Lagbanner
Inför det kontroversiella VM i Qatar

Inför det kontroversiella VM i Qatar

Kroatien deltar i sjätte fotbolls VM sedan självständighet

Året startade som vanligt. Med ett virus som härskat över hela världen i 2 år. Jag misstänker att detta eländet har inte sagt sitt sista ord. Som om det inte vore nog, fick Europa ett krig, det första sedan Balkan kriget tog slut år 1995. Ett krig där alla flyr. Från barn, gamlingar och föräldrar, som har med sig det nödvändigaste: livet. Något bekant som omfamnade mig, när jag såg bilderna från Ukraina sändas på TV. Det var som att se Balkan kriget på ett VHS-band som återupptas om och om igen. Det är i dessa stunder som man inser att det finns viktigare saker i livet än fotboll.

Jag hoppades någonstans att Ukraina skulle kvala till fotbollsfesten. Folket skulle ju glädjas och det skulle festas ute på gatorna när en Yarmolenko eller Malinovsky gör mål. Just detta hände Kroatien efter ett 4 år långt och utdraget krig, när Vatreni gjorde premiär i VM 98. Fotboll blev den viktigaste sidogrejen i livet. Jag kommer aldrig glömma sommaren 1998, den bästa sommaren i mitt liv. Magiska fältet med schackrutorna, som gör att landslaget blev igenkända runtom hela världen. Flaggorna och gemenskapen, en främling kommer aldrig att få veta vad som binder det kroatiska folket.

VM 1998 Kroatien besegrar Tyskland i kvartsfinalen med 3-0

Jag vaknade varje morgon med ett leende. Allt detta på grund av några fotbollsspelare. Den sommaren skulle landslaget sätta på kartan en hel nation. Kroatien tog brons i Frankrike och ingenting skulle vara sig likt efter den sommaren. ”Vatreni” hamnade i finrummet med de stora nationerna. Att det lilla Kroatien har talang och kan slåss mot de stora, starka och mäktiga. Nu visste det varenda fotbollsfantast och alla barnen, som hade affischer på landslagsidoler klistrade på väggarna i sovrummet.

Tiden har gått snabbt sedan dess och ett VM silver kammades hem så sent som 2018. Nu deltar Kroatien för 6:e gången på ett fotbolls VM och som vanligt, är förväntningarna stora. Vi kommer delta i en omdiskuterad fotbollsfest mitt i öknen, som vi aldrig tidigare har åskådat. Vad är det vi kommer upptäcka på den här resan? Vilken charm för Qatar med sig? Hur långt kommer vi den här gången?

Vi förväntar oss alltid en bragd insats av landslaget. Det finns fortfarande ett driv, kärlek till landet som gör oss till ett. Spelmotorn Luka Modric har alltid rätt attityd och han vet att detta är hans sista VM. Något säger mig att vi fortfarande inte fått se det bästa av Modric. Men det är inte bara Modric som spelar för Kroatien. Det finns en mängd andra spelare som kan avgöra matcher. Kovacic och Brozovic som tillsammans med kaptenen fungerar som en felfri schweizisk klocka.


Perisic som är ostoppbar i sina bästa år. Eller Lovro Majer som växt fram som en av bästa mittfältarna i Ligue 1. Sosa som har potential att bli ett av världens bästa vänsterbackar. Vi får inte glömma övriga försvaret med Gvardiol, Lovren, Erlic, Sutalo och Juranovic. Om det är någonstans där Kroatien är sårbara, så är det självklart forward positionen. Vi saknar en killer, en Suker som skulle trycka in bollen i mål med slutna ögon.

Kanske chansar Dalic med en yngling, precis som Glenn Hoddle gjorde med Michael Owen i VM 98! Jag är otålig och längtar att få svepas av ännu ett VM. Den här gången har vi ingen storfavorit på förhand. I vanlig ordning kommer stornationerna, men formen och stämningen hos regerande VM mästarna talar om allt annat än succé. Argentina spänner musklerna mot Förenade Arabemiraterna och brassarna bröstar sig för att inte förlorat träningsmatcher på evigheter.

Tyskland förbereder inför EM 2024 och engelsmännen känns utbrända efter senaste finalförlusten mot Italien. Det är sista chansen för belgiska guldpojkar De Bruyne, Lukaku och Hazard. Formstarkaste är danskarna som är i mina ögon VMs dark horse! Vi får inte heller glömma holländska landslaget med gammla räven Luis van Gaal.

Till sist räknar jag med Kroatien. Stämningen i landslaget har varit på topp sedan slutet av förra året när man kvalade till VM! Lägger vi till gruppsegern i Uefa Nations League före Danmark och Frankrike, så är formen vässad inför det stora mästerskapet.

Kroatien kliver ut på gräsmattan i Al Bayt stadion den 23:e november klockan 18:00. För 24:e gången kommer vi höra hymnen i världsmästerskapet och Luka Modric åttonde gången med kaptensbindeln under ett VM.

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-11-19 11:03:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!