, Hrvati i pivo #9

Historia kommer att skrivas omigen när Kroatien och Brasilien möts för tredje gången i ett världsmästerskap.

Totalt har fyra inbördes matcher spelats och Brasilien har dragit det längsta strået med tre segrar. Träningsmatch från 2005 slutade oavgjort (1-1) i Split. Året därpå möttes Kroatien och Brasilien i VM i Tyskland, där Kaka avgjorde matchen med ett enda mål.

Men toppen på isberget är matchen från VM 2014, som just spelades i Brasilien. Det var inte vilken match som helst, det var VM premiärmatchen som sändes jorden runt.

 



Emotionellt fulladdad hela dagen, när du vet att ditt landslag öppnar mästerskapet mot femfaldiga VM-mästarna. Att förlora mot Brasilien är aldrig pinsamt. Men rättvisans piska skulle skippas denna kväll.

Ögonblicken innan avspark var magisk. En passionerad brasiliansk publik levererade som en Wien-orkester när nationalsången släpptes. Hemmaspelarna kunde inte gömma sina tårar, varför undrade jag? Pallar dom inte för trycket eller är det för att vinna sympati?

Det glömdes snart när en outtröttlig Ivica Olic började jaga brasilianska försvarare. Samma spelare var nära att nicka in ledningsmålet efter ett inlägg av Ivan Perisic. Fyra minuter senare kom belöningen när Kroatien tvingade fram Marcelo att skruva in bollen i sitt eget mål efter ett inlägg. Målet chockerade hemmapubliken till tystnad. Brasilien fick kämpa sig tillbaka och hitta rytmen.

Matchen skulle varit avgjord när Neymar träffar Luka Modric i ansikte med en svängande underarm. Och det hela resulterade bara med ett gult kort. Nu började man bli orolig för matchens fortsättning. Frågan är hur domaren Yuichi Nishimura hade reagerat om Neymar hade varit offret?

Till halvtidsvilan lyckades Brasilien kvittera tack vare ett ögonblick av magi. Det kom från en man vars bild hade stänkts över alla tidningar och Tv-stationer i Brasilien. Ni kan själva gissa namnet. Nu var vi tillbaka till ruta ett, men trots kvitteringen kämpade värd nationen under långa perioder att hitta dragkedjan i spelet och det saknades kraft i deras rörelse. Kroatiens organisation var effektivt organiserad, speciellt det defensiva systemet.

Tyvärr skapade domaren rubrikerna när vi ville prata om Neymar eller Modric i stället. Brasilien tilldelades en skandalstraff när anfallaren Fred faller för enkelt i straffområdet. I repris framstod det ännu mer tydligt, att domaren Nishimura gjorde stort misstag.


Ingen VAR, ingen rättvisa. Neymar förvaltade straffen och Brasilien var upp i ledning med 2-1. Straffsparken blev en snackis efter matchen, där alla förutom värdnationen, höll med om att domaren gjorde ett stort misstag.

När väl schackrutorna var högt uppe på plan och jagade kvitteringen, satte Oscar glans på Brasilien seger med tredje målet. Slut Brasilien vinner 3-1. Brasilien skippade rättvisan ända fram till semifinalen. Förlusten på hemmaplan mot Tyskland med hela 7-1 kommer sitta inramat i FIFAS museum för många generationer att se.

Att joga bonito sympatiseras mer av fotbollsfansen runtom världen, är inget nytt. Men ibland går det bortom gränser när domarna väljer sida. 2014 var det en VM premiär där FIFA belönade japanen Nishimura att döma matchen. Katastrofalt beslut av fotbollsorganisationen.

Inför kvartsfinalen är det ovisst vem som dömer matchen. FIFA väntar med beskedet. En beslutsam och korrekt domare tillönskas här.

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-12-07 16:02:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!