Lagbanner
Igor Biscan och hans U21 landslag
Luka Sucic - framtida landslagsstjärnan

Igor Biscan och hans U21 landslag

Mini ”Vatreni” lyckades kvala till U21 EM för tredje gången på raken! I skuggan av seniorernas avancemang till slutspelet i Nations League, spelades returen i Vejle. 

Danmark U21 - Kroatien U21 = 2-1 (2-0)
Straffsparkar 4-5
O’Riley 10’ 1-0, Frendrup 19’ 2-0 | Matanovic 84’ 2-1.

Det krävdes förlängning och dramatisk avslutning med straffsparkar! Danskarna hade otur ikväll, inte minst efter det jag sett i första halvleken. Så många chanser som hemmalaget brände, ifrågasatte man om, när Danmarks U21 skulle straffas. På evighetens tid, kvitterade Matanovic och allt var bäddat för en vändning.

Det var nära att en tränare vid namn Igor Biscan skulle slösa bort en hel talangfull generation med spelare. Luka Sucic (Salzburg) som bör bli uttagen till VM truppen till Qatar. Roko Simic anfallare bara 18 år gammal, också från Salzburg. Bartol Franjic (Wolfsburg)  ordinarie i tyska klubben. Dion Drena Beljo från Osijek och Stipe Biuk får vi inte heller glömma. 

Listan är lång och med detta sagt, har seniorlandslaget en stabil grund att bygga på! Men flytens herre, Igor Biscan förutspås ta över efter Zlatko Dalic. Just nu, hoppas jag att detta är bara spekulationer.

Igor Biscan - som spelare förutspåddes han en stor karriär. Karriären blev ett blott minne, med en Champions League final i Istanbul, mellan Liverpool och Milan. Där Biscan såg hela matchen från bänken. 

Tränarkarriären blev en raketstart när han tog över klubben NK Rudes år 2016. Biscan vinner kroatiska andraligan och direkt efter succén tar han över slovenska Olimpija Ljubljana år 2017 och vinner inhemska mästerskapet, samt cupen. Men på grund av dispyt med klubbens ordförande, lämnade han tränarposten sommaren 2018. 

Det dröjer inte länge utan jobb. HNK Rijeka blir hans nästa adress och succén fortsätter i kroatiska cupen. Seger mot Dinamo Zagreb i finalen med 3-1. Men efter säsongens avslut, avgick Biscan från tränarposten i Rijeka. Han uppgav att han var trött på de outhärdliga arbetsförhållandena såväl som själva stämningen i klubben. Hur mycket detta var sant, har jag svårt att tro på. 

Som ni ser, Biscan är eftertraktad man och i augusti 2019 blir han anställd som huvudtränare för U21 landslaget. Han lyckas på alla plan och kvalar till slutspelet för U21 EM. Kroatien blir utslagna i kvartsfinalen efter förlängning mot Spaniens U21. Är det hans aura eller sättet han arbetar med spelarna, som är förtjänsten till resultaten? Eller är det bara ren tur? 

Redan på den tiden han tränade Rijeka, såg man en tränare som inte tror på att hans lag kan äga boll. Rijeka ’deffade’ stort och taktiken var för det mesta att satsa på kontringsmål. Taktiken återspeglar sig på U21 landslaget under EM slutspelet 2021. Bunker eller parkerad buss framför målet, så som många föredrar att säga. Trots det fega upplägget, lyckas han med en seger och två förluster i gruppspelet, nå en kvartsfinal. 

Kvalet till EM 2023
Rivstart i kvalet med sex segrar på raken, där man bland annat besegrade huvudkonkurrenter Norge, Finland och Österrike. Glöm nu inte att taktiken som användes under EM 2021, gick hem även i dessa matcher. Men Biscan blev läst som en öppen bok till slut. Han är en ”one trick ponny”. Två raka förluster mot sämre landslag som Finland och Norge, innebär att man gick till playoff. 

Hade hans fotbollskarriär kunnat varit bättre? Han har trots allt vunnit 20 troféer med två klubbar (Liverpool och Dinamo Zagreb). Nu framstår en känsla av kontrovers. Hur långt kommer han lyckas som tränare? Är det fel att ifrågasätta hans arbete i HNS (kroatiska fotbollsförbundet)? 

Jag är inne på det hur han bestämt och på ett taskigt sätt väljer att spela försvarstaktiken. Ska vi överhuvudtaget ha en förbundskapten som inte vågar spela offensivt? Än så länge dröjer Biscans saga och hans namn omnämns allt mer som Dalics efterträdare. 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-09-27 22:28:47
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!