Lagbanner
Kroatiska truppen till kommande Nations League uttagen

Kroatiska truppen till kommande Nations League uttagen

Fotbolls EM i Tyskland avslutades med oväntat uttåg i gruppspelet för Vatreni. Gyllene tillfälle har kommit för Zlatko Dalic att bygga på nytt och ge chansen till ungdomen i Nations League gruppspelet men istället verkar det som att förbundskaptenen inte vågar släppa gamla förtjänster.

Misslyckandet i EM väckte många frågor kring kärnan som krönte detta landslag i flertal mästerskap och det handlar främst om mittfältet i spetsen med Luka Modric. Kaptenenen gjorde sitt sista EM för alltid efter tappra insatsen mot Italien, men en spelare vi alla trodde skulle fortsätta valde nyligen att avsluta landslagskarriären och det är inte vilken spelare som helst.

31-årige Marcelo Brozovic tackade för sig i hans stil genom att stanna på 99 spelade landskamper! Pivoten som landslaget drömde om i åratal hamnade på rätt position i startelvan under VM 2018 och bildade ett av dåvarande VM-s starkaste mittfält tillsammans med Modric och Rakitic.
Brozovic och Perisic

Maratonlöparen som gav en hel del till Inter och Dinamo Zagreb och som lockade flertal stora tränare men valde aldrig att lämna Serie A förrän sommaren 2023 när Marcelo plötsligt valde guldregn före prestige.

Saudiligan har lämnat stora spår på en spelare som Brozovic och som vi märkte det under Kroatiens resa i EM 2024. Just Brozovics namn var på allas läppar efter uttåget och hur Dalic forcerade mittfältaren trots att unga krafter väntade otåligt på avbytarbänken.

Dilemmat är över nu, Marcelo Brozovic kommer alltid förbli legendar och troligtvis en av Kroatiens bästa mittsexor någonsin, men tiden har kommit för kusinerna Petar Sucic (Dinamo Zagreb), Luka Sucic (Real Sociedad) och Martin Baturina (Dinamo Zagreb) att ta platsen.

Förutom Brozovic så kom ett väntat besked av Domagoj Vida som också tackade för sig bara ett par dagar efter uttåget i EM. Näst på tur skulle man kunna tänka sig att det är dags för Ivan Perisic, men överraskande nog fanns hans namn med på listan och detta trots att spelaren är klubblös. Korsbandsskadan har satt spår på Ivan och trots hans makalösa insatser i landslaget så är känslan att spelaren finns med på listan bara på grund av gamla förtjänster.

Och förtjänster är något som vi sett Dalic hålla hårt om tidigare men faktum är att EM 2024 är ett fiasko och ett misslyckande vilket i sin tur borde ha väckt den sovande björnen. Antigen sitter Kroatiens mest framgångsrika tränare för bekvämt på posten och håller till det traditionella som fungerade tidigare. Kroatiska fotbollsförbundet verkar inte heller se några problem i det hela och säkert har man stor respekt för en tränare som Dalic som är bra på att hålla gruppen samman.

Framgångarna är byggda med hjälp av talang och särklass, den ödmjuke Dalic och alla hårt arbetande människor runt fotbollsförbundet, men det betyder inte att samma människor har rätt till att störtdyka landslaget in i en mörk tid.

Landslaget har fortfarande talang och nya unga spelare som hela tiden förnyar schackrutornas DNA. Nya lovord efter EM var att ny plattform kommer byggas inför VM 2026 och att landslaget kommer spela modern fotboll.

Redan till Nations League matcherna vill man se framgångar och med tanke med det urstarka försvaret med spelare från Premier League, Bundesliga och Serie A har man stabil grund att börja på.

Fyra nya namn som tillkommit är PAOK målvakten Dominik Kotarski. Caleta-Car (Lyon) nygammalt namn, mittfältaren Petar Sucic från Dinamo Zagreb kommer kastas in i elden nu när Brozovic avslutat landslagskarriären. Jakic är också tillbaka i landslaget och till sist det nya namnet i offensiven är Igor Matanovic som från och med den här sommaren spelar för Eintracht.

Truppen
Till kommande Nations League matcher mot Portugal på bortaplan den 5:e september och tre dagar senare på hemmaplan mot Polen är följande spelare inkallade:

Målvakter: Livakovic (Fenerbahce), Kotarski (PAOK), Labrovic (Augsburg)

Försvarare: Gvardiol (Man City), Caleta-Car (Lyon), Pongracic (Fiorentina), Sutalo (Ajax), Sosa (Torino), Stanisic (Bayern), Erlic (Bologna)

Mittfältare: Modric (Real Madrid), Kovacic (Man City), Majer (Wolfsburg), L.Sucic (Sociedad), Jakic (Augsburg), Baturina (Dinamo Zagreb), P.Sucic (Dinamo Zagreb), Pasalic (Atalanta)

Anfallare: Ivanusec (Feyenoord), Perisic (klubblös), Kramaric (Hoffenheim), Petkovic (Dinamo Zagreb), Budimir (Osasuna), Matanovic (Eintracht Frankfurt)
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2024-08-20 10:46:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!