Summering efter Uefa Nations League: Kroatien har ett bra utgångsläge. Det bäddas för en dramatisk avslutning i grupp 1 där det står mellan Danmark och Kroatien!

Tabellen ljuger inte. Kroatien har ett bra utgångsläge i kommande två matcher mot Danmark (hemma) och Österrike (borta). Det som talar för Kroatien är att Frankrike MÅSTE vinna deras återstående matcher (Danmark, Österrike) för att inte åka ut ur division A i Uefa Nations League.

Österrike 4 5:5 4
Frankrike 4 3:5 2

Kroatien – Österrike = 0-3 (0-1)
Arnautovic 41’ 0-1; Gregoritsch 54’ 0-2; Sabitzer 57’ 0-3.

Förlusten mot Österrike kommer vi snabbt att glömma. Det viktigaste hände efter matchen när spelarna fick en portion med burop från publiken, som visade självklar besvikelse. Något som förbundskaptenen Zlatko Dalic irriterade sig på och uttalade sig om flera gånger i media. Där tycker man att han borde hållit tyst om publikens besvikelse. Fansen har rätt att säga vad dom tycker efter en 0-3 förlust på hemmaplan, mot ett landslag som är rankat 34:a i världen och som senast deltog i ett VM 1998 i Frankrike. Förlusten kom som en väckarklocka. Utan en Luka Modric och Ivan Perisic, såg ’Vatreni’ ut som en uppblåst ballong. Ofarliga i offensiven och ett försvar som läckte åt alla håll. Österrike utnyttjar ett uselt Kroatien och kontrar in första målet minuter innan halvtid. I andra halvleken väntade man en reaktion från Vatreni som skulle studsa tillbaka, men i stället blev det chock i 54’ och 57’ minut. Österrike utökar till 3-0 på bara tre minuter! Resten av matchen är ett vakuum, där tankarna svävade om kommande duell mot Frankrike i Split om tre dagar.

Kroatien – Frankrike = 1-1 (0-0)
Rabiot 52’ 0-1; Kramaric 83’-straff 1-1.

Sanningens ögonblick för Dalic som kaxigt slänger in debutant i startelvan. Det är mittbacken Martin Erlic som kommer visa sig vara en klockren träff. Jag var själv på plats i Split och såg matchen. Det som var häpnadsväckande är att Frankrike såg starka utan en Mbappe, Benzema och Pogba. Men jag blev mest imponerad hur regerande VM mästarna hade kontroll i varje matchsituation och visade en stabil prestanda fram till Kroatiens reducering i 83: e minut. Kroatien visade två ansikte under matchen. Spelarna var inte bollsäkra, och det kändes som att landslaget behövde ett mål för att bryta isen. Men innan dess kom det en kalldusch i 52' minut. Plötsligt är det Rabiot som får friläge mot Livakovic, en kopia på Kroatiens friläge i 1:a halvleken men skillnaden är att Rabiot gör ett klass avslut. Frankrike leder 1–0 i och jag tänker:  "Ännu en förlust för mot Frankrike" ..men 'Vatreni' reser sig som fågeln fenix ur askan. Modric försöker med ett distansskott som Maignan räddar. Dalic börjat satsa offensivt och byter in Kramaric, Vlasic, Sucic och Pasalic som skapar oreda i det franska försvaret. Det resulterar till en straff som Kramaric sätter iskallt. Reducerat till 1-1 i 83’ minut och volymen höjs i stadion Poljud. Spelarna känner doften av en seger mot ett Frankrike som inte längre hade kontroll. Kroatien visade mer efter reduceringen än vad man visade på hela matchen. Luka Sucic missar ett kanon läge på tilläggstid, men 1-1 är ett rättvist resultat med tanke på chanserna på båda sidor. En solklar godkänd insats som publiken applåderade till. Näst på tur stod Danmark på Parken i Köpenhamn!

Danmark - Kroatien = 0-1 (0-0)
Pašalic 64’ 0-1

Dalic planerade en perfekt taktik för danskarna. Ännu en debutant startar, den här gången mittback Šutalo. Modric och Kovacic lämnades på bänken. Första halvlek spelade Kroatien blygt. Danmark ägde boll och pressade högt, vilket gav danskarna några halvchanser. Mittbacks duo för första gången i landslaget Erlic (Spezia) och Šutalo(Dinamo Zagreb) växte in i matchen och såg ut som att dom spelade över 100 matcher tillsammans.
I halvtid byttes Modric och Kovacic in och jag måste säga att detta är bland dom mest fenomenala uppvisningarna i landslagströjan av Luka Modric! Sättet hur han förde matchtempot, hur han fintade bort hela danska mittfältet. Det här var ett exempel för skolbänken av den lille trollkarlen. Kroatien tog helt och hållet kontrollen och allt kröntes med ett ledningsmål av Mario Pašalic i 69’ minuten. Flera kontringsläge kom för att döda matchen men jag har inget emot en läcker 1–0 seger på fullsatt Parken!

Frankrike – Kroatien = 0-1 (0-1)
Modric 5’-straff.

Kroatien är ett litet land med endast 4 miljoner invånare. Vi är tvungna att vara mer speciella än andra. Det finns ett speciellt mod, en räv bakom örat där vi överlistar de stora, starka och mäktiga. Det har alltid varit så, och så var det den här dagen i Paris. Det var ett Kroatien i särklass vi fick se. Ett Kroatien som visade karaktär och kämpaglöd. Matchens enda mål kom redan i 5: e match minuten när Kroatien tilldelades en solklar straff. Mittfälts trion med Modric i spetsen, kontrollerade matchtempot stundtals under matchen. Frankrike saknade kreativitet, jag vet inte vad det kunde bero på. Om man saknade Pogba eller en Griezman, eller är det formsvackan? Men Frankrike lever definitivt farligt och riskerar att åka ut ur division A i Uefa Nations League. Kroatien vinner matchen förtjänat och klättrar upp på 2:a plats i gruppen.

Jag fick ett intryck efter matcher. Sättet vi kontrollerade allt på gräsmattan var imponerande. Och än en gång får detta geni Modric oss att beundra honom. Unga spelare som gjorde första babystegen i landslaget gjorde så att allt såg ut som vanliga rutiner. Det här är bara godisbitar för Dalic som kommer få huvudvärk när Perisic, Gvardiol, Lovren och Sosa återvänder från skador.