2020-11-11 18:45

Turkiet - Kroatien
3 - 3

Ett B-betonat Kroatien kryssar i Istanbul

Målkalas i Istanbul, 3-3. Förutom sex mål så fanns det flera bjudningar och chanser till att sätta dit fler bollar bakom målvakterna. Många mål, byten och chanser. En "klassisk" träningslandskamp som gav många svar på mycket sett till de kommande matcherna framöver.

Matchinformation
Turkiet - Kroatien = 3-3 (
Tosun 23´, Budimir 32´, Turuc 40´, Pasalic 53´, Brekalo 56´, Under 58´)

Domare: Slavko Vincic (SVN)

Förbundskaptenen Zlatko Dalic valde att rotera väldigt mycket inför matchen mot Turkiet. Det var direkt inga nya namn men en klar majoritet av alla startspelare är inte just det, startspelare. Första halvlek generellt var väldigt händelserik, på många olika sätt. Man kunde ganska tidigt se att Budimir håller en hög klass och det är en spelare som Dalic kan räkna med. Orsic var orädd, trygg med som utan boll och skapade ytor vid sina sidor. Tidigt i första halvlek (minut 22) så hade Badelj lite ångest över var bollen egentligen skulle ta vägen. Just Badelj har en svacka i landslaget, det går inte hans väg även om han är långt ifrån dålig. Just att han två gånger kunde passa vidare bollen till en medspelare, från den defensiva ytan, valde han istället att ge bort en passning som var tänkt till Vida. Sådana enkla men ändå viktiga passningar från man absolut inte göra, inte om man vill ta en startplats i landslaget. Vida i sin tur ville i all välmening ta ifrån bollen av Tosun men istället hörde man domarsignalen. Klockren straff och ingenting som man kunde diskutera, det var Badeljs mål från topp till tå. 1–0 Tosun och Turkiet.

Nio minuter senare kunde Kroatien rätta till ställningen. Budimir hotade sin försvarare, fick med sig bollen och 1–1 blev därefter ett faktum. Handen på hjärtat så var det en hands och om VAR-domarna var närvarande hade målet dömts bort. Kul dock för Budimir som behövde få med sig detta mål, det var överlag väldigt bra halvlek från hans sida.

Turkiet skulle dock gå till pausvila med ett övertag. I den 40:e minuten satte turken Turuc 2–1 för hemmalaget. Välförtjänt? Nja, inte så värst sett till att statistiken i första halvlek. Kroatien hade med sig allt men turkarna hade det som krävdes, de släppte in mindre och gjorde mer mål.

Andra halvlek började väldigt bra. Sju minuter in i andra halvlek kunde Mario Pasalic enkelt sätta dit 2–2-målet efter ett väldigt fint förarbete av Brekalo. Den fina sagan skulle dock inte ta slut, i den 56:e minuten kunde just Brekalo ledningsmålet av Orsic. Detta var en väldigt fin Kroatien-period, kompakt och effektivt framåt. Två minuter efter Orsics mål skulle dock Turkiet göra ett väldigt fint och attraktivt 3–3-mål. Cengiz Under fick man titta på, det var han som firade målet.

Därefter är det en rad spelarbyten som i princip dödar matchtempot, vi fick se Perisic, Modric och Colak en liten stund men det var inget som hotade turkarna. Någonstans var både turkarna och kroaterna ”nöjda” med ett kryss i denna match, sett till att båda landslagen har viktiga matcher framöver. Helhetsmässigt så har Kroatien fortfarande samma problem, lättinsläppta mål bakåt och när det väl börjar rinna – då rinner det ordentligt. Framåt ser det lovande ut, trots allt. Budimir är bra, det visade han i dag och Kroatien behöver honom. Med de ordinarie startspelare som Kroatien har så känns det bra inför Sverige på lördag. Mittfältet förstärks inför de kommande drabbningar.

Som ovan nämnt så väntar Sverige i Solna på lördag (20:45). Undertecknad kommer att finnas på plats i den mixade zonen och på pressläktaren.