Allting var redo för Vatreni med en fin inramning på Ernst Happel stadion i Wien tack vare mer än 25 000 kroatiska fans!

Österrike- Kroatien = 1-3 (1-1)
Baumgartner 9' 1-1 | Modric 6' 0-1, Livaja 69' 1-2, Lovren 72' 1-3

Zlatko Dalic.
Förbundskaptenen som du älskar, samtidigt som du avskyr honom på grund av hans experiment, formationer och antal spelare han testat. Krediten han gav till vissa spelare efter fotbolls VM 2018, resulterade att landslaget hade krampaktiga resultat i tre år! Det sista har han slutat med. Men…

Dalic lyckades höja ögonbrynen på alla med startelvan inför matchen! Ordinarie ytterbackar på bänken, tillsammans med anfallarna Pasalic och Kramaric! Varför? Alla vet att Barisic och Stanisic inte håller klass. Den sistnämnda spelar i Bayern, men har får knappt med speltid på grund av Pavard.

Drömstart i första halvleken
Klockan visar 6:e minut när Luka Modric gör mål. Vlasic bröt igenom Österrikes försvar briljant, tog bollen in i straffområdet och hittade kaptenen som lugnt gjorde mål och på ett blygt sätt letade efter domarens blick om det var offside.

Gudarna hade en annan plan
Tyvärr dröjer ledningen i tre korta minuter när Josip Stanisic slår felpassning och återigen straffas Kroatien på ett grymt sätt. Baumgartner kvitterar, Brozovic tar sig i baksidan av låret fem minuter senare och byts ut. Himmel dörrarna öppnades för Österrike.

Hemmalaget liknar ett världsklass landslag, robusta och starka men tofsarna var det bästa som såg ut på vissa av deras spelare. Sabitzer och gänget lyckas inte överlista Livakovic som driver motståndare till vansinne. Plötsligt måste jag skriva att vi överlever halvleken. Men nu har vi tagit igenom oss det värsta och efter regn kommer sol.

Avgörande halvlek
Schackrutigt andas. Spelet ser långt ifrån bättre och portugisen Soares Dias kunde bjudit på en straffspark, det hade inte varit fel. Det enda som talade för Österrike i andra halvlek var domaren som tog konstiga domarbeslut. Bara en tidsfråga när Kroatien skulle ta ledningen.

Hemmanationen utbrända
Ralf Rangnick är one-trick ponny. Hans spelare lyckas så mycket som du tillåter dom att spela. Vild fotboll och mycket chansning på kontringsmål. Plötsligt ser en okänd Gregoritsch omänsklig ut. Men allt detta är till spillo eftersom Perisic gör ännu ett nummer och hittar en Livaja på andra stolpen, som nickar in bollen i mål.

Blietz-krig
Vatreni spelar i högsta växeln och matchen är över efter en hörnvariant när Lovren är själv som ett spöke i straffområdet och nickar in för stora 3-1. Det här tappar vi inte. Perisic ger sig inte, fortsätter att löpa igenom vänsterflanken och några till mål hade vi kunnat rulla in, men vi fick revanschen och biljetten bokad till Final-four i Nations League! Kroatien toppar gruppen efter sex omgångar.

Modric som är en ledare och en förebild, han har speglat av sin personlighet på landslaget. Ödmjukt säger han efter matchen:
”Dessa fem senaste matcher visade vägen vi ska gå. Spelar vi på det här viset så kommer vi vara en stor fara för alla landslag under världsmästerskapet. Vi får inte gå upp i taket och ha för höga tankar om oss själva”

Summering
Gång på gång visade vi ett stort hjärta och fick ut det mesta i andra halvlek. Roligt för Barisic och Stanisic att killarna får chansen, men ikväll var det bevis på att båda är andrahandsval. Till slut kan vi konstatera att Kroatien spelade ut österrikarna fullständigt och vann välförtjänt med 1:3. Qatar väntar på oss om lite mindre än två månader, fulla av optimism väntar vi otåligt! Vi hoppas att Brozovic inte är allvarligt skadad och att han blir redo för VM.

Spelarbetygen
5- legendarisk
4- världsklass
3- proffesionellt
2- medel
1- amatör

Livakovic 5- räddar skinnet i första halvleken och tack vare hans räddningar, får vi se Kroatien bland fyra bästa i Nations League.
Barisic 2- räckte inte till ikväll på vänsterbacksplatsen
Stanisic 1- syns att han behöver lämna Bayern och få mer speltid
Lovren 4- gamla Lovren har det fortfarande, han är definitivt en vinnare skalle
Gvardiol 3- ostabil i första halvleken men höjer sig liksom hela laget i andra
Brozovic /- spelade för lite för att betygsättas
Kovacic 3- ett av dom bättre på mittfältet ikväll, gör ett grov jobb när Broz är borta
Modric 4- kaptenen gjorde mål sedan blev han markerad resten av halvleken. Reser sig i andra halvleken
Perisic 4- på tårna hela matchen, syns inte att han har 34 år på ryggen
Budimir 2- får en stark 2:a för kämpainsatsen och sättet han slåss med Österrikes backar
Vlasic 3- får en trea för hans assist, men han är definitivt Dalics favorit. Såg stundtals liten och seg ut
Majer 4- byts in istället för Brozovic och det var inte lätt att fylla i Marcelos skor. Gör snygg assist för tredje målet
Likvaka 3- byts in när det är 25 minuter kvar, nickar in ledningsmålet fem minuter senare. Bra jobbat Marko!
Sosa 3- borde ha startat, men när han väl byttes in, blev Perisic fem gånger bättre