Lagbanner
2022-09-22 20:45

Kroatien - Danmark
2 - 1

Kroatien besegrar Danmark
Borna Sosa gör ledningsmålet

Kroatien besegrar Danmark

Morgondagens matchrapport. Kroatien tar full pott mot Danmark i gruppspelet. Lägg till fyra poäng plockade mot Frankrike och UEFA Nations League slutspel är nu nära. Nu samlar vi krafterna inför bortamatchen mot Österrike. 

Kroatien - Danmark = 2-1 (0-0) 
B. Sosa 49’ 1-0, Majer 79’ 2-1 |  Eriksen 77’ 1-1.

Första halvlek var ett försiktigt spel av båda sidor, med mycket kontroll där nästan inget av lagen riskerade. Kroatien öppnade matchen bättre, med två chanser i början när båda försvararna, Sutalo och Guardiol, försökte nicka in bollen i mål. 

Men till mitten av första halvleken startade Danmarks dominans på planen, och Maehle missade den första stora målchansen i den 34:e minuten. Han lyckades komma förbi på högerkanten in i straffområdet, men Livakovic läste avsikten och lät inte bollen mellan benen. I den 39:e minuten skickade Eriksen ett starkt skott från 20 meter som Livakovic agerade igen och räddade till en dansk hörna.

Andra halvlek
Kroatien växlar upp spelet. Schackrutorna malde på i början av andra halvleken, det är liknande den matchbild vi såg i början av matchen. Danmark hänger inte med, försvaret är avskuret från mittfältet. 

Efter en kort hörnvariant, lyckas inte danska försvaret tjonga ut bollen från eget straffområde. Efter okontrollerat flipperspel, kommer bollen som på en beställning till vänsterbacken Borna Sosa, som placerar bollen i mål med ett lågt skott. Kyligt avslut från backen och jag får passa på och gratulera Borna som gör sitt första landslagsmål.

Hemmalaget fortsatte att dominera. Hög press fungerar på alla plan och danskarna lyckas inte slå ihop tre passningar, innan man bestämmer sig för att chansa med långbollar. Som mestadels hamnar i famnen hos mittbacksparet Sutalo och Gvardiol. 

Kroatien lyckas inte punktera matchen
Det enda som saknas är ett andra mål. Men det vi visste redan, att Kroatien är sårbara i offensiven. Kramaric trivdes mer i kombinationerna med övriga spelarna än att komma till avslut.

Danmark straffar, Kroatien kontrar tillbaka
Försvaret gjorde felfri match fram tills 77:e minut. Men Danskarna är på vakt när Sutalo slår felpassning som snabbt plockas upp och bollen hamnar hos Eriksen. Dansken får den här hången en perfekt träff och gör ett vackert mål från 25 meter. Livakovic är helt hjälplös, men det spelar ingen roll. Gästernas glädje varar bara i 90 sekunder. Med snabba väggspel tar sig Kroatien snabbt till Kaspers straffområde och Rennes mittfältaren Majer placerar bollen i mål. Ställningen återställd! 

Danmark vaknar upp
Det som Danmark visade i sista tio minuter under andra halvleken, tvingade kroaterna att backa med hela laget och försvara ledningen. Rätt beslut eftersom vi levde farligt. Kan dom bara inte ge sig, tänker jag. Den där frasen i fotbollen kommer alltid att gälla: ”Fotboll spelas i 90 minuter”. Men Eriksen och co lyckas inte kvittera och Vatreni tar välförtjänt tredje raka seger i gruppspelet.

Summering
Dalic besegrar Hjulmands maskin på ett taktiskt sätt i 2:a halvleken och det är här danskarna är mest sårbara när man inte kan stå emot hög press och det blir mycket boll jagande, mot ett tekniskt skickligt mittfält. Vittnade vi precis vilket mittbackspar som kommer presentera landslaget i Qatar? Josip Sutalo och Josko Gvardiol, två produkter från Dinamo Zagreb, som fungerade ihop som en schweizisk klocka.  Inga klagomål där, det här kommer se ännu bättre under världsmästerskapet. Lägg till världens bästa tremanna mittfält och moderna ytterbackar, tillsammans med en Perisic i form och en stark avbytarbänk. Bara positivt, bara framåt! 

Spelarbetygen 
5- legendarisk 
4- världsklass 
3- proffesionellt 
2- medel
1- amatör 

Livakovic 4 - gör avgörande räddningar och såg mycket stabilare och mognare ut än på länge. En sådan Livi kommer vi behöva under VM i november 
Sosa 5 - vågar skriva att han är ett av världens mest underskattade vänsterbackar. Inte konstigt att Tyskland ville ha honom i ”die manshaft”
Juranovic 3 - stabil ikväll men han kan mycket bättre än visat ikväll
Sutalo 3 - hade fått en fyra om det inte vore för felpassningen som ledde till dansk reducering. Annars mycket stabil och självsäker
Gvardiol 4 - stabil och stark. En riktig häst
Brozovic 3 - löper oändligt, hamnar oftast i skuggan av Modric, men det ska man inte klaga på
Kovacic 3 - synd att han inte sätter 2-0 efter det snygga slalomåket genom danska mittfältet
Modric 4 - kaptenernas kapten som slänger sig på varenda boll, hårt jobb av unge 37-åringen
Perisic 3 - aktiv i varenda offensiv aktion, ville för mycket i vissa situationer
Pasalic 2 - får faktist ge honom sämsta betyget då han kan bättre än visat
Kramaric 3 - svag trea för Krama som inte gör det en anfallare borde göra - mål
Majer 3 - snyggt mål av Lovro som gav tre poäng! Han knackar redan nu på förstaelvans dörr
Orsic 2 - lyckades inte fylla Perisics skor, men det var kul att se Mislav komma in tillsammans med Petkovic
Petkovic 2 - stabilt inhopp av Petko, gör det han är bäst på, ta emot långbollar och skarva vidare
Vlasic 2 - förväntade mig att Dalics favorit skulle starta, får kanske chansen mot Österrike 
Vida /- spelade för lite för att betygsättas 

 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-09-23 07:41:39
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!