Lagbanner
Lusail Iconic Stadium, 2022-12-13 20:00

Argentina - Kroatien

Inför: Kroatien - Argentina

Inför: Kroatien - Argentina

Tiden är inne för den tredje VM semifinalen någonsin för Kroatien.

Bedriften är redan uppnådd, vetenskapliga analyser kommer att skrivas om gyllene generationen. Allt detta efter bara sex uppträdande under världsmästerskapen, och allt började 1998 i Frankrike med en bronsmedalj.

Silvret hämtades hem för fyra år sedan och fram tills idag har Ryssland blivit ett land som hela världen fruktar. Men en sak har inte förändrats – fotbollen. Som var och kommer förbli största fenomenet i nutid.

Ledda av den outtröttliga och tidlösa Modric, som är först och främst en far till tre barn, en kapten, en ledare och huvudplaymaker i landslaget. Runt om honom har samtliga spelare en enad attityd. Och det är något som förhärligar det unga Kroatien.

På andra sidan står Argentina som spelar sin andra semifinal på mer än 30 år, eller rättare sagt efter åtta mästerskaps deltagande. Är detta sista chansen för Argentinas LM10 att förknippas med VM-bucklan? Fotbollen har utvecklats och med den har spelarna också förlängt bäst före datum. Skriv aldrig av dessa omänskliga spelare som Lionel Messi och Luka Modric.

Landslagen har bekantats i gruppspelet under VM i Ryssland för fyra år sedan. Kroatien körde över Argentina med hela 3–0. Av elva spelare som startade den matchen mot Argentina, är det endast Modric, Lovren, Vida, Brozovic och Perisic som är kvar i dagens trupp.

 




Chelsea mittfältaren Mateo Kovacic byttes in senare under matchen och Livakovic satt och sög in kunskapen på bänken som tredjemålvakt.

Skillnaden gentemot dagens schackrutor är inte väsentligt stor. Modric, Lovren och Perisic är som viner. Fotbollen vet inget om åldern. Här handlar det om vishet. Och kunskapen är ett oändligt bibliotek som du aldrig kommer hinna läsa dig igenom en livstid.

Argentina
Ledda ut av Messi, mötte man Louis van Gaals Nederländerna som skulle bli ett av VM:s bästa matcher. Efter 120 spelade minuter slutade matchen oavgjort (2–2). Vidare på straffsparkarna var det Argentinas målvakt Martinez som briljerade och blev matchhjälte för sydamerikanerna.

Hittills har man vunnit fyra av fem matcher under VM. Allt startade med en chockförlust mot Saudiarabien (1–2). När det väl gällde i måstematchen mot Mexiko (2–0), lossnade det efter en timmes spel när Messi frälste laget med ett mål. Mexiko besegrades och i tredje omgången var segern absolut nödvändig för att ta sig vidare till åttondelen. Matchen mot Polen (2–0) där man enbart spelade mot Szczesny, var allt annat än svår.

Åttondelsfinalen gick av mot australiensarna. Kunde man önskat sig ett lättare motstånd i slutspelet? Ändå hade Argentina problem att stänga matchen trots 2–0 ledningen. I matchens döende sekunder kom Australien jättenära kvitteringen efter att anfallaren Garang Kuol fick jätteläge, men målvakten Martinez gör avgörande räddning.

Intressant fakta är att Argentina tagit ledning i samtliga VM matcher! Alltså har man aldrig varit i underläge. Totalt 228 minuter har man hållit en ledning.

Jämfört med Kroatien som aldrig tagit ledningen under detta mästerskap. Övertag kom endast i matchen mot Kanada (4–1). Totalt 46 minuters ledning. Alltså kan vi konstatera att minimalism är en god moral.

Argentinas startelva
Till semifinalen har man Gonzalo Montiel och Marcos Acuna som indisponibla på grund av varningar. Det är två ypperst viktiga ytterbackar för Argentina som missar matchen. Vilka som byter av ovan nämnda, har jag svårt att gissa mig fram till.

Formation 4-3-3
Martinez MV – Tagliafico VB, Molina HB, Otamendi MB, Romero MB – Fernandez DM, de Paul CM, Mac Allister CM – di Maria HY, Alvarez VY, Messi FW

Kroatien
Världsettan på FIFA rankingen Brasilien, främsta favoriter för att vinna VM guldet, var tre gånger mer värda än schackrutorna. Och ändå gick Kroatien till andra raka semifinalen i VM.

Kom ihåg att vi var underdogs i semifinalen 2018 mot England, likaså är vi idag mot Argentina. Allt kommer vara en myt i våra gamla dagar, när vi berättar historierna till våra barnbarn.

Regissören bakom framgången är Zlatko Dalic. Förbundskaptenen som fortsätter upprepa: ”Vi måste vara ödmjuka.” Det är spelarna som producerar fram resultaten, men fotbollskillarna behöver en pappa, som ska vägleda dem.

När du har en sådan förbundskapten, som vågar erkänna sina misstag och som saknar ego. Då har du en hel armé bakom dig, en Modric som tar en löpning i 109:e minuten med 37-år på ryggen. Och det kommer komma mer.

Startelvan
Försvaret klarade av provet mot Neymar och Co. På centrala mittfältet är det Modric i spetsen med Kovacic och Brozovic. Offensivt är platsen bokad för Perisic. Jag tippar att Kramaric startar här också, men återigen är det högeryttern som är ett frågetecken.

Här har vi flera varianter genom att släpa Kramaric ut till höger och in med Petkovic på forwardpositionen. Även om Petko avgjorde matchen mot brassarna, var hans insats sedan han blev inbytt, rakt av usel. Lång 1,95cm och ändå träben, men på ett klumpaktigt sätt reducerade han. Tack Gud!

Eller blir det kanske överraskning med en Orsic från start? Hittills har Zagreb forwarden spelat totalt 43 minuter under detta VM och stått för två assist. Definitivt ett av VM:s effektivaste spelare.

Formation 4-5-1
Livakovic MV – Juranovic HB, Sosa VB, Lovren MB, Gvardiol MB – Brozovic DM, Kovacic CM, Modric CM – Perisic VY, Pasalic HY, Kramaric FW

Matchplanen
Världens främsta mittfält kommer balansera och bygga upp spelet som vanligt. Formkurvan är stigande efter en bragd seger mot stora Brasilien. Kroatien har endast en förlust på 22 senaste matcher sedan 2021. Det säger en del vilken karaktär detta landslag har. Tröttheten är en lättnad, när du vinner en kvartsfinal som man gjorde, glömmer man all smärta. Perisic orkade inte mot Japan, men spelade hela 120 minuter senast. Tecken på att kapacitet till bränslet utökats. Självklart handlar inte allt om Kroatien, men det gör det kanske. Skär av Messi från resten av laget. Han får inte matas med bollarna, det är då han växer. Det blir nog ingen man-man markering här. Men Dalic visste detta redan efter slutsignalen mot Brasilien.

Plats: Lusail Iconic stadion (Lusail)
Tid: 20:00
Domare: Massimiliano Irrati (Italien)
Tips: 1-0 (Perisic)


TV: Alla Kroatiens mål i Nations League

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-12-13 07:30:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!