Khalifa International Stadium, 2022-11-27 17:00

Kroatien körde över Kanada
Marko Livaja firar vändningen

Kramaric visade klass när Kroatien segrade i andra gruppspels omgången i grupp F

Kroatien - Kanada = 4-1 (2-1)
Kramaric 36’ 1-1, 70’ 3-1, Livaja 44’ 2-1, Majer 90(+4) 4-1 |  A. Davies 2’ 0-1.

Mardrömsstart efter en minut spelad, satte igång dramatik i en match som vi helst ville undvika. Men Kroatien visade karaktär när det var som svårast. Kanada är hemskickade med fyra portioner cevapi och jogurt. Trähuggarna har hela fyra år på sig att förbereda inför hemma VM 2026 som spelas i USA, Kanada och Mexiko.

Matchen hann inte starta och Davies nickade in ledningsmålet för Kanada. Vilken jävla start, det är så typiskt. Den kvicke och mäktige Bayern spelaren satte skräck i Kroatiens försvarare. Som tur så är fotboll inte one-man show även om Davies fått gåvan uppifrån. Snabb, stark och teknisk, allt du behöver ha för att lyckas i dagens fotboll.

Inledningsvis såg schackrutigt chockerade. Inte ska vi se en repris på premiärmatchen mot Marocko tänkte man? Kanada var duktiga på att vinna andra bollar och de såg otroligt speedade.

Det tog hela halvtimmen för Modric och kompaniet att börja skapa konkreta anfallsavslut. Till slut punkterade luftslottet efter kvitteringsmålet i 36:e minuten med ett klassavslut.

Kramaric kvitterar i 36:e minuten

Perisic som aldrig kom upp på den nivå vi är vana att se honom, hittade Kramaric i straffområdet som visade varför han är Kroatiens bästa killer. För ofta kritiserad, men den här kvällen skulle Krama stänga alla kritikerkäftar.

Efter kvitteringen, kom Livaja i bilden och presenterade sig själv i 44:e minuten med ett distinkt avslut. Målvakten Borjan var chanslös när bollen rullade förbi och Kroatien går till halvtidsvilan med stora 2-1.

Kroatien rivstartade andra halvleken med hög press. Kanadas försvar blev allt mer sönderstressade och klasskillnaden mellan lagen var allt mer tydlig.

Kramaric kunde ha beseglat matchen redan i början av andra halvlek, men skott från mitten av straffområdet är uppenbarligen mindre lämpliga för honom än från en vinkel. Det bevisade han ungefär femton minuter senare, när han briljant träffade det lilla nätet, denna gång från höger sida. Perisic var assistenten igen.

Det fjärde målet är också viktigt eftersom målskillnaden kan vara viktig. Lovro Majer satte slutresultatet tack vare osjälvisk Orsic. Synd för Orsic som kommer in så sent, kanske hade han också skrivit in sig i målregistret.

Summering
Handbromsen har släppt, det var precis det här spelarna behövde. När spelet lossnar och krampen är plötsligt borta, ser kroppsspråket helt annorlunda ut än i föregående match. Hela laget gjorde godkänd insats, men vissa spelare gjorde det där lilla extra. Kovacic visar världsklass i kritiska stunder när han drar bollen med sig som en kniv igenom smöret. Kramaric har vi inte tvivlat på och nu har vi fått Livaja också. Dock så väntar vi bara på Perisic. Ivan gjorde två assist i matchen, men trots detta tycker man att han kan mycket mer. Det känns också skönt att säga att Modric behöver inte gör allt själv. Legendaren hade idag Kovacic och Brozovic på topp nivå. Med detta sagt, tror jag att vi är mer än redo för Belgien på torsdag!

TV: Höjdpunkter från Kroatiens VM-spelare