2020-10-14 20:45

Kroatien - Frankrike
1 - 2

Förbannelsen fortsätter - förlust mot Frankrike

Går det ens att vinna mot Frankrike? Just nu är svaret ett solklart nej. Sedan VM 1998 vill det sig inte. Ikväll blev det återigen en förlust, denna gången med 2-1.

Matchinformation
Kroatien - Frankrike = 1-2 (Griezmann 8', Vlasic 64', Mbappe 79')

Första halvlek…
delas i två delar. Den första totaldominerades av Frankrike, som också gjorde mål efter åtta minuter efter Björn Kuipers signal för avspark. Griezmann satte bollen högt i nättaket utan att Livakovic hade någon chans att göra någon paradräddning. Den andra delen såg bättre ut, dock utan Lloris skulle ingripa så värst. Mer konkret hade Pasalic en rätt så bra chans, som han vanligtvis gör mål på i hans Atalanta. En dubbelräddning från fransmännens sida, först en försvarare och därefter Lloris med en reflexräddning.

Både fransmännen och kroaterna hade (halv)chanser. Mbappe hade en helt öppen gata där bollen gick höger om stolpen och ut. Det missat inte fransmannen vanligtvis, men tack för bjudningen.

Kroatien låg lågt nere på sin planhalva stora delar vid defensiva situationer. Förbundskaptenen förklarade innan match att man kommer låta Frankrike spela bollen från kant till kant, att det är någon slags taktik. Kroatien försökte med halv(kontringar) framåt men utan någon utdelning. Andra delen såg bättre ut men utan någon riktig spets. Frankrike spelade avslappnat medan Kroatien fick kämpa sig fram till straffområdet.

Andra halvlek…
… började likt första. Frankrike styrde och ställde, Kroatien låg rätt och försökte skapa något i samma lugna tempo. Ju längre in i andra halvleken vi kom, desto mer tog Kroatien över. Det började likna VM-finalen eller matchen i Paris, rättare sagt den senaste matchen landslagen möttes.

Någonstans vid minut 60 började Kroatien dra upp tempot och man fick utdelning i minut 64. Modric, som gör ett hästjobb för Kroatien, serverade sina medspelare längst fram. Brekalo kom runt högersidan som därefter slog till med en grym och hård passning mot Vlasic. Den sistnämnde tryckte dit bollen vars slutdestination blev nätet bakom Lloris. En väldigt fin situation och ett väldigt fint uppspel.

Kroatien tog över matchen helt och hållet efter denna tidpunkt. Hemmalaget gick för tre poäng och det såg väldigt lovande ut, det fanns flera möjligheter till 2–1-målet. Förbannelsen skulle dock kvarstå, Kroatien kan verkligen inte vinna mot Frankrike i matcher där det verkligen finns någon betydelse. Mbappe kunde sätta det sista målet för kvällen, det efter en riktigt fin löpning av Digne på högerkanten. Det fanns bjudningar framför Lloris mål men det ville sig inte.

Därmed fortsätter förbannelsen. Frankrike är verkligen något negativt för Kroatien, inte bara i fotboll. Vi har också sett, utifrån de senaste två matcherna i Zagreb, hur viktig Modric är för Kroatien men också hur låg lägstanivå vissa landslagsspelare har. För att nämna några så kommer exempelvis Uremovic och Perisic känna sig träffade. Kroatien behöver en frisk och stark Perisic, det var inte så värst bra ikväll. För Uremovics del så kan vi konstatera att hans position fortfarande är öppen, han har inte tagit grepp om den än.

Nästa match spelas i Solna den 14 november klockan 20:45.